Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.11.2010.
15:43
Vestionline A

Vikiliks: Iz Beograda poslate 994 američke depeše

Na ''interaktivnom atlasu'' nemačkog lista ''Špigl'' koji je objavio poverljive depeše američke administracije sa internet sajta ''Vikiliks'', kaže se da se među tim dokumentima nalaze i 994 depeše koje su poslate iz Beograda od 1996. godine.

Američka ambasada u Beogradu

"Špigl“ je preneo da su u ovoj godini poslate 43 depeše. Na atlasu je različitim bojama i krugovima prikazan intenzitet slanja depeša iz američkih ambasada širom sveta u Ameriku - što je više depeša, to su veći krugovi, a što su dokumenta tajnija, to je boja tamnija.

Srbija se ne ljuti zbog izjave o Jeremiću

 

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Zdravko Ponoš izjavio je danas da odnosi Srbije i Francuske "ni na koji način" nisu ugroženi objavljivanjem tajnih dokumenata sa izjavom jednog francuskog diplomate da "ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ne čini ništa da ohrabri Srbe da se vrate na Kosovo".

Britansi "Gardijan" je, pozivajući se na informacije veb sajta Vililiks, objavio je da se radi o diplomatskom savetniku francuskog predsednika Žaka Širaka Davidu Levitu. Levit je pomoćniku američkog državnog sekretara Filipu Gordonu u septembru 2009. godine, tokom posete Parizu, rekao da "Vuk Jeremić daje velika obećanja svaki put kad dođe u Francusku, ali ih ne ispunjava". "Ne smatramo Vuka Jeremića modernim licem Beograda, kako se čini da on jeste", navodna je izjava Levita.
"Ministar spoljnih poslova neke suverene zemlje ne mora da ima lice koje se nekome dopada ili ne, ali mora da zastupa interese svoje zemlje", rekao je Ponoš, gostujući u vestima TV B92.
Ministarstvo spoljnih poslova Francuske, naglasio je Ponoš, nije potvrdilo verodostojnost navodne izjave Levita pomoćniku američkog državnog sekretara.

Među 251.287 dokumenata nalaze se i hiljade poslatih iz američkih
ambasada sa teritorije bivše Jugoslavije. Prema ''Interaktivnom atlasu'' među dokumentima ''Vikilksa'' nalazi se preko 800 depeša iz Ljubljane, više od 1.600 iz Zagreba, a na listi se nalaze i Priština, Skoplje, Podgorica, Sarajevo.

Najveći broj depeša koje je ambasada SAD iz Beograda poslala Stejt departmentu nema oznaku poverljivosti, ali 156 od 994 dokumenta imaju različite nivoe poverljivosti.

''Špigl'' je jedan od nekoliko svetskih medija koji je objavio šokantne podatke, među kojima se, između ostalog, za nemačku kancelarku Angelu Merkel kaže da je dobila nadimak ''teflon'', a ministar inostranih poslova Gvido Vestervele ocenjuje kao nekompetentan i arogantan.

Američke vlasti plaše se odgovornosti, rekao je Džilijan Asanže osnivač "Vikiliksa" posle najnovijeg objavljivanja poverljivih dokumenata, a američki kongresmen i član nacionalnog saveta za bezbednost Piter King zatražio je da se "Vikiliks" proglasi terorističkom organizacijom.

"Najnovija objavljivanja poverljivih dokumenata pokazuje izrazitu nameru gospodina Asanžea, ne samo da nanese štetu nacionalnim interesima SAD u ratu protiv terorizma, već i potkopava bezbednost koalicijskih snaga u Iraku i Avganistanu", rekao je King.


Bela kuća je curenje dokumenata ocenila kao "nesmotreno ugrožavanjediplomata i dovođenje drugih osoba u opasnost", piše BBC.

