Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 12.11.2010.
22:20 >> 23:52h
Tanjug A

Meteor nad Vranjem!

U Vranju je u 19.32 primećena svetlosna lopta na nebu. Telo je velikom brzinom preletelo nebo, a potom se osetila snažna detonacija.

Svetlosno telo je velikom brzinom preletelo nebo a potom se osetila snažna detonacija

Milan Jeličić iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković" u Beogradu rekao je da je moguće da je na nebu nad jednim delom Srbije primećen bolid.

''Bolid je sjajan meteor koji je svetliji od planete Venere i prate ga zvučni efekti koji nastaju prilikom njegovog raspada'', kazao je Jeličić.

Prema njegovim rečima, sa opservatorije na Kalemegdanu ništa se nije videlo ali i vremenske prilike su bile nepovoljne. Svetlosno telo je velikom brzinom preletelo nebo iznad Surdulice, Vladičinog Hana, Vranja i Preševa a potom se u svim tim mestima, osetila snažna detonacija.


Pojavu svetlosnog tela iznad juga Srbije potvrdio je Centar za obaveštavanje u Vranju, koji je dobio informaciju od službe radarske kontrole da se radi o meteoru, kao i da je podrhtavanje tla izazvala velika brzina kojom je preleteo iznad tog područja.


RTS je javio da se nešto pre 20 časova, u predelu Grdeličke klisure čuo snažan prasak za koji se pretpostavlja da je izazvan preletom ili padom meteora u tom regionu. Prema navodima RTS-a, nije poznato da li je meteor pao u tom području ili je samo preleteo region.


Centar za obaveštavanje u Nišu je zvanično potvrdio, posle razmene informacija sa kolegama iz Vranja, da je reč o meteoru koji je probio zvučni zid.

Astronomi: Na tlo Srbije bolid dosad pao četiri puta

U Astronomskom društvu "Ruđer Bošković" rečeno je da je na tlo Srbije bolid - nebeska tela koja ljudi često mešaju sa meteorom, pao dosad četiri puta, a poslednji put je to bilo 1919. godine, kod Čačka.


"Bolid za razliku od meteora, koji sagori po ulasku atmosferu, može da dospe do zemljine kore, a nebesko kamenje koje nađemo na tlu su, zapravo, meteoriti", objasnio je Jeličić.

Pad bolida do sada je u našoj zemlji zabeležena četiri puta. Osim kod Čačka, meteoriti su pronađeni 1877. godine kod Sokobanje i 1889. na planini Jelici.

Prema rečima Jeličića, proletanje bolida kroz atmosferu i pad je normalna prirodna pojava, koja, posmatrajući čitavu planetu nije ni malo retka.
 

Gajić: Retka pojava, verovatno telo manje od metra

Predsednik Astronomskog društva "Alfa" iz Niša, profesor Odseka za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u tom gradu prof. dr Dragan Gajić, rekao je da je pojava uočena na nebu na jugu Srbije, uz zvuk, svetlosti i potres, veoma retka, i da se verovatno radi o bolidu.

Gajić je rekao da, ako je takvo telo palo, onda je reč o meteoritu koji nije u prečniku veći od jednog metra, jer bi u suprotnom, da je većih dimenzija, izazvalo posledice na širem području.

Telo uleće u atmosferu najmanjom brzinom od 11,2 kilometara u sekundi što je veoma velika brzina, to je druga kosmička brzina, i to istovremeno znači da se oslobađa i veoma velika energija, kazao je on.

Krater na zemlji prilikom pada je deset puta veći od veličine tela, rekao je Gajić uz napomenu da, ukoliko se zaista desilo onako kako su očevici opisali, onda će mesto pada sigurno biti uočeno.

"Retko se događa da imamo i zvuk i svetlost i ta pojava u nauci nije do kraja razjašnjena. Prilikom naleta dolazi do udara i stvaranja jonuzijućih talasa, a pri samom tlu ti talasi se pretvaraju u mehaničke talase. To je za sada jedino izgledno objašnjenje za takvu pojavu u kojoj imamo i zvuk i svetlost", naveo je Gajić.

Petak 12.11.2010. 22:26
neke novine pisu da je taj zvuk probijo svucni zid, cuj probijo meteor zvucni zid, pitajte kolege iz baze Bondstila o cemu se radi oni ce vam to naj bolje da objasne ....
Petak 12.11.2010. 22:55
video sam famoznu svetlost, nema sanse da je to meteor
Subota 13.11.2010. 01:46
Sigurno je bolid cim je pao u Srbiju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online