Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 10.12.2010.
16:39
Vestionline A

Uručene Nobelove nagrade

Na tradicionalnim svečanostima u Oslu i Stokholmu danas su ovogodišnjim dobitnicima uručene Nobelove nagrade. Nobelovu nagradu za mir, o kojoj odlučuje komitet u Oslu, za 2010. godinu dobio je kineski pisac i disident Liu Sjaobo, koji u Kini izdržava 11-godišnju kaznu zatvora zbog protivdržavnih aktivnosti.

Nobelove nagrade dobili su za književnost Mario Vargas Ljosa, za hemiju Ričard Hek, Eiči Negiši i Akriza Suzuki, za fiziku Andre Gejm i Konstantin Novoselov, za medicinu Robert Edvards. Memorijalnu Nobelovu nagradu za ekonomiju dobili su Elinor Ostrom i Oliver Vilijamson.


Pošto kineske vlasti nisu dozvolile ni njemu ni članovima njegove porodice da napuste zemlju, predsednik Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland je, na kraju svečanosti, stavio priznanje na praznu stolicu u kojoj je bio postavljen veliki portret s likom Sjaoboa.


Jagland je rekao da cilj ove nagrade nikada nije bio da ikoga uvredi, već da ukaže na vezu između ljudskih prava, demokratije i mira i da podseti svet da su prava koja uživamo danas "izvojevale osobe koje su preuzele na sebe velike rizike zbog drugih, poput Liu Sjaoboa".


Norveška glumica Liv Ulman pročitala je transkript obraćanja kineskog disidenta tokom suđenja u decembru 2009. godine, kada je on izjavio da nema neprijatelje, da nikoga ne mrzi i da se nada da će se suprotstaviti neprijateljstvu režima potpunom dobrotom.

''Ispunjen optimizmom, priželjkujem vest o budućnosti, slobodnoj Kini... Ne postoji sila koja može zaustaviti ljudsku potragu za slobodom i Kina će, na kraju, biti nacija kojom će vladati zakon, a ljudska prava biti dominantna", rekao je tada Sjaobo.


Ovo je drugi put da dobitnik Nobelove nagrade - ili njegovi najbliži - nije doputovao u Oslo da primi to priznanje. Prvi put su nacisti 1935. godine sprečili pacifistu Karla fon Osjetskog da primi Nobela za mir.

Priznanje stavljeno na praznu stolicu u kojoj je bio postavljen veliki portret s likom Liju Sjaoboa

Odluka komiteta u Oslu, od prvog časa je naišla na osporavanja u Pekingu. U Kini to doživljavaju kao "ispolitizovanu odluku", jer je, kažu, nagrada data kriminalcu koji podriva vladu u Pekingu i "političku farsu" koja ne reprezentuje većinu sveta, a naročito ne zemlje u razvoju.


Rezoluciju američkog Kongresa, kojom se odaje počast Sjaobou, Kina je ocenila kao mešanje u unutrašnje stvari.


Američki predsednik Barak Obama pozvao je Kinu da više uradi na razvoju demokratije i dodao da su vrednosti koje zastupa Liu univerzalne, da je njegova borba miroljubiva i da bi trebalo da bude pušten iz zatvora što je moguće ranije.


Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton uputila je danas, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, poruku podrške kineskom disidentu Liju Siaobou i pozvala na njegovo hitno oslobađanje.

Peking: Dodela je politička farsa, blokirajte medije

 

Ministarstvo spoljnih poslova u Pekingu je okarakterisalo kao "političku farsu" današnju svečanost u Oslu povodom dodele Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Sjaobou.


Odluka o dodeli nagrade Liuu odražava mentalitet Hladnog rata i narušava pravosudni suverenitet Kine, ocenjeno je u Pekingu.


Nagrada ne predstavlja želju većine svetskog stanovništva, posebno zemalja u razvoju, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Điang Ju.


Liu se nalazi iza rešetaka, pošto je osuđen na 11 godina zatvora zbog "subverzije", pošto je zatražio promenu jednopartijskog političkog sistema u Kini, gde tokom dodele Nobelove nagrade za mir gotovo jedan sat nije mogao da se gleda program televizijskih stanica Si-En-En i Bi-Bi-Si.

 

Naima, kanali američke televizije CNN i britanske BBC bili su danas blokirani u Pekingu i celoj Kini dok je u Oslu trajala svečanost uručenja Nobelove nagrade.

 

BBC je naveo da su i njegovi vebsajtovi na kineskom i engleskom bili blokirani u Kini, a prema Rojtersu i portali drugih zapadnih zemalja su bili nedostupni u Kini u to vreme.


Peking je, ipak, uspeo da internacionalizuje spor, tako da današnjoj svečanoj dodeli nagrade u Oslu nisu prisustvovati, pored Kine, predstavnici Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Kube i Maroka.


U ime Srbije, uručenju Nobelove nagrade za mir Liu Sjaobou prisustvovao je izaslanik predsednika Vlade Srbije, zastitnik prava građana Sasa Janković.

Petak 10.12.2010. 16:55
Jao kako smo smesni kao drzava i sa koliko se samo uspeha blamiramo..
Subota 11.12.2010. 00:43
Nobel je davno umro.Izmislio je dinamit koji je pobio milione ljudi i onda da bi se iskupio ostavio je delic zarade sto su mu ameri uplatili za patent, za dodele nekih nagrada.Danas te Nobelove Nagrade dodeljuju Svedjani koji hapse borca za slobodu, Asanza, da bi se sto dublje uvukli amerima.Daju nagradu za mir jednom hohstapleru i lazovu, ahtisariju, koji je uz pomoc onog vokera poredjao i presvukao par siptarskih mrtvih vojnika u Racku i namestio bombardovanje Srbije.Od nagrade za pesmu evrovizije samo je ova tzv nobelova smesnija i namestenija.Dobi je onaj sto je zagovarao 300 godina ropstva nad svojom otadzbinom!?Kao kad bi sada Cedu Jovanovica il Sonju Biserko nagradili za antisrpstvo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online