Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 11.11.2010.
04:12
novosti.rs A

Malović: Biće ispunjene preporuke EK

Ministarka pravde Snežana Malović ocenila je kao prijateljske i dobrodošle preporuke iz izveštaja Evropske komisije (EK) koji se ove godine najdetaljnije osvrće na reformu pravosuđa u Srbiji, ukazujući na greške do kojih je došlo prilikom (re)izbora sudija i tužilaca.

Preporuke Evropske komisije su prijateljske: Snežana Malović
 

Na pitanje da li se slaže sa primedbama EK da bi zbog nedostataka prilikom reizbora moglo da bude ugroženo načelo nezavisnosti pravosuđa, ministarka Malović je za beogradske "Novosti" rekla da je reforma pravosuđa sprovedena kako bi u Srbiji bili obezbeđeni nezavisnost, efikasnost i transparentnost.

Malovićeva je ukazala da su formiranje Visokog saveta sudstva (VSS) i Državno veće tužilaca (DVT) i izmeštanje donošenja odluka o izboru sudija iz parlamenta na ova dva nezavisna tela, dokaz daljeg jačanja pravosuđa.

Ministarka je, međutim, primetila da je potrebno vreme da ova dva tela u potpunosti preuzmu svoju ulogu.

"Smatram da će se ti uslovi steći čim se okonča izbor za stalni sastav VSS i DVT, koji je upravo u toku. Smernice na koje nam je ukazala EK i te kako su značajne, jer je naš cilj da imamo pravosudni sistem po evropskim standardima", smatra Malovićeva.

Ona je dalje iznela da će rad na daljoj reformi pravosuđa biti nastavljen samo u saradnji sa evropskim partnerima.

"Stoga, očekujem da će već sledeći izveštaj jasno ukazati na dalji napredak i jačanje nezavisnosti pravosuđa, ali takođe je važno da se taj napredak pre svega odrazi kroz konkretne sudske presude, na osnovu kojih bi kriminalci bili adekvatno sankcionisani. Verujem da će Ministarstvo pravde ispuniti sve svoje obaveze do maja naredne godine", smatra Malovićeva.

Malovićeva je dalje iznela kako je najveći deo preporuka EK već usvojen, pa će tako tokom decembra biti okončan postupak izbora za stalni sastav VSS i DVT.

"Glasanje za izborne članove stalnog sastava VSS biće obavljeno 8. decembra, a za članove stalnog sastava DVT 22. decembra. Izbor stalnog sastava VSS i DVT je bitan korak u daljem toku reforme, imajući u vidu da će stalni sastavi biti nadležni za dalji tok izbora sudija i tužilaca, i za rešavanje otvorenih pitanja i postupanje po budućim odlukama Ustavnog suda na žalbe neizabranih nosilaca pravosudne funkcije", navodi ona.

Ministarka Malović je zaključila i da će u saradnji sa predstavnicima EK biti uspostavljena i procedura koja će omogućiti preispitivanje individualnih odluka o neizabranim sudijama.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.11.2010. 06:20
Malovićka srećo!Šta da ti kažem,a da već nisam.Nešto si se prolepšala,lak na noktićima,sveža boja kose,taj tvoj tajanstveni pogled skriven iza naočara,ma sve super.A mangupi te koriste nemilice Snežo,troše te kao službeni auto.................
Četvrtak 11.11.2010. 11:00
ako podneses ostavku, hoce. ali ti si baticevo epohalno otkrice i to nikada neces uraditi. zato sto u tebi ima morala koliko i u petrovica, koji ti sapuce da si najbolja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online