Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.02.2011.
21:47 >> 00:15h
Vestionline A

Egipat: Svi na marš pobede u petak!

Organizatori protesta koji je doveo do ostavke egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka pozvali su danas "milione širom Egipta" na "marš pobede" u petak, kako bi "proslavili plodove revolucije", prenose beogradski mediji.

Posle slavlja, vreme je i za marš pobede
 

"Pozdravljamo oružane snage zbog njihovih ozbiljnih koraka na ispunjavanju zahteva naroda", izjavio je vodeći egipatski aktivista Kaled Abdelkader Uda, misleći na poteze koje je vojna vlast saopštila ranije danas da će preuzeti, među kojima je raspuštanje parlamenta.


Uda je viđen kao potencijalni član saveta poverenika, čiji će članovi, kako je rekao biti poznati u petak. Savet je uspostavljen kako bi očuvao "narodnu revoluciju", istakao je Uda.


"Pozivamo Egipćane da urade što je do njih i daju vojsci priliku da nastavi sa sledećom fazom", kazao je Uda.


Predsednik Egipta Mubarak, koji je tri decenije bio na vlasti, podneo je u petak ostavku, posle protesta građana koji su tražili.

Ustav suspendovan, parlament raspušten

 

Egipatska vojska je raspustila parlament i suspendovala Ustav, ispunjavajući dva glavna zahteva demonstranata, posle 18 dana protesta koji su doveli do svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka.

 

Vojno vođstvo, koje je preuzelo kontrolu kada se predsednik Mubarak u petak povukao sa vlasti, izdalo je saopštenje u kojem navodi da će vladati zemljom do održavanja izbora u septembru. Saopštenje je izdato ubrzo pošto je egipatski premijer Ahmed Šafik izjavio da je glavni prioritet njegovog Kabineta koji podržava vojska, obnavljanje bezbednosti i normalnih životnih prilika u zemlji.

 

On je takođe rekao da će nekoliko ministarskih položaja ostati upražnjeno i da će svi novi kandidati za ta mesta biti detaljno provereni da bi se obezbedilo da zadovoljavaju javnost. Konferencija za medije je bio prvi premijerov nastup od Mubarakovog povlačenja i predaje vlasti vojsci pod pritiskom masovnih protesta protiv njegove gotovo tridesetogodišnje vladavine.

 

Nova vojna vlast takođe nastoji da obnovi normalan život u Kairu, uputivši vojnike da rasele demonstrantski logor na Trgu Tahrir i omoguće protok saobraćaja. Stotine hiljada Egipćana su u petak uveče i subotu, na Trgu Tahrir slavile Mubarakov odlazak, ali su stotine ostale na trgu i danas.

 

Istovremeno, stotine pripadnika policije su danas protestovale ispred Ministarstva unutrašnjih poslova, tražeći veće plate i kažnjavanje funkcionera koje optužuju da su iznele policiju na loš glas.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online