Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 21.11.2010.
14:06 >> 21:21h
Vestionline A

Artemije: Stradaću do kraja

Raščinjeni vladika Artemije rekao je monasima koji su sa njim, posle deportacije sa Kosova i Metohije preko Kraljeva danas došli u Beograd, da je spreman „da za Hrista strada do kraja“ i da je "očigledno da mora da do dna ispije čašu žuči koju su mu spremili braća arhijereji“.

On je to kazao na pitanje monaha šta će dalje da rade, posle odluke crkvenih vlasti da mu oduzmu zvanje vladike i da ga vrate u rang monaha.


Policija prati monahe

 

Monasi su preneli za "Vesti-online" da su i dalje pod policijskom pratnjom, odnosno da ih nadgledaju ljudi bez vidljivih policijskih oznaka i u civilu.

Spekuliše se da je pratnja određena, jer je iz SPC sugerisano MUP-u da bi Artemije mogao da napusti Srbiju. 

Jedan on monaha nam je preneo i da se bivši episkop neće povinovati stavovima SPC.

Danas se grupa od 16 monaha iz bratstva manastira Crna reka, koji podržavaju raščinjenog vladiku Artemija, predvođena bivšim igumanom Jovanom, vratila u selo Loznicu na planini Jelici, nedaleko od Čačka.

Celokupno bratstvo, koje od juna ove godine boravi na imanju čačanskog privrednika Miloja Stevanovića, koga meštani zovu "grešni Miloje", bilo je u kosmetskom manastiru Duboki potok na liturgiji, koju je u petak služio raščinjeni vladika, prenose beogradski mediji.

Kako saznaje portal ''Vesti-online'', Artemije je u nedelju posle podne stigao u Beograd.

Naime, sada monah Artemije, koji je rekao da ne priznaje odluku o raščinjenju tvrdeći da je nekanoska, danas je sa sledbenicima napustio hotel „Rojal“ u Kraljevu u kojem je boravio od subote nakon deportacije sa Kosova i Metohije. U popodnevnim časovima oni su stigli u Beograd.

Vladika Artemije
 

Kako se nezvanično saznaje, očekuje se da protiv bivšeg vladike raško-prizrenskog bude podignuta još jedna optužnica, pored već podignute krivične prijave za uzurpaciju crkvene imovine.


Nova prijava mogla bi, kako se može čuti u episkopskim krugovima, da sadrži zahtev za proširenje optužnice po pitanju finansijskih malverzacija u eparhiji raško- prizrenskoj zbog čega se već vodi sudski spor protiv Artemijevog bivšeg sekretara Simeona Vilovskog i Predraga Subotičkog, upravnika eparhijskog graditeljskog centra "Rade Neimar“, koji se terete za proneveru više od 300.000 evra crkvenog novca.


Artemiju presuđeno po kratkom postupku

 

Kako saznajemo u episkopskim krugovima, bilo je vladika koji su na Saboru tražili da se ne ide na Artemijevo raščinjenje dok o tome ne presudi crkveni sud.

 

"Neki od vladika su sabraći arhijerejima predočili da Artemije posle ovako donete odluke može SPC da tuži sudu za ljudska prava u Strazburu i dobije spor, drugi su predlagali da se u vidu kompromisa Artemiju odredi doživotna zabrana sveštenosluženja. Ima i onih koji smatraju da će konačna odluka sabora SPC o 'slučaju Artemije' loše odjeknuti u pravoslavnom svetu, jer ne treba smetnuti s uma da je u slučaju američkog raskola u SPC, u vreme diktature Josipa Broza, tadašnji patrijarh German odbio da problem lomi preko kolena, već je do kraja ispoštovana kanonska procedura, iako je Brozova vlast vršila stravičan pritisak da se Dionisije, inače poznati antikomunista u SAD, eliminiše po kratkom postupku", navodi jedan od starijih visokodostojnika. 


S obzirom da je bivši episkop raško-prizrenski Artemije u svojstvu svedoka na Višem sudu u Beogradu, tokom istrage i samog sudskog procesa, u dva navrata bio kategoričan da pronevere nije bilo, da su sve novčane transkacije išle sa njegovim znanjem i odobrenjem, a isto je ponovio i pred sudom u Grčkoj kada je Srbija tražila izručenje Vilovskog, vladika bački Irinej Bulović tada je rekao da bi optužnica morala da bude proširena i da se, na žalost, vladika Artemije sam nudi.


Po zahtevu vrha SPC, Artemije može slobodno da se kreće ali samo uz policijsku pratnju jer u episkopatu, kako se čulo, postoji bojazan da bi on mogao da napusti Srbiju kao što je to učinio Vilovski, te je na to iz vrha SPC skrenuta pažnja MUP-u Srbije.


Monasi su u Kraljevu
sačekali da Artemije, za koga tvrde da je bolestan, krene prema Beogradu, pa su došli u Loznicu gde nameravaju da prezime.

Sveti arhijerejski sabor SPC raščinio je episkopa raško-prizrenskog Artemija jer se nije povinovao odlukama najviših crkvenih organa, a posebno zbog upada u manastire Duboki potok i Devine vode na Kosmetu.

Specijalci Kosovske policijske službe su intervenisale i isterale Artemija sa njegovim sledbenicima.

SPC je osudila Artemija, a njega i njegove sledbenike nazvala raskolnicima i sektašima.

Nema povratka u Šišatovac


Varsanufije iguman manastira Šišatovac u kojem je od letos po sinodskoj odluci boravio vladika Artemije sa nekolicinom monaha, predao je ključeve vladici sremskom Vasiliju Vadiću i, kako se saznaje, tamo im više nema povratka.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.11.2010. 14:14
ARTEMIJE SMAAAAAAAAAAAARAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA A I OSTALI MANTIJASI ZAJEDNO SA NJIM.... U PAKETU!
Utorak 23.11.2010. 02:31
Dostojan !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online