Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 19.11.2010.
18:49 >> 23:27h
Vestionline A

Teodosije lično izbacivao monahinje?!

Novopostavljeni episkop raško-prizrenski Teodosije Šibalić, sa nekoliko sveštenika i civila, izbacio je oko 18 časova monahinje na čelu sa igumanijom Sarom, iz manastira Devine vode kraj Zvečana.

Episkop raško-prizrenski Teodosije
 

Da podsetimo, one su ušle u taj manastir danas popodne, po nalogu vladike Artemija. Prema rečima kaluđera iz Artemijevog okruženja, koji, kako kažu, prenose svedočenje monahinja, u njihovom izbacivanju i fizičkom nasrtaju, lično je učestvovao i episkop Teodosije!

U incidentu je prednjačio sveštenik Nenad Našpalić, koji je po zahtevu pokojnog patrijarha Pavla svojevremeno kažnjen od strane Artemija zabranom doživotnog sveštenosluženja, jer je automobilom zgazio dete. Posle smene Artemija, Našpalića je rehabilitovala privremena uprava eparhije Raško-prizrenske.

Eparhija demantuje učešće Teodosija u izbacivanju monahinja

Eparhija raško-prizrenska na svom veb sajtu je demantovala da je vladika Teodosije lično učestvovao u izbacivanju monahinja iz Devinih voda.

 

U saopštenju se navodi da Eparhija raško-prizrenska “najoštrije odbacuje neistine tvrdnje lutajućih monahinja raščinjenog episkopa Artemija da je episkop raško-prizrenski Teodosije danas navodno ’lično učestvovao u njihovom izbacivanju i fizičkom nasrtaju’. Episkop Teodosije je u manastir ušao kao kanonski episkop raško-prizrenski i bez ikakve primene sile obavestio uzurpatore da moraju da oslobode prostorije uzurpiranog manastira. Tom prilikom nije primenjena nikakva sila (iako su istu danas ’artemijevci’ primenili prilikom uzurpacije manastira). Postoje svedoci ovog događaja, a njemu je prisustvovao i inspektor srpske policije, tako da će sve lažne izjave biti adekvatno procesuirane“, navodi se u demantiju Eparhije raško-prizrenske.

Monahinje su bile pod vedrim nebom, a vladika Teodosije i njegovi pratioci neko vreme nisu im dozvoljavali čak ni da uzmu lične stvari.

Kada je reč o manastiru Crna reka, koji se nalazi na teritoriji centralnog dela Srbije, Artemijevi monasi nisu uspeli da se usele, s obzirom na to da su oko svetinje bile postavljene jake policijske snage.

Kako nam je javljeno iz izvora bliskih crnorečkom bratstvu u egzilu, monasi su bili sprečeni od strane policije, a pritvor od 48 sati određen je kaluđerima Kiprijanu i Martinijanu. Oni su, kako nam je rečeno, bili impulsivni u susretu sa policijom angažovanom da štiti manastir Crnu reku od sledbenika vladike Artemija.

Saradnja crkve i države u izbacivanju?

- Mene je vladika Teodosije lično izgurao napolje, a pripadnici Kosovske policije su sa strane sve to posmatrali. Jedan od policajaca zatim nam je rekao da su se danas sastali vladika Teodosije, ministar policije Ivica Dačić i Goran Bogdanović, ministar za Kosovo i Metohiju, i da su svi postupci koje vladika i njegova pratnja preduzimaju njihova zajednička odluka, a da se Kosovska policija u to apsolutno ne meša - ispričala je za Vesti-online monahinja Sara.

Prema njenim rečima, 22 monahinje su izbačene i posle smirivanja situacije dopušteno im je da uzmu lične stvari.

Takođe, kako nam je rečeno među učesnicima Arhijerejskog sabora vrhu SPC je poručeno da vladika Artemije mora da bude raščinjen po svaku cenu, bez obzira na kanone, ustav SPC i crkveno pravo.

Teodosije stigao u Duboki potok, situacija napeta

Episkop Teodosije je u petak oko 19.20 časova stigao u manastir Duboki potok sa pratnjom, i prošao je pored vladike Artemija kao da ga ne poznaje, sastavši se odmah sa igumanom Romilom. U Teodosijevoj pratnji u civilu se nalaze i Srbi zaposleni u KPS-u, a situacija je trenutno napeta, ali mirna.

Uz vladiku Artemija se nalazi i desetak kaluđera, a u manastir su stigle i monahinje proterane iz Devinih voda.

POVEZANE VESTI

Petak 19.11.2010. 19:20
Сад се види сад се зна чији је Патријарх. Није народни већ неокомунистички (ДС и Тадића) и социјалиста (Дачића и компаније). Патријарх који је за неколико месеци успео да направи раскол, што није успело ни комунистилком патријарху Герману Дожићу, када је направио раскол са македонском црквом и дијаспором.
Petak 19.11.2010. 22:28
Sacuvaj Boze! Koju oni sramotu nanose crkvi i narodu, to je strasno! I ko u stvari moze da kaze da je jedan ili drugi sada ispravan i pravi, i da je vjerodostojan? I uopste, ko je zaista dostojan tog mjesta u hijerarhiji??? Sta se desava unutar crkve? I zasto???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online