Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 14.11.2010.
15:28
Srna A

Kosmet: Sve više dece oboleva od raka

Broj obolelih od malignih bolesti na Kosovu i Metohiji u poslednjih deset godina povećan je za 200 odsto, pokazuju podaci nevladine organizacije "Milosrdni anđeo" iz Kosovske Mitrovice.

Nesagledive posledice američke politike prema Srbiji: NATO bombardovanje
 

Samo u toku prošle godine na prostoru južne srpske pokrajine registrovano je 135 novih slučajeva različitih oblika karcinoma, a među obolelima sve češće se pojavljuju deca, ali i osobe starosti od 40 do 50 godina.

Bačeno 10 tona osiromašenog uranijuma

 

Prema istraživanjima nevladine organizacije "Milosrdni anđeo", pojava malignih oboljenja na Kosmetu je poprimila epidemiološke razmere. Pouzdano se zna da je 1999. godine na teritoriju nekadašnje SR Jugoslavije bačeno 30.000 zrna osiromašenog uranijuma, a neki podaci govore da je reč o 10 tona ove radioaktivne supstance.

Najugroženije područje je oblast Prokletija, gde je tokom NATO bombardovanja 1999. godine bačen veliki broj bombi sa osiromašenim uranijumom koje su, tvrde u "Milosrdnom anđelu", direktan uzročnik pojave različitih vrsta karcinoma.

Predsednik "Milosrdnog anđela" doktor Nebojša Srbljak izjavio je da su pacijenti onkoloških odeljenja sve češće deca, ali i ljudi starosti od 40-50 godina, prenosi KiM radio.

"Ovo su podaci o ljudima koji imaju osiguranje Srbije i koji u Mitrovicu dolaze kao u referentnu ustanovu. Maligna oboljenja počela su da se javljaju kod lica starosti od 40-50 godina. Ima i dece i porast malignih oboljenja kod njih je velik. To su obično oboljenja hematopoeznog sistema, povećan je broj urođenih mana i malformacija, kao i spontanih abortusa", rekao je Srbljak.

On je istakao da u mitrovačkoj bolnici ne postoje uslovi za lečenje dece, tako da njihovo lečenje preuzimaju zdravstvene institucije u Beogradu.

"Hemioterapija koja se prima u dečijem uzrastu je vrlo specifična tako da se obično ta deca leče na onkološkom odeljenju u Tiršovoj ili Institutu za majku i dete u Beogradu. Odrasli pacijenti se leče hemioterapijom. Nema radio terapije odnosno terapije zračenja. Otvaranje Centra za onkologiju u Kosovskoj Mitrovici gde će ljudima moći da se pruže adekvatne terapijske metode Vladi Srbije mora biti jedan od prioriteta", istakao je Srbljak.

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.11.2010. 17:10
Када су за време рата људи овде причали да се болести не добијају одмах, већ после неколико година, после 10 година, нико није веровао у то, а сад ево види се шта је и како је. Али најгоре од тога је што то активно заборављамо, хоћемо да уђемо у Нато, у ЕУ, због чега, шта ћемо тиме добити?
Nedelja 14.11.2010. 17:08
Такође да напоменем, од гелера је већина људи добила рак, пример за то је такође и један мој добар пријатељ (рођен 1994.), када му је пре 2 године константован рак грла, од гелера који код нас није успео да се извади 1999, после 8-9 година се то активирало, и срећом, операцијом у другој земљи су успели да среде то, сад је добро.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online