Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 30.01.2011.
19:16
Vestionline A

Panika u Egiptu: Svi beže, aviona premalo

Bezbednosna situacija u Egiptu pogoršana je pošto se sa ulica povukla policija, a kontrolu preuzela vojska. Vojni helikopteri nadleću Kairo, u kojem je samo danas poginulo oko 15 ljudi. Zbog bandi koje pljačkaju i pale grad izbila je panika ne samo među strancima, već i među Egipćanima, koji uglavnom bezuspešno pokušavaju da napuste zemlju. Predsednik Hosni Mubarak i dalje odbija da posle 30 godina ode sa vlasti.

Naoružane bande napale su noćas najmanje četiri zatvora širom Egipta i oslobodile nekoliko stotina muslimanskih ekstremista i hiljade drugih zatvorenika, pošto je policija napustila ulice Kaira i drugih gradova.

Prema poslednjim izveštajima, vojska je u saradnji sa stanovnicima i policijom počela da kontroliše ulice, a bezbednosni zvaničnici su za agenciju AP naveli da vojnici tragaju za odbeglim zatvorenicima. Na snimcima državne televizije vidi se nekoliko desetina zatvorenika koje je vojska uspela da uhvati.

Vojska polkušava da sačuva piramide i istorijsko blago

Najmanje 14 ljudi, među kojima dva policajca, poginulo je danas tokom nereda koji su izbili u zatvoru Abu Zabal u Kairu. Očevici kažu da se iz zatvora čula pucnjava i da su svi zatvorenici pobegli, ali da su mnogi i ubijeni. Neimenovani izvor iz policije rekao je ranije da se vide desetine tela na ulici u blizini zatvora posle sukoba u kojima je, prema ranijim informacijama, poginulo najmanje osam zatvorenika.

Radnik ambasade Azerbejdžana u Kairu poginuo je danas tokom nereda dok se vraćao kući s posla, saopštio je danas portparol azerbejdžanskog Ministarstva spoljnih poslova. Azerbejdžan je ranije danas saopštio da je odlučio da evakuiše svoje državljane iz Egipta.

Artiljerijska paljba čula se i tokom noći u ovom zatvoru u istočnom delu Kaira, odakle su mnogi zatvorenici pobegli.

Grupa Muslimansko bratstvo saopštilo je da su 34 njihova člana pobegla iz zatvora Vadi al-Natrun, koji se nalazi 120 kilometara severozapadno od Kaira. Jedan od vođa ove grupe Mohamed Osama rekao je agenciji Rojters da su pobegle i hiljade drugih zatvorenika, pošto su savladali stražare, ali da niko nije povređen.

Vojni avioni nad Kairom, grad u plamenu 

Borbeni avioni danas nadleću Kairo gde je prošle noći došlo do masovnih pljački i gde se nastavljaju masovni protesti protiv egipatskog predsednika Mubaraka (82).

Broj poginulih do 150

 

Egipćani širom zemlje već šesti dan demonstriraju protiv autokratskog režima Hosnija Mubaraka (82), koji se već 30 godina nalazi na čelu države. 

Prema podacima agencije Frans pres, u demonstracijama je do sada poginulo 111, a povređeno je više od 2.000 ljudi. Televizija Al Džazira, kojoj je danas zabranjen rad, pominje najmanje 150 poginulih i 4.000 povređenih.

Kako javlja agencija Asošiejted pres, nekoliko minuta pre početka policijskog časa, najmanje dva borbena aviona nadletelo je centar Kaira gde se i danas okupilo više hiljada demonstranata koji traže ostavku predsednika.

Vojska, koja je po naređenju predsednika Hosnija Mubaraka poslednja dva dana bila povučena sa ulica, jutros je poslala nekoliko stotina vojnika i oklopnih vozila na ulice Kaira i drugih gradova kako bi se obračunala sa bandama mladih ljudi, naoružanih puškama i štapovima, kojima su lomili automobile i pljačkali ljude.

