Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 07.12.2010.
12:12 >> 17:18h
Vestionline A

Uhapšen osnivač "Vikiliksa"

Britanska policija uhapsila je danas osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža na osnovu naloga Švedske koja ga sumnjiči da je počinio silovanje, saopštio je Skotland jard.

Džulijan Asanž

Asanž je uhapšen jutros u 9.30 časova u jednoj policijskoj stanici u Londonu kada se pojavio na zakazanom razgovoru. On je uhapšen na osnovu evropskog naloga za hapšenje, koji je validan u celoj Evropskoj uniji i obavezujući je za sve zemlje članice.

"Hapšenje Džulijana Asanža predstavlja napad na slobodu medija i neće sprečiti 'Vikiliks' da nastavi da objavljuje tajna dokumenta na Internetu", izjavio je portparol tog

Nema kaucije za Asanža

 

Sud u Londonu odbio je danas kauciju Asanžu. Osnivač internet stranice ''Vikiliks'' ostaće do 14. decembra u pritvoru.

vebsajta Kristin Hrafnson.

On je odbio da govori o tome kako se Asanž osećao pre hapšenja, ali je potvrdio da je sa njim bio u kontaktu u protekla 24 sata, javio je AP.

Osnivač "Vikiliksa" skrivao se na nepoznatoj lokaciji u Velikoj Britaniji otkako je njegov vebsajt prošle nedelje počeo da objavljuje poverljivu prepisku američkih diplomata.

Nalog za hapšenje Asanža izdalo je švedsko tužilaštvo koje ga tereti za dva seksualna prestupa, koje osnivač "Vikiliksa" negira. "Švedske vlasti optužuju ga za nezakonitu prinudu, seksualno zlostavljanje i silovanje u avgustu 2010. godine", navodi se u saopštenju londonske policije.

U Americi se istovremeno traga za pravnim osnovom za podizanje optužnice protiv glavnog čoveka "Vikiliksa", koji je u saradnji sa nekoliko listova objavio oko 250.000 poverljivih depeša američke diplomatije.

Asanžovi advokati saopštili su sinoć da su u toku pregovori sa Skotland jardom, da bi se ugovorio sastanak na kojem bi osnivač "Vikiliksa" odgovorio na pitanja u vezi sa optužnicom podignutom u Švedskoj.

"Pokušavamo da dogovorimo sastanak sa policijom, kako bi oni postavili to pitanje i dobili odgovor", rekao je Asanžov pravni zastupnik Mark Stivens, svega nekoliko časova pošto je centrali Skotland jarda dostavljena nova poternica.

Asanž će se tokom dana pojaviti pred gradskim vestminsterskim sudom.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.12.2010. 12:28
pa, nazad u pentagon. morali su da naprave akciju. da se ne provale. igra bez granica.
Utorak 07.12.2010. 19:57
Svi prenose kako je uhapsen??? Covek se sam predao... a skotski jarci i ostali satanisti samo hoce da velicaju nesto kao hapsenje!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online