Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 19.11.2010.
16:34
Vestionline A

Artemijeve pristalice zauzimaju manastire

Posle jutrošnje liturgije u manastiru Duboki potok monasi koji su ostali uz vladiku Artemija, nastavili su sa useljavanjima i u druge manastire. Monahinje, sa igumanijom Sarom, stigle su u manastir Devine vode, dok se očekuje useljavanje kaluđera u Banjsku i Crnu reku.

Po useljenju monahinja, prema rečima jednog od saradnika vladike Artemija, u Devine vode je stigla i Kosovska policijska služba (KPS), pojačana sa srpskim policajcima u civilu! Policajci su, kako kaže naš sagovornik, odlično sarađivali i bilo je jasno da rade na istom zadatku i po istim direktivama.

Monahinje sa igumanijom Sarom ušle u manastir Devine vode
 

- Policajci su na momente verbalno bili grubi u ophođenju sa monahinjama, govoreći da one ne mogu tu ostati jer se zna ko je iguman u manastiru i ko je novoizabrani episkop raško-prizrenski. Mi smo rekli da ne priznajemo nekanonske odluke SPC i pokušali da im objasnimo da su u Srbiji država i crkva odvojeni i dali smo im primer na sukobu Zukorlićevih i Zilkićevih pristalica. Pitali smo ih kako policija tamo nije reagovala i kako je trpela čak i kamenice - rekao je za “Vesti“ jedan od monaha bliskih vladiki Artemiju.

Prema rečima našeg izvora, jedan KPS policajac im je preneo da će njihov šef doći sa vladikom Teodosijem večeras u Devine Vode. To se i obistinilo, jer je, prema poslednjim vestima, vladika Teodosije u petak oko 18 časova lično učestvovao u izbacivanju monahinja iz ovog manastira!

Prethodno je, inače, situacija bila na ivici incidenta i u Dubokom potoku - prema tvrdnjama iz eparhije Raško-prizrenske, otac Romilo je u tom manastiru navodno bio talac.

- To nije tačno. Otac Romilo nije niikakav talac. On je jutros pominjan u liturgiji kao nastojatelj manastira, slobodno se šeta, stalno je na telefonu i stalno nekog izveštava o dešavanjima - kaže naš izvor.

Vladika Artemije je, prema našim saznanjima razaslao akt da kao episkop raško-prizrenski ukida dosadašnje nekanonske odluke prethodnih administratora - vladika Atanasija Jevtića i Amfilohija Radovića.

Svi su primili taj akt i gotovo nigde nije bilo problema - jedino u Sopoćanima, gde je dokumenta nosio monah Irinej, doček nije bio naročito topao - jedan od četvorice preostalih tamošnjih kaluđera gađao je Irinejev auto metalnom šipkom.


Srpska pravoslavna crkva izdala je saopštenje u kojem vladiku Artemija, monahe i vernike, koji ga podržavaju, naziva sektašima i raskolnicima.

POVEZANE VESTI

Petak 19.11.2010. 16:40
cvor
Petak 19.11.2010. 16:39
Ovi su gori nego pop Ćira i pop Spira
Petak 19.11.2010. 17:24
Зашто нас боже кажњаваш више!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online