Svetski mediji objavljuju da je Stejt department, pa i sama državna sekretarka Hilari Klinton, tokom proteklih nekoliko dana, grozničavo telefonirali brojnim stranim vladama i liderima nastojeći da umanje moguće štetne posledice najnovijeg u nizu krajnje neprijatnih otkrića za Amerikance.


Jedina osumnjičena osoba za odavanje tajnih podataka Asanžeu je američki vojni obaveštajni analitičar Bradli Maning, koji je uhapšen u junu ove godine u Iraku i optužen za odavanje tajnih dokumenata "Vikiliksu". Protiv osnivača Džulijana Asanžea mogla bi biti podignuta optužnica ako se vrati u rodnu Australiju, izjavili su zvaničnici u Kanberri.

"Špigl", koji je u nedelju prvi počeo da objavljuje tajne depeše američke diplomatije, piše da je reč o "katatsrofi za diplomatiju SAD", jer te depeše "razobličuju kako ta supersila stvarno vidi svet i otkrivaju njene stvarne želje".


Jedna od objavljenih depeša potiče iz 1966, ali je neuporedivo najveći broj pisan posle 2004. Broj tajnih dokumenata je stalno rastao, pa ih je 9.005 samo u prva dva meseca ove godine. 

Šta SAD misli o stranim državnicima?!

 

Dmitrij Medvedev: "Izigrava Robina Betmenu"

Vladimir Putin: "Alfa mužjak"

Silvio Berluskoni: "Tašt i neefikasan, fizički i politički slab"

Nikola Sarkozi: "Car iz priče carevo novo odelo"

Angela Merkel: "Ne voli da rizikuje, a kreativnost joj je slaba strana" 

Benjami Netanijahu: "Elegantan i šarmantan, ali nikada ne ispunjava obećanja"

Robert Mugabe: "Ludi starac"

Moamer el Gadafi: "Jednostavno čudan i u pratnji sisate čuvarke"

Mahmud Ahmedinedžad: "Kao Hitler"

Hamid Karzaji: "Pokreće ga paranoja"

Betmen i Robin (ili obrnuto)

Reagovanja u svetu su zasad oprezna, blaga i u velikoj meri na strani SAD. Francuska je objavila da "drži stranu" Vašingtonu, dok se Berluskoni "samo nasmejao", navode agencije.


Pres sekretar ruskog premijera Dmitrij Peskov izjavio je agenciji Interfaks da je preuranjeno davati komentare ocena i karakteristika i da je neophodno razjasniti "kakvog nivoa diplomate i činovnici daju takvu karakteristiku i u kojim dokumentima". 

"Kremlj ne smatra potrebnim da komentariše objavljivanje prepiske američkih diplomata na sajtu 'Vikiliksa'", saopštila je pres sekretar ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva

Iako tajne diplomatske depeše pokazuju da je Izrael pokušao da navede, ponekad skeptični Vašington, na oštrije akcije kao što su sankcije, subverzije, pa čak i vojni udar protiv Teherana, Izrael nije kritikovao objavljivanje ovih dokumenata.


"To uopšte ne nanosi štetu Izraelu - možda suprotno", ocenio je Giora Eiland penzionisani izraelski general koji je bio savetnik za bezbednost bivšim izraelskim premijerima Ehudu Olmertu i Arijelu Šaronu.


Jedan izraelski zvaničnik često se žalio što se ne može javno reći ono što Izraelci čuju iza zatvorenih vrata. Izraelski list "Džeruzalem post" komentariše da se sada to može reći, nakon sto je "Vikilils" objavio da je saudijski kralj Abdulah "često podsticao SAD da napadnu Iran i da okončaju nuklearni program Teherana".


Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je uoči objavljvanja dokumenata do kojih je došao "Vikiliks" predvideo potencijalnu neprijatnost za sunitske Arape koji se pribojavaju rastuće moći šita. On je takođe rekao da u Izraelu nema velikog jaza između onoga sto se kaže javno i privatno, kao u ostalim zemljama u regionu. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online