Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 22.11.2010.
18:00 >> 20:21h
Vestionline A

Artemije kod Konuzina

Bivši vladika Artemije Radosavljević sastao se danas u 16 sati sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Konuzinom u Ambasadi Ruske Federacije u Beogradu. Do sastanka je došlo na Konuzinov zahtev, rečeno je Vestima-online u Artemijevom okruženju.

Vladika Artemije sa monaštvom i pristalicama u kraljevačkom hotelu

Tokom jednočasovnog susreta, kako nam je preneto, ruski ambasador interesovao se za najnovije događaje vezane za bivšeg episkopa raško-prizrenskog i njegove sledbenike- monahe i monahinje, kao i za odluku Svetog arhijerejskog sabora SPC o Artemijevom raščinjenju.

"Osim toga, ambasadora Konuzina su posebno zanimala dešavanja u manastirima Duboki potok i Devine vode od večeri 18. do svitanja 20.novembra. Osim za hronologiju dešavanja, ambasador Konuzin se raspitivao i ko je sve učestvovao u nemilim događajima izbacivanja vladike Artemija i monaštva iz tih manastira i zašto. Isto tako interesovalo ga je ko je sve učestvovao u njihovoj deportaciji i na čiji poziv. Pitao je takođe da li je i u kom obimu primenjivana sila, a želeo je da zna da li je vladika Artemije i danas pod diskretnom policijskom pratnjom MUP-a Srbije“, preneo nam je jedan od Artemijevih pristalica.  

Patrijarh Irinej: Samo Sabor može da raščini

 

Patrijarh Irinej na grobu patrijarha Pavla
Patrijarh Irinej je rekao da "Sabor ne samo što može da donese odluku o raščinjenju episkopa već je i jedino telo Crkve koje to ima pravo da uradi", prenela je Informativna služba eparhije raško-prizrenske.

 

 

Patrijarh u izjavi dalje kaže:

 

"Sabor je najviše upravno, sudsko i administrativmno telo Srpske crkve i kao takvo iznad je crkvenog suda. Sabor koga čine svi arhijereji Crkve sudi episkopima i to bivši vladika Artemije jako dobro zna.

 

Patrijarh je zamoljen da pojasni donetu odluku Sabora o vladiki Artemiju tvrdi da Sabor nije mogao da donese odluku o njegovom raščinjenju i traži da mu sudi crkveni sud.

 

Kada ne zaseda Sabor, a potrebe su takve da je potrebna presuda, episkopu može da sudi 12 arhijereja, koji se imenuju. Međutim kada zaseda Sabor, ovo telo postaje sud i punovažno presuđuje episkopu. Ne postoji mogućnost apelacije jer je Sabor najviše telo Crkve.

 

Najjednostavnije objašnjeno, bivšem vladiki Artemiju presudili su svi prisutni arhijereji na Saboru, a to je tri puta više episkopa nego što bi činio sud. Takođe, na kraju Sabora svi episkopi, čak i onih šest koji su glasali protiv raščinjenja, potpisali su i saglasili se sa odlukom Sabora o raščinjenju.

 

Jedan od primera moći Sabora u Pravoslavnoj Crkvi jeste smena i raščinjenje bivšeg jeruslimskog patrijarha 2005 godine. Njega je Sabor smenio, a potom i raščinio vrativši ga u red monaha.

 

Inače, na Saboru koji je okončan u petak, bilo je predviđeno da se sada već bivši vladika Artemije pozove na zasedanje kada je njegov slučaj bio tačka dnevnog reda. Međutim, on je noć ranije upao nasilno u manastire i pokušao da izvrši puč u Eparhiji raško-prizrenskoj tako što je sam sebe proglasio episkopom raško-prizrenskim, falsifikovao pečat Eparhije i počeo da izdaje akta“, prenosi Informativna služba Epparhije raško-prizrenske.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.11.2010. 19:50
Artemije bekrijoooooooo Sve si pare popioooooo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online