Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 12.11.2010.
12:17
Vestionline A

Intelektualci na strani Artemija

Veći broj srpskih intelektualaca poslao je Otvoreno pismo episkopima Srpske pravoslavne crkve povodom slučaja vladike Artemija. Mi Vam ga prenosimo u celini.

Vladika Artemije pred vratima Patrijaršije

Časni oci arhijereji,


Jasno je danas da je programirano dekomponovanje Jugoslavije (ugovoreno na Malti još 1982.) upriličeno s ciljem razbijanja političkog subjektiviteta Srbije. Posledično: satanizacija Srba, nametnuti rat 1991-95, pretvaranje istorijske žrtve u kolektivnog krivca, varvarsko bombardovanje srpske populacije 1995, te 1999. - potvrdili su kako će Srbija kao terra misionis preći put od političkog protektorata do kolonijalnog podaništva.


Tom programu su služile mere drobljenja svih institucija, pa se poslednja na udaru antisrpske međunarodne politike našla i Majka Crkva. Poniženje je utoliko veće što do ucene i razbijanja jedinstva Crkve dolazi posle antihrišćanskog pira na okupiranoj teritoriji Kosova i Metohije, gde su pod pokroviteljstvom mirovnih snaga, od 1999, Šiptari uništili 150 pravoslavnih svetinja a podigli 211 džamija.


Pod ovim okolnostima, prirodno, ishitrena odluka Sabora SPC kojom se vladika Artemije razrešava upravljanja Eparhijom raško-prizrenskom samo je naznačavala dalje rastakanje jedinstva Crkve, proizvela trusno stanje u južnoj srpskoj eparhiji i sablažnjavala verujući narod. I ubrzo su, jedna za drugom, pristizale još manje razumljive odluke: zabrana da vladika boravi u nekom od manastira svoje episkopije (u kojoj je proveo 33 godine), zabrana da episkop Artemije duhovno rukovodi svojim vernim čedima, zabrana da učestvuje na naučnom skupu o genocidu u Petrogradu, zabrana da govori na konferenciji za štampu u Beogradu, te optužnica protiv 10 klirika višeg ranga Eparhije raško-prizrenske koji su, sa monasima i monahinjama, pošli za svojim duhovnim ocem. Najzad, Sveti arhijerejski sinod SPC je 18. septembra 2010, objavio odluku kojom se vladici Artemiju izriče kazna/zabrana svih sveštenodejstava do konačne odluke Svetog arhijerejskog sabora u novembru 2010.


Zar onda čudi što su mnoge vladike upućivale na političke motive razrešenja vladike Artemija, za kojim su sledile nove kazne, pretvarajući čitav slučaj u progon raško-prizrenskog arhijereja? Šta je pomutilo i porobilo one koji revnuju u smirenoumlju da posegnu za ovim merama mrvljenja milosnosti, crkvenog reda i sabornosti u Crkvi manje je važno od - pojava dušebrižnika koji su ovaj slučaj tumačili kao evidentnu i nezaustavljivu tendenciju raskola u Domaćaj Crkvi.


Stvar "raskola" je po tumačenju papskog portparola u Srbiji, Mirka Đorđevića, završena stvar, valjda po izreci: Roma locuta causa finita - U Rimu je kazano, stvar je završena. Sličan zanos poneće i Vladiku Grigorija, episkopa zahumsko-hercegovačkog, koji tvrdi kako je to seme raskola uočio još 2008. Sada je još uvereniji da to "nije nemoguće", obrazlažući svoj stav profesionalno stručnom dijagnozom: "Duboko sam uveren da umirovljeni episkop (Artemije) ne zna šta radi."
Ne ulazeći u to koliko je ovo psihijatrijsko veštačenje dovoljno da Sveti arhijerejski sabor ubrza kaznu i raščini vladiku raspete Episkopije raško-prizrenske, novembra 2010, podsećamo arhijereje naše svete pravoslavne crkve na zavetne reči vladike Artemija: "Ono čega se držim je stav da je najbitnije očuvati jedinstvo SPC i da nikada ne mogu prihvatiti niti me iko može naterati da cepam hiton svetosavske crkve to jest da bih pravio raskol".


