Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 12.11.2010.
03:42 >> 11:48h
blic.rs A

Artemije osniva svoju crkvu

Penzionisani vladika raško-prizrenski Artemije Radosavljević i grupa bivših monaha manastira Crna reka obavestili su Sinod Srpske pravoslavne crkve da će, ako im se ne vrati Raško-prizrenska eparhija, osnovati novu "istinsku Svetosavsku crkvu”.

Vladika Artemije
 

Da je "slučaj Artemije" odavno prešao granice Srbije jasno svedoči i to što ga je u manastiru Šišatoac posetio ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin, a nema sumnje da će najava osnivanja nove crkve još više produbiti sukob između penzionisanog vladike i SPC. U svakom slučaju, uoči drugog redovnog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, koje će se održati 17. novembra u manastiru Svetog Arhangela Mihaila u Rakovici, penzionsiani episkop Artemije pismeno je otkazao poslušnost Svetom arhijerejskom saoboru SPC. Povod za ovo pismo, koje je Artemije, kako kaže, napisao u ”egzilu u manastiru Šišatovac” Svetom sinodu je ”privremena zabrana svih sveštenodejstava” uvedena od Sinoda.


- Čast Nam je obavestiti Vas da se sa istom odlukom, kao nekanonskom, ne slažemo, da je ne primamo, i da joj se ne možemo povinovati - piše Artemije u prvom licu množine, što za odbegle monahe i bivše klirike iz manastira Crna reka, koji su se privremeno okućili na imanju ”grešnog Milije kraj Čačka”, predstavlja najavu da ”nisu usamljeni i da će uz podršku nekih arhijereja, ako im se ne vrati Raško-prizrenska i Kosovsko-metohijska eparhija, osnovati novu istinsku Svetosavsku crkvu!”


Kako Nas Sinod smatra umirovljenim, tj. lišenim uprave nad Eparhijom raško-prizrenskom, nastavlja Artemije, Sinod je izašao iz svoje nadležnosti i pokazao se nedoslednim.


- Možda bi neko hteo da zaključi da je razlog donošenju i izracanju navedene kazne Naše pismeno obraćanje Sinodu od 13. septembra 2010. godine. Međutim, Naša izjava je ovde izokrenuta... i nikakvoj se, ubuduće, Vašoj nekanonskoj odluci nećemo povinovati... Navedeni kanoni nemaju veze sa navedenim optužbama. Odnose se na skitajuće prezvitere, đakone i niže klirike. Dovođenje Nas u vezu sa ovim odredbama smatramo uvredom Našeg episkopskog dostojanstva i nedopustivim. Mi nismo ostavili našu Bogom Nam darovanu eparhiju, nego smo iz nje prognani Vašom voljom - piše u u pismu koje je datirano još 13. oktobra, a juče upućeno najvećem crkvenom telu SPC.


I nama, takvom kakvim ste Nas predstavili, nastvalja Artemije, obraćate se kao ”bratu u Hristu”. Kako je to moguće kada ste Nas, s jedne strane, svrstali u raskolnike i jeretike, a s druge strane Nas kažnjavate bez suda i osude? Ako Nas, i pored toga, radi administracije i nekakvog protokola, predstavljate još uvek i po nuždi, kao ”brata u Hristu”, samo svedočite svoju nedoslednost uvodeći sofizam u Crkvu Božiju. Nije li time administracija, zaodenuta hipokrizijom, izdignuta iznad duše, Crkve, Boga?

POVEZANE VESTI

Petak 12.11.2010. 04:18
Sta je ovo potrebno ovom laznom patrijarhu,navucice gnev Boziji sto rastura Crkvu!!! Umesto da cuva stado svoje i da bude pastir istome,on ide Vukovima u Vatikan i Narod vodi ka koljacima 1000 godisnjim. Oprosti Gospode Nama Gresnima.Oprosti i Pomozi.!
Petak 12.11.2010. 18:43
Поштујем Владику Артемија и његов рад, али ово је превише радикалан потез, ово никако не може бити добар потез, једино може довести до дестабилизације и раскола Српске Православне Цркве. Мислим да би добар потез био када би њега вратили на његовом месту, да не цепамо своју Цркву, а самим тим и делимо народ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online