Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.12.2010.
17:22
Vestionline A

Osveta za ''Vikiliks'' 2: Oborena i Visa

U operaciji osvete za "Vikiliks" hakeri posle uspešnog napada na "Masterkard" uspeli u pet puta većem zalogaju, blokiranju sajta provajdera on-lajn transakcija "Vize".

Odmazda zbog ''Vikiliksa'' se tek zahuktava...

Hakeri su tako nastavili da se masovno obrušili na sajtove svih koji deluju protiv sajta "Vikiliks" i njegovog uhapšenog osnivača Džulijana Asanža, javljaju svetski mediji.

Hakeri su sinoć napali i na nekoliko sati blokirali internet sajt švedske vlade, preneo je danas švedski tabloid Aftonbladet.

Mnogo lakši zalogaji su bili udar na sajtove švedskog advokata Klaesa Borgstroma, zastupnika dve žene koje su optužile Asanža za seksualno nasilje, zatim američke političarke Sare Pejlin.

Ništa bolje nije prošla ni švajcarska banke Postfajnans, javlja agencija Asošiejtid pres (AP).

Internetski "haktivisti" koji deluju pod nazivom "Operacija odmazda" (Operation Payback), preuzeli su, u poruci preko socijalne mreže Tviter (Twitter), odgovornost za ozbiljne tehnološke probleme sa kojima se suočio sajt ''Masterkarda''.

Prethodnih dana se "Vikiliks" našao na meti žestokih hakerskih napada, i mnogi

Napadnut i sajt švedske vlade

 

Internet stranica švedske Vlade nekoliko časova nije bila dostupna zbog napada hakera kao znak podrške osnivaču "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu. Švedski list "Aftonbladet" navodi da je vladina zvanična internet stranica http://www.regeringen.se bila nekoliko časova nedostupna, ali da se pojavila tokom dana. Portparol švedske Vlade Mari Ternbo rekla je da Vlada ne komentariše bezbednosna pitanja i da ne može da potvrdi da se napad hakera desio.

sistemi koji pružaju finansijske i internet usluge, naročito oni u SAD kao što su Amazon, "Pejpal" (PayPal) i "EvriDNS" (EveryDNS), jedan za drugim su prekinuli saradnju s njim zbog, kako ocenjuje AP, snažnih pritisaka američke vlade.

Zvaničnik "Pejpala" Osama Bedije (Osama Bedier) rekao je da je ta firma zamrznula račun "Vililiksa" nakon što je videla pismo američkog Stejt departmenta sajtu i istoimenoj grupi u kojem se navodi da se njene aktivnosti "smatraju ilegalnim u SAD".

Međutim, u SAD nije podignuta nijedna optužnica protiv Vikiliksa i Asanža, a američka vlada proučava da li se Asanž može optužiti za špijunažu.

 

"Vikiliks": Predsednik Jemena američka marioneta


Najštetnije otkriće na "Vikiliksu" po američke bezbednosne interese mogle bi biti američke diplomatske depeše o Jemenu, u kome se nalazi jedna od najaktivnijih ćelija Al-kaide, smatraju američki stručnjaci.


Eksperti ocenjuju da to što je predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh nazvan marionetom Zapada može iskomplikovati njegovu saradnju sa Vašingtonom u ratu protiv Al-kaide u Jemenu.


U jednom od dokumenata objavljenom na "Vikiliksu" piše da je Saleh obećao Vašingtonu da će lagati o američkom bombardovanju Al-kaidinih meta u Jemenu, prenosi Rojters.


"I dalje ćemo govoriti da su bombe naše, a ne vaše", rekao je Saleh generalu Dejvidu Petreusu, tada glavnokomandujućem američke centralne komande.
U drugoj depeši, Saleh nudi neograničen pristup jemenskoj teritoriji za američke antiterorističke operacije.

Vikiliks: "Šel" kontrolisao nigerijska ministarstva


Naftni gigant "Rojal Dač Šel" imao je svoje ljude u ključnim nigerijskim ministarstvima, prateći svaki potez političara u državi koja je najveći afrički izvoznik nafte, piše britanski "Gardijan", pozivajući se na delove diplomatskih depeša koje je objavio veb sajt "Vikiliks".


Izvršni direktor "Šela" u Africi En Pikard kazala je američkim diplomatama u Abudži, u oktobru 2009. godine, da je ta naftna kompanija došla u posed tajnih informacija, koje pokazuju da je Nigerija pozvala Kinu da uputi ponude za naftne koncesije.


"Ona je rekla da je vlada Nigerije zaboravila da ''Šel'' ima ljude u svim relevantnim ministarstvima i da ''Šel'', shodno tome, ima pristup svemu što se radi u tim ministarstvima", napisao je američki ambasador Robin Reni Sanders u depeši upućenoj prošle godine u Vašington.


Nigerija je osmi svetski proizvođač nafte i pokriva oko osam odsto američkog uvoza tog energenta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online