Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 20.11.2010.
10:06 >> 19:26h
Vestionline A

Artemije odseo u Kraljevu

Jutros oko pola pet umirovljeni vladika Artemije, kojeg je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve lišio episkopskog čina i vratio u red monaha, sa grupom monaha napustio je manastir Duboki potok, saopštila je jutros eparhija raško-prizrenska. Kako navodi Tanjug, on se sa nekoliko desetina monaha I monahinja, nalazi u kraljevačkom hotelu ''Rojal''.

Artemije tvrdi da će tu ostati do nedelje ujutro da se, kaže, malo odmori, ne želeći, međutim, da otkriva svoje dalje planove. Bivši vladika Eparhije raško-prizrenske izjavio je da ne priznaje odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) o njegovom raščinjavanju pošto, tvrdi on, nema kanonsko uporište. 

Poslednja liturgija vladike Artemija u trpezariji manastira Duboki potok
 

Prema tvrdnjama eparhije raško-prizrenske Artemijeve pristalice su izvedene iz manastira bez problema, a manji incident je napravio sam vladika zaključavši se u sobu i odbijajući da izađe.

"Tek kada je blagoslov dao iguman manastira protosinđel Romilo, policajci su razvalili bravu, posle čega je bivši vladika sam sišao u kola i odvezao se u pravcu administrativnog prelaza zajedno sa svojim pristalicama", ističe se u saopštenju.

SPC raščinila Artemija

 

Sveti arhijerejski sabor SPC lišio je u petak uveče arhijerejskog čina episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Artemija zbog nepovinovanja odlukama najviših crkvenih organa, a posebno zbog jučerašnjeg upada u manastire Duboki potok, kod Zubinog potoka I Devine vode u opštini Zvečan.

Pošto je vladika Artemije krenuo put administrativnog prelaza u manastir Duboki potok je došao komandir policije Euleks i saopštio da vozilo kojem se nalaze Artemije i monasi ima pratnju do prelaza Brnjak, a da su ostali sobodni i mogu da idu gde žele, ali ne mogu ni u jedan manast na Kosovu i Metohiju, saznaje "Vesti-online".

"Prilikom napuštanja manastira jedan od srpskih polcajaca, takođe prisutne KPS, šapnuo mi je da vladika nikako ne ide u Srbiju jer će biti uhapšen", izjavio je za portal "Vesti-onine" jerođakon Damjan iz Artemijeve pratnje.

Pošto je prešao u centralni deo Srbije vladiku Artemija i njegove pristalice sacčekala su dva vozila MUP-a Srbije, koja su ih pratila do Raške, a potom na izlazu iz Novog Pazara, pratnju su preuzela druga dva policijska vozila i sa upaljenim rotacionim svetlima sproveli ih do raskrsća za Kraljevo i Kosovsku Mitrovicu. Tu se policijska pratnja ponovo smenila i vladiku sa monasima, koji su u njegovom automobilu, dopratila do hotela u Kraljevu kako bi se svi odmorili i odspavali, obzirom da su bili budni više od 48 sati. Vladika Artemije i njegove pristalice trenutno su u hotelu u Kraljevu ali ne saopštvaju kuda će dalje.

"Nakon izvođenja te raskolničke družine svi manastiri Eparhije Raško-prizrenske ponovo su pod kontrolom kanonske uprave eparhije i u njima se nastavlja redovan monaški i bogoslužbeni život", navedeno je u saopštenju.

Eparhija se u saopštenju zahvalila igumanima manastira Duboki potok i Devine vode, Romilu i Fotiju, zatim namesniku mitrovačkom protojereju-stavroforu Miliji Arsoviću zbog doprinosa u odbrani hramova i "zavođenju kakonskog reda". Pohvalu eparhije je dobila i policija iz Novog Pazara jer je "prisebnom akcijom sprečila nasilni upad 'artemijevaca' u manastir Crnu Reku", naodi se u saopštenju. 

SPC: Artemije i njegove pristalice su raskolnici i sektaši

 

Srpska pravoslavna crkva izdala je saopštenje u kojem vladiku Artemija, monahe i vernike, koji ga podržavaju, naziva sektašima i raskolnicima. Povod za to je liturgija koju je vladika u petak ujutru, i pored zabrane, služio u trpezariji manastira Duboki potok, u prisustvu 50 monaha. Iz crkvenih krugova se čulo da će Sabor na današnjem zasedanju raščiniti vladiku Artemija.

Vesti-online su noćas objavile da su u rešavanje situacije u manastiru Duboka voda poslati i specijalci Kosovske policijske službe "Rosa", kao i francuski policajci Euleksa, koji su izvodili Artemijeve pristalice iz manastira i legitimisali ih. Eparhija raško-prizrenska je demantovala ovu informaciju, tvrdeći da su u pomoć pozvani samo lokalni Srbi, pripadnici KPS-a. 

"Policija, koju u ovom delu Kosova sačinjavaju isključivo Srbi, dostojanstveno je obavila svoj posao i izvela uzurpatore van manastira bez upotrebe sile. Pored četrdesetak pobunjenih monaha oko bivšeg vladike je bilo i desetak civila, koji su takođe bili angažovani u jučerašnim nasilnim akcijama", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno i da se predstavnici Euleksa nisu mešali u posao policije niti su ulazili u manastir.

"Potpuno su netačne zlonamerne tvrdnje da je angažovana albanska jedinica 'Rosa' ili specijalci", ističe se u saopštenju i dodaje da su "u Dubokom Potoku bili angažovani samo lokalni Srbi koji imaju dobre veze sa sveštenstvom i narodom i koji su u ovoj nimalo lakoj situaciji pokazali zavidnu profesionalnost i strpljivost", kaže se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Subota 20.11.2010. 11:05
Нису тачне Теодосијеве изјаве. Цео манастир Дупоки Поток био је под блокадом полиције. Народ који се окупио дошао је да заштити владику Артемија али им јаке полицијске снаге то нису дозволиле. На неколико места народ и политичари са КиМ су покушали да зауставе одвођење владике Артемија. Ромило, настојатељ манастира се народу, који је годинама помагао обнову манастира, обратио речима: “Проклети и ви и ваша деца”. Ово је народ огорчило. Теодосије је протерао монахиње из Девиних Вода речима: “Хајде, излазите, није вам ово јавна кућа”. То су “пастири” комунистичко-евро-папоунијатски који се према неистомишљеницима опходе сурово и бескрупулозно.
Subota 20.11.2010. 11:18
Владика Артемије је на КиМ дошао јер је сазнао да су Синод и поједини архијереји имали намеру да пошаљу полицију у Шишатовац која би га тамо ухапсила. Једини покушај да то избегне био је одлазак на КиМ. Спрега и ефикасност сарадње Синода, политичке олигархије, Еулекса, КПС-а и српске полиције је запањујућа. Где је оваква ефикасност у проналажењу починиоца злочина над Србима на КиМ? Није тачна ни информација да је народ спречио улазак монаха у Бањску. То су спречиле јаке снаге КПС-а. Синодалци само покушавају да прикажу како имају подршку народа. Издаја коју су они починили над Црквом је многоструко страшнија од издаје коју су политичари починили над Србијом.
Subota 20.11.2010. 15:41
Jadni smo ti mi Srbi kada imamo ovakvu nesloznu crkvu! Pa zar je dotle doslo da nase manastire na Kosovu brani kosovska policija - i to od nas samih?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online