Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 07.12.2010.
10:46 >> 11:13h
Vestionline A

Vikiliks: Srbin prodavao oružje Jemenu

Američki list "Njujork tajms“ objavio je da se među dokumentima koje je dobio od "Vikiliksa“ navode i podaci kako su američki zvaničnici pokušali da spreče jednog srpskog "crnoberzijanca" da proda snajperske puške Jemenu. U tekstu se ne precizira o kome se radi.

Snajper za Jemen

 

Pozivajući se na dokumenta koja je objavio "Vikiliks" bugarski mediji javljaju da su tajne službe te zemlje obavestile SAD o sporazumu o slanju oružja, vrednom 78 miliona evra, koji je jedan biznismen iz Srbije postigao sa Jemenom, a isporuku je trebalo da izvrše bugarske fabrike za oružje.

 

U telegramima koji su iz Ambasade SAD stigle u Vašington stoji da je Slobodan Tešić sklopio ugovor, kojim je predviđeno da Jemenu budu isporučeni snajperi, municija i bestrzajni topovi.

Bugarska Ambasada u Sani je obavestila svoje američke kolege da iza isporuke stoji Tešić, koji se nalazi na spisku osoba UN kojima je zabranjeno putovanje na osnovu Rezolucije 1521.

Tešić je pokušao da uđe u Bugarsku tokom 2005. godine, ali je vraćen, jer se nalazio na spisku UN, navodi se u citiranom telegramskom dokumentu bugarskih tajnih službi, koji je dostavljem američkoj ambasadi.

Ova isporuka bila je u direktnoj vezi sa drugom iz prve polovini ove godine. Reč je o isporuci oružja Jemenu od 55 miliona dolara, koju je trebalo da obavi bugarska Vlada, uz blagoslov SAD.

Privatna bugarska firma trebalo je da isporuči vladi u Sani 30.000 automata, 100.000 eksploziva, ručne bacače i municiju - javili su danas bugarski mediji, pozivajući se na pisanje "Gardijana".

Priprema za realizaciju sporazuma počela je 5. januara, ali isporuka nije izvršena, zbog nestabilnog stanja u Jemenu i pojačane kontrole u vezi sa isporukama oružja, pošto bugarska Komisija za izvoz preduzela meru postavljanja brojeva na svim artiklima. Početkom godine Ambasade SAD u Sofiji upozorila je Bugarsku da ne šalje oružje Jemenu od bugarske firme "Arsenal".

POVEZANE VESTI

Utorak 07.12.2010. 11:16
Pazi,Bugari da isporuce,a Srbin radi radnju.Mora da je taj Srbin poreklom crnjogorac onda,ili neki Naim Ljatif,Srbenda sa KiM.Kao onaj Srbin iz SAD sa explozivom.Jaki neki Srbi,sve jaci od jacega.I svi imaju Srpska imena,junacka,kao Cepter,Saric,Amsterdam,....Kako se negde ne pojavi neki Marsovac Djordjevic Petar iz Sumadije,pa da kazemo i mi dona imamo?Posle Stiva Sulaka i Novice,nisu nasi nesto radili poslove.A to je bilo skoro,pre neki dan,60 i neke.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online