Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 18.11.2010.
13:08 >> 17:18h
Vestionline A

Vladika Teodosije po Tadićevoj volji

Episkop lipljanski Teodosije izabran je danas na zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve za novog episkopa eparhije raško-prizrenske bez glasanja, saznaju "Vesti".

Vladika lipljanski Teodosije i predsednik Tadić
 

Kako navode naši saborski izvori, nakon što je patrijarh Irinej Gavrilović predložio Teodosijevo postavljenje jedna grupa episkopa je horski i gromoglasno počela da uzvikuje: "Axios!" (što u prevodu sa grčkog znači "dostojan"), tako da glasanja nije ni bilo već se, kada su se utišali, prešlo odmah na drugu tačku dnevnog reda. 

Teodosijevom postavljenju, prema rečima naših sagovornika, prethodila je na momente polemična rasprava o tome da prvo treba raspraviti najnovije razmirice između Sinoda i umirovljenog vladike Artemija, ali je prevladala struja u episkopatu koja smatra da "slučaj Artemije" treba da bude poslednja tačka ovogodišnjeg jesenjeg zasedanja Sabora. Takav prilaz problemu, kako ocenjuju naši sagovornici, može da se citira i rečima vladike Atanasija Jevtića: "Mačku o rep!".


Policija čuva Patrijaršiju od Antonija

 

Pred početak sednice Svetog arhijerejskog sabora SPC, policija je blokirala prostor oko zgrade Patrijaršije u prečniku od oko 200 metara. Jake policijske snage su zaustavile i onemogućile raščinjenom monahu Antoniju Davidoviću i pristalicama antiekumenizma da priđu zgradi Patrijaršije.

 

Davidović je sa pristalicama u sredu demonstrirao ispred sedišta SPC protiv unijaćenja sa Vatikanom i najava da bi papa mogao doći u Srbiju 2013. godine, posle čega je priveden i kažnjen sa 10.000 dinara zbog kršenja zabrane okupljanja.


Prema rečima izvora "Vesti" iz krugova bliskih vrhu SPC, policiju su iz Patrijaršije preventivno zvali srpski visokodostojnici kako bi se sprečiili eventualno masovniji protesti zbog "slučaja“ vladike Artemija i postavljanja vladike Teodosija za episkopa raško-prizrenskog.

Veselinka Zastavniković, danas sestra Irina
 

Kako se nezvanično čulo u episkopskim krugovima, vrh SPC rešio je dva problema: popunio je upražnjenu eparhiju, a postavio episkopa koji je po volji predsedniku Srbije Borisu Tadiću imajući u vidu da su njih dvojica dugogodišnji prijatelji, da je Tadić rado viđen i čest gost u manastiru Visoki Dečani gde je vladika Teodosije i iguman, ali i da je on oktobra 2007. u manastiru Pećka patrijaršija zamonašio Tadićevu bivšu suprugu Veselinku Zastavniković koja je tada dobila monaško ime Irina. 

Vladika Artemije umirovljen je na majskom Saboru SPC-a, nakon podizanja optužnice zbog sumnji za finansijske malverzacije u eparhiji raško-prizrenskoj koju je vodio, a Sinod mu je u septembru zabranio sveštenodejstva pošto je odbio poslušnost crkvenom vrhu.

 

Biografija vladike Teodosija


Dečanska kuća u Zemunu
Vladika Teodosije (Živko Šibalić) rođen je 1963. i poreklom je iz sela Gorjani između Čačka i Užica. Završio je Bogolsovski fakultet u Beogradu. Monaški život započeo je u manastiru Crna Reka pod duhovnim vođstvom tadašnjeg igumana Artemija (Radosavljevića), sadašnjeg umirovljenog episkopa raško-prizrenskog.

 

Vladika Teodosije se zamonašio 1989. i za igumana Dečanskog imenovan je tri godine kasnije, a za episkopa lipljanskog i vikara eparhije raško-prizrenske izabran je 2004. Majka mu je danas monahinja Marta i živi u manastiru Gorioč kod Istoka na KiM, a otac i brat Dejan u selu Gorjani, gde se bave proizvodnjom dečanskih sveća u kućnoj radinosti. Pre više godina manastir Visoki Dečani, pod rukovodstvom vladike Teodosija, otkupio je u Zemunu u Prvomajskoj ulici broj 72 kuću od roditelja dečanskog kaluđera Andreja Sajca, i ta kuća danas služi vladici i monasima za boravak prilikom njihovih dolazaka u Beograd.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.11.2010. 13:12
Citavo je vreme na tome radio i eto - ostvarilo mu se. Jadan vl. Artemije. Njegov duhovni sin koji mu na ovaj nacin vraca svu njegovu dobrotu. "Zar i ti sine Brute"?
Četvrtak 18.11.2010. 14:03
nedostojan
Četvrtak 18.11.2010. 13:18
nista se nije promenilo. raskol i svadje se nastavljaju nesmanjenom zestinom. mora jos neko da ode. ili da bude sklonjen.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online