Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 18.11.2010.
23:26 >> 08:42h
Vestionline A

Artemije preuzima eparhiju

Umirovljeni episkop raško-prizrenski Artemije stigao je u četvrtak kasno uveče u manastir Duboki potok, nedaleko od Zubinog potoka na Kosovu i Metohiji, i najavio da nastavlja sa upravljanjem eparhijom raško-prizrenskom, posle devet meseci od kako je razrešen te dužnosti polovinom februara. Iz eparhije raško-prizrenske osudili "svako antikanonsko vršenje crkvenih radnji, bez blagoslova nadležnog episkopa i Svetog arhhijerejskog sabora SPC" i najavili najoštrije sankcije.

Stavlja tačku na nekanonske i protivzakonite radnje uzurpatora crkvenog poretka SPC: Vladika Artemije

Vladika Artemije je u manastir Duboki potok stigao sa namerom da služi svetu arhijerejsku liturgiju, javljeno je "Vestima-online".

Vladika je, prema rečima naših sagovornika, pripremio i akt kojim obaveštava svoje područno sveštenstvo i monaštvo, kao i širu javnost i relevantne institucije, da odbacuje sve prethodne odluke nezakonitih i nekanonskih administratora eparhije raško-prizrenske, koji su bili postavljani odlukama Sinoda.

Na liturgiji, pored monaštva koje iz egzila pristiže u Duboki potok, očekuje se i prisustvo monaha i monahinja koji su ostali na Kosovu i Metohiji i u Raškoj oblasti, kao i mnogobrojni vernici iz južne srpske pokrajine, ali i kosovskih prognanika smeštenih širom centralnog dela Srbije, jer su već obavešteni da je vladika Artemije stigao na Kosmet.


Kako "Vesti-online" nezvanično saznaju, umirovljeni vladika bi trebalo u petak, 19. novembra, u svojstvu, kako nam je rečeno, nadležnog episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog, služiti liturgiju s obzirom da je nedavno povukao svoju saglasnost sa odlukom Sabora SPC, kojom je u maju, razrešen dužnosti sa čela ove eparhije, a u septembru su mu zabranjena sva sveštenodejstva do konačne Saborske odluke o tome.


Kako nam je rečeno u Artemijevom okruženju, ''ovo je tek prvo u seriji bogosluženja koja se očekuju širom eparhije''.

 

Eparhija: Artemije pravi raskol

 

Povodom iznenadnog pojavljivanja episkopa raško-prizrenskog Artemija na Kosovu i Metohiji iz kancelarije Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske u Gračanici stiglo je, nešto iza ponoći, saopštenje sledeće sadržine:

  

"Nakon jučerašnje odluke Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve da na mesto upražnjenog trona Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske postavi dosadašnjeg vikarnog episkopa lipljanskog Teodosija, Eparhija raško-prizrenska je sinoć primila uznemirujuće informacije o otvorenoj uzurpaciji eparhijske vlasti od strane umirovljenog episkopa Artemija i grupe njegovih 'lutajućih' monaha koji su pod crkveno-sudskim postupkom", navodi se u saopštenju.

 

Artemije je u četvrtak oko 20.15 časova, kako se precizira, sa nekoliko "svojih odbeglih monaha i grupom aktivista Srpskog nacionalnog veća KiM, predvođenih Milanom Ivanovićem i Draganom Velićem, nenajavljeno ušao u manastir Duboki Potok, opština Zubin Potok, sa namerom da 19. novembra (petak ujutru) služi liturgiju u ovom manastiru".

  

U saopštenju eparhije se podseća da je Sinod episkopa Artemije "zbog njegovih nekanonskih izjava i delovanja stavio pod zabranu sveštenodejstva".

 

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je celokupno parohijsko sveštenstvo te eparhije i svo monaštvo koje živi u manastirima eparhije u potpunosti verno svom novoimenovanom nadležnom episkopu Teodosiju, iza koga stoji Sveti arhijerejski sabor na čelu sa patrijarhom srpskim Irinejem.


"Svako antikanonsko vršenje crkvenih radnji, bez blagoslova nadležnog Episkopa i Sv. Arh. Sabora SPC, je nezakonito i predstavlja akt otvorenog raskolničkog i anticrkvenog delovanja koji će biti najoštrije sankcionisan", poručuju iz eparhije.

 

"Eparhija raško-prizrenska poziva verni narod da ne naseda na provokacije anticrkveno nastrojenih lica - sledbenika episkopa Artemija, i da u punoj vernosti patrijarhu srpskom i Saboru arhijereja SPC ne učestvuju ni na koji način u pomenutim anticrkevnim delatnostima koje sprovodi umirovljeni episkop Artemije", dodaje se u saopšenju.


Situacija u svim manastirima i parohijama Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske, osim u uzurpiranom manastiru Duboki Potok, je redovna, navedeno je u saopštenju kancelarije eparhije u Gračanici.

Ovim činom, kažu monasi bliski vladiki Artemiju, "on stavlja tačku na sve nekanonske i protiv zakonite radnje uzurpatora crkvenog poretka u SPC".


Oni dodaju da ih ne bi ih iznenadilo da se "pokuša prepad na manastir kako bi se Artemije onemogućio u služenju liturgije".

Monasi navode da su za tu priliku spremni da fotoaparatima i kamerama ovekoveče incident, ali oni se ipak nadaju da to toga neće doći jer, kako su nam rekli, smatraju da će Sveti arhijerejski sabor SPC, koji zaseda u Beogradu, biti mudar i neće pozvati ''okupatorsku UNIMIK i EULEKS policiju, a ni albanske secesioniste, pripadnike Kosovske policijske službe, jer bi time, posredno, priznali samoproglašenu nezavisnost Prištine''.

''Ukoliko ne bude bilo nikakvih uznemiravanja tokom svetog čina, kamerama ćemo snimiti liturgiju'', kaže izvor.

Kako su rekli monasi koji su na Kosmet večeras došli sa episkopom Artemijem, tokom noći se očekuje dolazak i drugih monaha koji podržavaju umirovljenog episkopa raško-prizrenskog.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.11.2010. 23:29
cutim.
Četvrtak 18.11.2010. 23:31
+++Αχιος! +++
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online