Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 15.11.2010.
14:19

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Artemije nije raskolnik

Budući da u vrhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) ne isključuju mogućnost raščinjenja umirovljenog episkopa raško-prizrenskog Artemija (Radosavljevića), kao i raskola koji bi eventualno nastao nakon toga, Vladimir Dimitrijević, pravoslavni publicista govori za "Vesti" o opcijama za prevazilaženje novonastale krize na Svetom arhijerejskom saboru koji treba da počne 17. novembra u Beogradu.

Vladimir Dimitrijević

- Vladika Artemije nije ni raskolnik ni jeretik, a pravoslavni srpski narod očekuje da će Sveti arhijerejski sabor pokazati mudrost i čovekoljublje i da će se u Srpsku pravoslavnu crkvu vratiti mir i sloga.


Kako do toga doći?
- Sukob može da se prevaziđe po modelu na koji je pre Drugog svetskog rata rešen problem svetog vladike Nikolaja (Velimirovića) sa patrijarhom Gavrilom (Dožićem) i tadašnjim Svetim arhijerejskim saborom SPC.
 

A to je?
- Sukob između patrijarha Gavrila i svetog vladike Nikolaja bio je izazvan različitim shvatanjima o načinu na koji treba razrešiti konflikt sa vladom Milana Stojadinovića nastao zbog izglasavanja Konkordata sa Vatikanom u Skupštini Kraljevine Jugoslavije.

Naišavši na oštar otpor Crkve i naroda, Stojadinović je Konkordat povukao, ali je ostalo pitanje povratka u crkvenu zajednicu onih Srba koji su za Konkordat glasali. S obzirom na to da je u doba borbe protiv Konkordata došlo do krvave litije, da je u to vreme pod sumnjivim okolnostima naprasno preminuo Gavrilov prethodnik patrijarh srpski Varnava, kao i da su ljudi u Beogradu i provinciji bili hapšeni i ostajali bez posla zbog svog antikonkordatskog stava, vladika Nikolaj je smatrao da Stojadinovićevi poslanici Srbi treba da se javno izvine za štetu koju su naneli Crkvi i narodu.

Patrijarh Gavrilo, koji je bio Stojadinovićev prijatelj, smatrao je da preko svega treba preći brže i bez mnogo ceremonije i uz sebe je imao veći deo članova Sabora. Zbog svega toga vladika Nikolaj je podneo ostavku na članstvo u Saboru i više od godinu dana nije dolazio na saborske sednice. Odbijao je čak i da primi episkopske delegacije koje su htele da dođu kod njega na pregovore u Žiču. Stvar je bila na ivici raskola.
 

Kako je izbegnut raskol?
- Zahvaljujući mudrosti i odgovornosti naše predratne jerahije do raskola nije došlo, a patrijarh Gavrilo i vladika Nikolaj su se izmirili u manastiru Kalenić, avgusta 1940. godine kad su dali zajedničku izjavu da se mire zbog teškog vremena u kojemse srpski narod našao i želje da se Crkva u potpunosti stavi u službu svog naroda.
 

Kako taj model može sada da se upotrebi?
- Vrlo jednostavno. Vladici Artemiju nije suđeno na crkvenom sudu i nije lišen episkopskog čina. Uklonjen je procedurom koja nije zapisana u kanonskom pravu pravoslavne crkve niti je predviđena Ustavom SPC.

I kao što su rekli ugledni srpski pravnici u apelu za zaštitu pravnog poretka SPC, pošto nije reč o presuđenoj stvari, sve je moguće vratiti na početak da bi se situacija u SPC normalizovala i da bi se vratilo izgubljeno poverenje između vrha SPC i verujućeg naroda.

Čak i da je vladika Artemije zvanično osuđen, a nije, kao što je bio slučaj sa vladikom Dionisijem (Milivojevićem) u Americi, koji je bio raščinjen u vreme Titove vlasti, primenom ikonomije (čovekoljubljivog snishođenja radi postizanja crkvenog mira i jedinstva) takva odluka bi se mogla preinačiti. Ikonomijom je prevaziđen raskol u SPC u SAD. Treba imati u vidu amanet svetog arhimandrita Justina (Popovića), koji je govorio da se kad je u pitanju suđenje episkopu mora postupati najpažljivije.
 

Kad đavo umeša prste


Da li je bilo sličnih primera kod drugih pravoslavaca?
- Svetog Jovana Šangajskog su pod izmišljenim optužbama za proneveru crkvene imovine izvesni episkopi Ruske zagranične crkve, preko svojih poslušnika, čak poslali na građanski sud.

 

Kad je dokazano da nije kriv i pošto ga je sud oslobodio, ko god je svetog Jovana Šangajskog pitao šta misli ko mu je od braće episkopa smestio sudski proces, on bi govorio da oni nisu krivi, već đavo jer je umešao svoje prste.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.11.2010. 15:25
do pomirenja mora doci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online