Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 22.11.2010.
23:40
Tanjug A

Večeras 373. zemljotres protresao Kraljevo

Potres jačine 2,9 stepeni Rihterove skale zabeležen je večeras u Kraljevu i to 373. zeljotres od početka meseca. Epicentar je bio u selu Sirča, na tri kilometra od Kraljeva. Eksperti UN-a analiziraju posledice zemljotresa.

Još se nisu sanirale štete, a zemljotresi ne prestaju

U Kraljevo su jutros stigli eksperti Ujedinjenih nacija, da bi narednih dana analizirali posledice zemljotresa. Oko 500 kuća biće srušeno, a obnovu čeka oko 16.000 objekata. Postavljaju se kontejneri, a sledeće nedelje počinje izgradnja temelja za montažne kuće.

U taj grad stigli su i stručnjaci, a formirano je oko stotinu komisija koje od danas ubrzano rade na proceni štete. Podela građevinskog materijala po utvrđenoj listi prioriteta počeće od sutra.

Posle 18 dana, i vrtići u u tom gradu počeli su da rade, kao i još jedna osnovna škola, "Svetozar Marković", pa se nastava sada odvija u njih 19. Međutim, od devet srednjih škola radi samo Srednja umetnička škola.

Prvi mobilni objekti za stanovanje, od pedesetak, koliko ih je do dopremljeno u Kraljevo, podeljeni su najugroženijim porodicama. Šef Operativnog tima za zbrinjavanje ugroženih Jasmina Jovanović rekla je da je do sada privremeno zbrinuto oko 550 ljudi, ali da još uvek ima onih koji pomoć tek očekuju.

"Još uvek ima ljudi kojima nismo obezbedili smeštaj i to su uglavnom oni koji ne žele da se udaljavaju od imanja, pa odbijaju smeštaj na Goču, u Vrnjačkoj Banji, ili Čačku. Najveće je interesovanje za stambene kontejnere kojih, na žalost, nema", rekla je Jasmina Jovanović.

Gradonačelnik Ljubiša Simović je upozorio da Kraljevu tek predstoji ogroman, višemesečni i komplikovan posao.

"Najvećem broju kuća i zgrada potrebna je ozbiljna sanacija, a za one koji su potpuno ostali bez krova nad glavom treba izgraditi montažne kuće. I sve to moraćemo da radimo u sred zime", rekao je Simović.

Na osnovu zapisnika komisija za procenu štete od sutra počinje izdavanje materijala za sanaciju kuća. Šef tima za građevinski materijal Branko Kaplarević kaže da svih vrsta materijala za sada ima dovoljno, ali da pesak i šljunak građani moraju sami da obezbede. Kao i projekat sanacije i radnu snagu.

Grupa od 55 studenata Pedagoškog fakulteta u Jagodini, predvođena dekanom prof. Sretkom Divljanom, otputovala je jutros u Kraljevo, gde će se uključiti u otklanjanje posledica zemljotresa.

"Fakultet nema para da pomogne Kraljevu, ali imamo dovoljno snage i osećanja za tamošnje stanovništvo, a naša je želja da im pomognemo i ličnim primerom", rekao je Divljan Tanjugu, pred polazak u Kraljevo. 

Ponedeljak 22.11.2010. 23:44
samo ne dozvoliti politicarima da svrljaju. smirice se tlo. ovako, bojim se da ce se tresti jos deset godina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online