Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.11.2010.
13:13

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Konuzin vraća Artemija?!

Mada se mislilo da je "slučaj Artemije“ za Srpsku pravoslavnu crkvu okončan njegovim umirovljenjem na majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora, problem je tek od tada počeo da se razbuktava, čak do međunarodnih razmera pošto se i ruski ambasador Aleksandar Konuzin zainteresovao za njega. Tako da će Artemije ponovo da bude centralna tema novembarskog zasedanja crkvene skupštine čiji se početak očekuje 17.novembra, tim pre što je u najnovijem javnom odgovoru Sinodu (crkvenoj vladi) na njihovu poslednju zabranu da vrši sveštenosluženja, uradio pregled sinodskih i saborskih ogrešenja o kanone i Ustav SPC.

Vladika Artemije

Pošto je uklanjanjem vladike Artemija iz Eparhije raško-prizrenske za njim pošao veliki deo monaštva, a i pošto su usledile sinodske i patrijarhove zabrane ovom vladici da ostane duhovnik monasima, zatim da vrši bogosluženja i da javno govori u Beogradu, ali i da ne sme u Rusiji da učestvuje na međunarodnoj konferenciji o odnosima SPC i Vatikana posle Jasenovca, vladiku Artemija nedavno je u manastiru Šišatovac posetio Aleksandar Konuzin ambasador Ruske Federacije u Srbiji interesujući se za uzroke i detalje problema sa kojima se vladika suočava, potvrđeno je "Vestima" u ovom fruškogorskom manastiru gde se vladika Artemije trenutno nalazi u egzilu.

Ruski ambasador, prema rečima najbližih saradnika patrijarha Irineja Gavrilovića, nije međutim tražio do sada susret sa poglavarom SPC ili Sinodom u vezi Artemijevog slučaja.


"Budući da će pitanje vladike Artemija opet biti na dnevnom redu Svetog arhijerejskog sabora od 17. do 21.novembra, a treba imati u vidu da ruska država stoji iza Ruske pravoslavne crkve, te da Moskovska patrijaršija budno prati dogmatičnost i kanoničnost poteza najviših pomesnih pravoslavnih crkvenih zakonodavnih tela, i to ne samo srpske crkve, a kanoni su u slučaju vladike Artemija, kako je on i naveo u obraćanju Sinodu, sistematski gaženi, nakaradno tumačeni i pogrešno primenjvani, onda je jasno zašto je Konuzin dolazio u Šišatovac“ rečeno je "Vestima" u visokim crkvenim krugovima.


Vladika Artemije je potvrdio da ga je Konuzin posetio, ali nije želeo da iznosi detalje razgovora.


Ukazujući da diplomatska pravila nalažu da ambasadori postupaju po instrukcijama zemalja koje su ih poslale u inostranstvo, poznavaoci crkvene spoljne politike, smatraju da je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije naložilo Konuzinu da se sretne sa vladikom Artemijem zato što je to tražila Ruska pravoslavna crkva.


"Mada se zvanično jedni drugima ne mešaju u unutrašnja pitanja, sve pomesne pravoslavne crkve itekako prate da li će bilo koja od njh, prema tome i srpska crkva, postati loš primer za druge ogrešenjem o dogmu i kanone na kojima počiva pravoslavlje, pa kad procene da je to neophodno, onda neformalno intervenišu, adekvatnim kanalima", pojašnjavaju sagovornici "Vesti" upućeni u međucrkvenu diplomatiju.


Živadin Jovanović, šef nekadašnje jugoslovenske diplomatije, u izjavi za "Vesti“ ističe da "ambasador u celokupnosti zastupa državu koju predstavlja u inostranstvu“ i da " ima široka ovlašćenja i slobudu iz svoje matične zemlje da se postavlja u zavisnosti od konkretnih uslova i potreba“


Gledano iz perspektive ostalih kanonskih pomesnih pravoslavnih crkava Sveti arhijerejski sabor SPC se, prema mišljenju upućernih u crkvenu diplomatiju, našao u velikom problemu i nezgodnoj situaciji po pitanju vladike Artemija. Naročito nakon što je Artemijev septembarski dopis Sinodu i svim arhijerejima SPC javno obznanjen, a on u njemu kroz detaljnu analizu obrazlaže sinodsko i saborsko ogrešenje o kanone i Ustav SPC.

Podsećanja radi, umirovljeni episkop raško-prizrenski najpre je sinodskom odlukom suspendovan sa eparhijske katedre polovinom februara. Na majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora tajnim glasanjem umirovljen je mimo svoje volje, glasovima većine srpskih episkopa. Naloženo mu je takođe da mora da napusti svoju dotadašnju eparhiju, a Sinod je odredio da njegovo novo prebivalište bude manastir Šišatovac u Eparhiji sremskoj. U međuvremenu više desetina monaha, monahinja, iskušenika i iskušenica napustilo je manastire u Eparhiji raško-prizrenskoj uz obrazloženje da ne mogu da prihvate kršenje kanona od strane najviših crkvenih zakonodavnih tela u SPC. I sam vladika je u nekoliko navrata u obraćanju Sinodu, naveo da mu je presuđeno bez crkveno-sudskog postupka i protivno kanonima i Ustavu SPC. Zbog toga, kako je naveo, ne može da prihvati dosadašnje nekanonske i protivustavne odluke, i poručujući da se ni ubuduće neće povinovati odlukama Sinoda i Sabora ukoliko one budu nekanonske i u raskoraku sa crkvenim ustavom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online