Mi, dole potpisani ovog otvorenog pisma, odnosno vapaja, ne verujemo u finalizujuću snagu spoljašnjeg uticaja na našu svetosavsku i svetolazarevsku Crkvu. Tek ne da bi se časni oci arhijereji, pitani Slovom, večnim Logosom Božjim kroz koga je sve postalo, stavili na stranu pravoslavnofobične i srbofobične državne administracije sa Zapada koja srpski narod tretira kao nižu rasu već pune dve decenije. Uostalom, nadu polažemo u nauk koji nam je, poput zaveštanja, ostavio davnašnji Sveti arhijerejski sabor kada je, u nametnutoj krizi 1939, raspravljao "o slučaju" episkopa Žičkog, Nikolaja Velimirovića.


Mi, dole potpisani, verujemo da u slučaju vladike Artemija odluka novembarskog, istorijskog sabora, neće protivrečiti Duhu Svetome i da će potvrditi celomudrenost naših arhijereja - u ovom vremenu lažnih vođa i proroka - koji ne mogu da iznevere arhijerejsku zakletvu jer je ljubav prema istini i bližnjem zapovest Božija. Zato i pišemo ovo Otvoreno pismo ne bi li oni koji se bave biografijom srpske Crkve i drevnog srpskog naroda shvatili da Sveti arhijerejski sabor SPC nikada na sebe ne bi navukao greh raskola.

U Beogradu,
10. 28. novembar 2010.
O prazniku Sv. Arsenija Sremca,
Arhiepiskopa srpskog

Celivajući Vaše svete desnice,
do kraja odani na putu Svetog Save

protojerej-stavrofor dr Mateja Matejić, protojerej-stavrofor Hadži Ljubodrag Petrović, prof. dr Zoran Avramović, mr Dragomir Anđelković - politički analitičar, Goran Antić - diplomirani elektro-inženjer, Miroslav Aritonović - diplomirani mašinski inženjer - Kosovska Mitrovica, prof. dr Vera Bojić, prof. dr Dragiša Bojović, Igor Vojinović - profesor - predsednik Narodnog pokreta "Otadžbina“ - Kosovska Mitrovica, mr Vladimir Dimitrijević, Kosta Dimitrijević -književnik i novinar, Slobodan Dragutinović - advokat, Predrag R. Dragić Kijuk, akademik Srboljub Živanović, Bogdan Zlatić - filmski scenarista, dr Milan Ivanović - predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova, dr Marko Jakšić - potpredsednik Zajednice srpskih opština i naselja - Kosovska Mitrovica, Đorđe Janić - književnik, prof. dr Marina Jovanović, prof. dr Miroljub Joković, Miloš Knežević - pravnik i politikolog, prof. dr Slobodan Kostić, Momir Lazić - književnik, prof. dr Aleksandar Lipkovski, prof. dr Radmila Marinković, Angelina Marković, dr Marko S. Marković, Olivera Miletić - novinar, doc. dr Branislav Milovanović - kardiolog, prof. dr Milan Mićunović, prof. dr Marko Pavlović, Duško M. Petrović - književnik, prof. dr Milan Petrović, prof. dr Ljuba Protić, Branko Radun - urednik sajta "Vidovdan.org“ i časopisa "Vidovdan“, Vladimir Rakić - elektro-inženjer - Kosovska Mitrovica, prof. dr Tiodor Rosić, mr Sonja Spasojević - pravnik, prof. dr Miodrag Stevanović, mr Zoran Čvorović, prof. dr Kosta Čavoški - član SANU

POVEZANE VESTI

Petak 12.11.2010. 12:19
Pa da cujemo sada Misel,da mozda i ovi nisu u pravu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online