Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 26.11.2010.
14:30
Tanjug A

Šutanovac: Ako nećete ne morate u vojsku

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je danas da se profesionalizacija vojske odvija veoma dobro i da je to najveća strukturna promena i reforma u društvu, izrazivši uverenje da će taj posao početkom decembra, odnosno sledeće nedelje "dobiti potvrdu i u parlamentu".

Profesionalni vojnik kao četiri regruta: Dragan Šutanovac
 

On je objasnio da se ne ukida služenje vojnog roka, koji će ostati na snazi, jer ko želi, može da služi, nego da se ukida obaveza služenja, što znači da onaj ko ne želi, ne mora da služi vojni rok.

Brojno stanje se neće smanjiti u odnosu na prethodnu godinu, ali profesionalni vojnik je u svakom poslu bolji od amatera i regruta, rekao je Šutanovac za TV "Pink".


Ministar odbrane je istakao da su se i druge zemlje opredelile za profesionalizaciju i da je Srbija pratila savremeni trend. Po njegovim rečima profesionalni vojnik, kada se jednom obuči i vremenom doškolovava, vredi čak koliko četiri regruta.


On je najavio školovanje pripadnika Vojske za profesionalce podoficire od kojih bi najbolji ostali trajno u vojsci, ističući da se u svetu veliki broj ljudi priključuje vojsci zbog mogućnosti učešća u mirovnim operacijama u kojima su zarade znatno veće nego u državi.

Srbija najveći regionalni izvoznik oružja


Ministar je naveo da je Srbija danas, za razliku od 1999. kada je odbrambena industrija postradala, najveći izvoznik u jugoistočnoj Evropi i da će, ukoliko bude moguće proširenje kapaciteta i izvoz biti još veći, jer Srbija ima kvalitetan proizvod, dugu tradiciju, relativno povoljnu cenu i tradicionalne veze sa zemljama kupcima.


On je rekao da je vojna industrija u odnosu na broj zaposlenih i na prethodno stanje zabeležila najveći skok izvoza.


Ukoliko bude investicija u ovoj godini, krajem sledeće godine Srbija će moći da izvozi još više, jer postoji velika tražnja i garancija kvaliteta i "sve robe isporučujemo na vreme u dobrom kvalitetu, a SDPR i ostale fabrike rade kvalitetno", ocenio je Šutanovac.


Ističući da se najviše izvozi municija, on je najavio "izgradnju fabrika po uzoru na naše", kao i da se razgovara sa Libijom o izgradnji Vojno-medicinske akademije koja bi bila "po ugledu na našu".

U Srbiji su danas na školovanju oficiri iz Alžira, očekuju se i iz Libije, a bilo ih je i iz Iraka, naveo je Šutanovac,

Govoreći o zajedničkim evropskim snagama, on je rekao da postoji ideja formiranja brigade na određenim prostorima u Evropi, gde bi sve članice EU delegirale svoje pripadnike vojske, koje bi bile interoperabilne i mogle da funkcionišu u tim granicama i bilo gde u svetu i da je to i "naš interes".

Petak 26.11.2010. 14:56
Ministar odbrane koji nije služio vojsku....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online