Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.02.2011.
11:51
Srna A

Vizner radi i za SAD i za Mubaraka

Frenk Vizner, čovek koga je predsednik SAD-a Barak Obama poslao u Kairo da pregovara sa tamošnjim liderom Hosnijem Mubarakom u sukobu je interesa, jer već dve godine radi za advokatsku kancelariju koja zastupa interese egipatskog predsednika u SAD, otkriva danas "Indipendent".

Vizner diplomata SAD-a i zaposlen u firmi koja brani Mubarakove interese

Vizner je prošlog vikenda izjavio da Mubarak još ne treba da preda vlast, posle čega je Stejt department saopštio da je to njegov lični stav. Viznerova rečenica da je "ostanak Mubaraka na vlasti od ključne važnosti" šokirala je demokratsku opoziciju u Egiptu, koja je postavila pitanje o ispravnosti rasuđivanja Obame, kao i državnoig sekratara Hilari Klinton.

"Ovo je njegova prilika da ostavi svoj neizbrisiv trag. On je 60 godina služio ovoj zemlji, ovo je idealan trenutak da on otvori taj put napred", rekao je Vizner. Stejt department, kao i Vizner, tvrde da njegovi komentari predstavljaju njegov lični stav.

Ali nema ništa "lično" kada se govori o Viznerovim vezama sa advokatskom firmom "Paton Bogs", koja se otvoreno hvali da savetuje "egipatsku vojsku, egipatsku razvojnu agenciju i da je vodila sve sudske slučajeve u ime vlade Mubaraka u Evropi i SAD".

Zanimljivo je, piše "Indipendent", da nijedan novinar nije postavio ovo pitanje američkim zvaničnicima niti je ikada spomenut očigledan sukob interesa.

Vizner je bio američki ambasador u Egiptu, Zambiji, na Filipinima i Indiji i ispratio je osam američkih predsednika. Prosto je nezamislivo, piše list, da Hilari Klinton nije znala da Vizner radi za kompaniju koja opet radi za istog diktatora koga on sada brani u vreme masovnih protesta u toj zemlji.

Postavlja se pitanje zašto je upravo on poslat Mubaraku, koji je, u stvari, klijent advokatske firme u kojoj radi. Kopmanija "Paton Bogs" tvrdi da njeni advokati zastupaju ugledne egipatske trgovačke porodice i njihove kompanije u infrastrukturnim projektima vezanim za naftu i gas.

Jedan od njenih partnera bio je predsedavajući američko-egipatske trgovinske komore koja je promovisala strane investicije u egipatsku privredu. Ova kompanija je takođe posredovala u sklapanju vojnih sporazuma SAD i Egipta, a SAD svake godine daju oko 1,3 milijarde dolara egipatskoj vojsci.

Vizner se pridružio "Paton Bogsu" pre skoro dve godine, što je bilo više nego dovoljno vremena i za Belu kuću i Stejt department da sazna za veze ove kompanije sa Mubarakovim režimom. List "Njujork tajms" napisao je pravi hvalospjev Vizneru pre dve nedelje, ali potpuno misteriozno, ne pominjući njegove veze sa Egiptom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online