Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 12.11.2010.
00:47
Tanjug A

Bez cigareta skupštinski bifei i restorani opusteli

Striktna primena zabrane pušenja u Skupštini Srbije naterala je poslanike kao i skupštinske izveštače da u nikotinu najčešće "uživaju" ispred zdanja na Trgu Nikole Pašića, dok su kafe sala i restoran opusteli.

Hodnik u zgradi Vlade Srbije: Mladić, Hadžić i zabranjeno pušenje

Sudbinu poslanika, koji su "za primer" poranili sa primenom Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, od danas dele i zaposleni u drugim državnim institucijama, medijima, školama, fakultetima, zdravstvenim ustanovma, prodavnicama...


U parlamentu je Odluka o zabrani pušenja na snagu stupila 19. oktobra, a do sada, prema rečima sekretara Skupštine Srbije Veljka Odalovića, niko nije uhvaćen "na delu", odnosno on nije dobio nijednu prijavu.

Zaključak bi bio da poslanici dosledno poštuju Zakon ili su zaista vešti u skrivanju, jer su za kontrolu, pored 12 osoba "od poverenja", zaduženi i šefovi poslaničkih grupa, koji od parlametnaraca koje uhvate da puše mogu da traže da odmah ugase cigaretu i da ih, ukoliko ne poslušaju, u dogovoru sa Službom obezbeđenja udalje iz prostorije.

Šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija, i sama pušač, kaže da nema razloga da proverava poslanike vladajuće koalicije, pošto Odluku o zabrani pušenja poštuju bez izuzetka, iako se s vremena na vreme žale. 

U vladinom restoranu jedu nepušači

Od skupštinskih čistačica, koje su još 19. oktobra sklonile sve pepeljare, novinar Tanjuga nije mogao ništa da sazna, jer su na pitanje da li nalaze pikavce u toaletima, kancelarijama ili hodnicima, odgovorile samo osmehom.


U skupštinskom restoranu danima unazad gostiju skoro i da nema, ali konobari, ipak, imaju pune ruke posla - rastrčali se po poslaničkim klubovima, u koje gosti mogu samo najavljeni, pa je možda i to bio razlog zbog koga je poslanike bilo nemoguće uhvatiti sa cigaretom ili makar opuškom u ruci.


Parlamentarcima pušenje, na šta ih sa zidova podsećaju znaci zabrane, nije dozvoljeno ni u salama, restoranu, holu, hodnicima, liftovima, toaletima, pa čak ni u službenim automobilima.


Strastveni pušači su u početku bili na velikoj muci, pa im je parlament izašao u susret i dozvolio da za pušenje koriste antre zdanja na Trgu Nikole Pašića, gde su na otvorenom postavljene dve klupe.


"Zakon nam ne ostavlja previše mogućnosti, razmišljamo da eventuano prostor koji sada koriste prilagodimo lošim vremenskim uslovima", rekao je Odalović Tanjugu, ali nije precizirao kako bi to u praksi izgledalo.


Parlamentarci do tada mogu da puše ili u antreu ili ispred Skupštine Srbije, gde su postavljene velike pepeljare, a gde je neretko gužva - okupi se i desetak poslanika, predstavnika medija, čistačica, radnika obezbeđenja...


"Neće večito biti lepo vreme. Problem će nastati kada zahladni i padne sneg. Tek tada će zabrana pušenja biti u centru pažnje", zabrinuto je Tanjugu rekla poslanik Nove Srbije Aleksandra Janković.


U šali je dodala da je od stupanja na snagu odluke o "proterivanju" duvanskog dima iz skupštinskih prostorija porasto promet kafićima u okolini parlamenta.


"Osećamo se kao srednjoškolci, izlazimo ispred, a ima onih koji puše u toaletima", rekla je Jankovićeva, podsetivši da poslanicima NS na ruku ne ide ni to što im je šef (Velimir Ilić) zakleti protivnik pušenja.


I dok pojedine skupštinske izveštače "kriza" hvata već nakon nekoliko sati, poslanik Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta je uvek, kako tvrdi, odolevala želji za cigaretom i nije izlazila iz sale dok sednica traje. 


Sada tom "strašnom poroku" više ne može da se "prepusti" ni tokom pauze, ali, kaže Radeta, za razliku od poslanika većine, neće insistirati na prostoriji za pušače. "Čujem da vladajuće stranke traže da se pušačima obezbedi posebna prostorija. Mi se u to ne mešamo, jer to ionako zavisi od njih", dodala je ona.


Pušenja više nema ni u zgradi Vlade Srbije, na šta upozoravaju znaci zabrane okačeni na ulazima. Takav znak okačen je, kako Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu nalaže, i u restoranu Vlade, u kojem se, kako je Tanjugu rekao referent za imovinu Vlade Srbije Darko Lazić, nikada nije pušilo.


"Situacija u zgradi vlade je potpuno uobičajena, ništa se nije promenilo", kaže Lazić, koji će u narednom periodu imati dodatni zadatak - da kontroliše poštovanje zabrane pušenja.


Iz prostorije na petom spratu, koja je bila namenjena pušačima, a u kojoj sada nikog nema, sklonjena je i poslednja preostala pepeljara. Pušačima, kojih, prema rečima Lazića, nema mnogo, jedina alternativa je da izađu ispred zgrade.


"A i da ih ima, ne bih to primetio. Zaposleni imaju mnogo obaveza, stalno su u žurbi, pokretu, pa se ni ranije nije moglo videti da neko sedi i puši", naveo je on i napomenuo da se pušači nikada nisu zadržavali duže od desetak minuta ni u "sobi za pušenje".


U Vladi Srbije od jutros niko nije uhvaćen sa zapaljenom cigaretom, a Lazić veruje da se to ni narednih dana neće dogoditi, jer su zaposleni u toj instituciju ozbilji i savesni.


Govoreći o "srećnim vremenima" za pušače, kada je pušenje u Vladi Srbije bilo dozvoljeno, on je naveo da su pepeljare bile postavljene duž hodnika, a da uživanje u nikotinu nije bilo zabranjeno ni na sednicama vlade.


"Kada sam počeo da radim ovde pre deset godina, novinarima je u pres sali bilo dozvoljeno pušenje, ni u sali za sednice nije bilo zabranjeno, pa su članovi vlade mogli bez problema da zapale cigaretu", podseća se Lazić.


U Srbiji je juče počela puna primena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, kojim je predviđena zabrana pušenja na svim javnim i radnim mestima.

POVEZANE VESTI

Petak 12.11.2010. 01:45
Kada su tako dobri sto lepo ne zabrane prodaju cigareta,to samo steti coveku i jedini smisao toga je zarada novca na tudjoj nesreci. Zao mi je svakog pusaca jer je svaki rob zla,a pogotovo kada vidim decu u skolama da puse,od toga nema nista gore....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online