Egipatska vlada juče je zvanično podnela ostavku, a Mubarak je, prvi put otkako je na vlasti, ustanovio funkciju potpredsednika, na koju je imenovao svog bliskog saradnika i šefa obaveštajne službe Omara Sulejmanija.

Demonstranti uporni dok Mubarak ne ode

Mnogi demonstranti rekli su danas da žele da cela dosadašnja administracija, koju krive za siromaštvo, nezaposlenost, raširenu korupciju i policijsku brutalnost, ode sa čela države.

"Ako predsednik ode danas, haos će biti okončan. Ljudi pate već 30 godina, još nekoliko dana užasa ne predstavlja nikakav problem", rekao je jedan od demonstranata.

Najmanje jedan tržni centar u Kairu je zapaljen, pošto je juče opljačkan. Banke su zatvorene, po naredbi Egipatske centralne banke.

U međuvremenu, Habib al-Adli, bivši egipatski ministar unutrašnjih poslova, evakuisan je danas iz zgrade ministarstva u centru Kaira pod pravom baražnom vatrom, javila je Al džazira. On je optužen da je naredio otvaranje vatre na demonstrante koji već danima traže Mubarakovu ostavku.

Beže i stanci i Egipćani

Na erodromu hiljade hulji pokušava da nađe let za spas

Američka ambasada u Kairu poručila je američkim građanima da što pre odu iz Egipta. Turska je evakuisala oko 750 svojih građana, a vlade upozoravaju svoje džavljane da ne odlaze više Egipat.

Privatni turoperateri i koorporacije počele su evakuaciju svojih zaposlenih -neegipćana, međutim, desetine letova su otkazane i odložene, a na Međunarodnom aerodromu u Kairu je ogromna gužva.

Oko 120 srpskih turista koji se trenutno nalaze u Egiptu napustiće sutra tu zemlju u 15 časova po lokalnom vremenu, rekao je ambasador Srbije u Kairu, Dejan Vasiljević.

"Srpski turisti su u Hurgadi i u Šarm el Šejku, a sutra bi u 15 časova po lokalnom vremenu trebalo da odlete iz Hurgade avionom Geneksa koji je iznajmila agencija Kontiki, čija je to grupa, i da se vrate u zemlju. To je jedina grupa koja je trenutno u Egiptu, i ima ih oko 120", rekao je Vasiljević.

On je naveo da ambasada Srbije razgovara sa svim srpskim građanima u Egiptu, kojih najviše ima u Kairu, "o tome da li žele da odmah napuste Egipat ili da čekaju dalji rasplet i eventualnu evakuaciju, o čemu je za sad rano govoriti".

Neizvesnot šta bi demonstranti sledeće mogli da urade, uz rastuće bezakonje, upaničila je podjednako Egipćane i strance, pa ih na hiljade hita na aerodrom ne bi li se dokopali neznatnog broja mesta u avioni koji odleću iz Kaira.

 
Saudijska Arabija, Ujedinjeni Emirati, Bahrejn, Kuvejt, Katar i Jordan su već organizovali dvadesetak vanrednih letova da bi svoje državljane izveli iz Egipta.

Druge države takođe šalju vanredne avione da spasavaju svoje građane, a i oko 5.000 egipatskih bogataša već je uspelo da svoje porodice spakuje na vanredne letove i pošalje ih u inostranstvo.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.01.2011. 19:30
U Egiptu ono što, strana i domaća štampa izbegavaju da iznesu je vrlo teška situacija pravoslavnih Kopta. Njih sada ne brani ni vojska ni policija. Mnogo nih je napustilo svoje kuće i imanja i zaputili se u unutrašnjosti. Muslimanski ekstremisti pljačkaju, ubijau i pale njihovu imovinu. Žalosno je što tim povodom ne reaguje hrišćanstvo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online