Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 21.02.2011.
17:53 >> 20:59h
Beta A

Libija: Bengazi pao, avijacija puca na demonstrante

Demonstranti na ulicama Bengazija, drugog po veličini grada u Libiji, proslavljaju pobedu tvrdeći da su preuzeli kontrolu nad gradom od vojske i policije, javljaju strane agencije. Televizija Al Džazira prenela je da je u glavnom gradu ove zemlje, Tripoliju, vojni avion pucao na demonstrante.

Demonstranti u Drezdenu u Nemačkoj daju podršku Libiji

Protestni skupovi šire se i u drugim gradovima Libije, a prema neproverenim informacijama demonstranti drže pod kontrolom i grad Sirt, na Mediteranu. 

Sukoba ima i na glavnom gradskom trgu u Tripoliju, što je prvi put od izbijanja protesta prošle nedelje. Očevici navode da se iznad dva kvarta u Tripoliju vidi dim. Oni navode da su snajperisti otvarali vatru na okupljene demonstrante, a demonstranti su preuzeli kontrolu nad dva satelitska televizijska kanala.

Avijacijom na demonstrante?

 

Vojni avion pucao je danas na antivladine demonstrante u Tripoliju, glavnom gradu Libije, prenela je televizija Al Džazira.

 

Libijac Sula el Balalazi, koji tvrdi da je opozicioni aktivista, rekao je u telefonskoj izjavi ovoj televiziji da je libijsko vazduhoplovstvo bombardovalo "pojedine lokacije u Tripoliju". On je rekao da se javlja iz predgrađa glavnog grada. U ovom trenutku nije moguće dobiti nezavisnu potvrdu ove informacije.

 

Komentatori smatraju da je upotreba avijacije protiv sopstvenog naroda znak da se vladavina lidera Moamera el Gadafija primiče kraju.

 

Libijska državna televizija u međuvremenu je prenela da snage bezbednosti sprovode akciju protiv "terorista" i da ima nekoliko ubijenih.

Doktorka iz Srbije Nina Đorđević, koja radi na jednoj klinici u Tripoliju u blizini Gadafijeve rezidencije, rekla je agenciji Beta da je pre podne u okolini klinike bilo mirno, ali da su se sinoć čuli pucnji i da je to trajalo do ranih jutarnjih sati.

Odbili da pucaju na demonstrante pa prebegli na Maltu

 

Dva pilota libijskih borbenih aviona, koji su ranije danas sleteli na međunarodni aerodrom u Valeti, rekli su vlastima Malte da im je bilo naređeno da bombarduju demonstrante, saopštili su zvaničnici malteške vlade.


Zvaničnici su rekli da su dva pilota, obojica pukovnici, poletela iz baze blizu libijske prestonice Tripolija i da je jedan od njih tražio politički azil.

 

Piloti, koje ispituje malteška policija, izjavili su da su odlučili da odlete u Maltu pošto im je naređeno da bombarduju antivladine demonstrante u Bengaziju, preneo je Rojters.


Policija ispituje i sedam putnika dva civilna helikoptera, registrovanih u Francuskoj, koji su u Maltu doleteli iz Libije.


Prema rečima vladinih zvaničnika, helikopteri su napustili Libiju bez dozovle libijskih vazduhoplovnih vlasti, a pasoš ima samo jedan od sedam putnika, koji tvrde da su Francuzi.

Prema njenim rečima, na kliniku u kojoj radi u nedelju su primljena dva ranjena civila. Ona dodaje da ne može sa sigurnošću da kaže šta se dešava u zemlji, pošto državna televizija emituje program kao da se ništa ne događa.

Đorđevićeva je rekla da u Libiji kruže informacije da je aerodrom zatvoren ili blokiran zbog ogromne gužve, kao i da je Gadafi možda napustio zemlju. 

Tačne informacije o tome šta se zapravo dešava u libijskim gradovima veoma je teško dobiti, jer tamo nema dopsinika stranih agencija i medija, pa svi podaci dolaze od građana.

Libijski carinici i policajci napustili su danas glavni granični prelaz između te zemlje i Tunisa, javio je Frans pres pozivajući se na izvore u tuniskoj vojsci koja kontroliše granicu prema Libiji. 

"Nema više libijskih policajaca na njihovoj strani prelaza Ras Dždir, mi sada jedini brinemo o granici", rekao je jedan tuniski vojnik.

Više tuniskih državljana, koji su jutros stigli iz Libije, potvrdili su tu informaciju, ali su oni koji su prešli granicu nešto kasnije rekli da ih je kontrolisala pogranična služba i policija sa libijske strane granice.

Više država počelo je evakuaciju svojih građana iz Libije, a međunarodne organizacije najavile su da će evakuaciju osoblja početi sutra.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić najavio je da i Srbija planira evakuaciju svojih građana iz Tripolija, ali da za sada naši avioni nemaju dozvolu da polete, a da je komunikacija sa Libijom otežana zbog prekida telefonskih i internet mereža.

Gde je Gadafi?

 

Ministar informisanja Venecuele demantovao je danas navode o tome da se libijski lider Moamer Gadafi nalazi na putu za ovu južnoameričku zemlju.


Ministar Andres Izara je putem elektronske pošte obaveštio AP da je "netačan" izveštaj o tome da Gadafi putuje za Venecuelu, reagujući na raniju izjavu britanskog ministra spoljnih poslova Vilijema Hejga.


Hejg je nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu rekao da postoje indicije da je Gadafi napustio Libiju i da je na putu za Venecuelu.


Libijske diplomate u UN napale Gadafija i podržale demonstrante


Libijske diplomate u Ujedinjenim nacijama, uz izuzetak ambasadora, objavili su danas da prekidaju svoje veze sa vladom u Tripoliju i da podržavaju demonstrante, javljaju američki mediji.


Zamenik ambasadora Ibrahim Dabaši izjavio je da, ako libijski lider Moamer Gadafi ne ode s vlasti, narod će ga se otarasiti.


Dabaši je pozvao međunarodnu zajednicu da iznad Libije uspostavi zonu neletenja, kako bi se sprečio dolazak oružja i plaćenika.


On je, takođe, rekao da libijska delegacija u UN traži da Međunarodni krivični sud otvori istragu o, kako je rekao, zločinima protiv čovečnosti počinjenim nad narodom koji je protestovao.


Američki mediji takođe prenose izjavu diplomate Adama Tarbaha, koji je rekao da su odluku doneli da bi se distancirali od režima za koji kažu da je počinio nečuveni napad na libijski narod.


Svesni smo da to naše porodice izlaže opasnosti, ali oni su ionako u opasnosti, dodao je Tarbah.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.02.2011. 20:21
Meni nista nije vise jasno sa ovom situacijom u Africi. Mislio sam da je u Egiptu neka vrsta Islamske revolucije, medjutim sta je u Libiji? Mozda sam neobavjesten, ali ja koliko znam puno ime Libije glasi Libijska Arapska Dzamahirija, znaci 100% serijetsko uredjenje drzave. Ispravite me ako grijesim ali mislim da je pukovnik Gadafi veliki komunista, pa je i po tome Libija bila specificna islamsko-komunisticka zemlja (moze li ikako gore) Da li je tim ljudima iz Arapskih zemalja dosta strogih Islamskih pravila ne znam, ali nesto imam neki ruzan osjecaj u vezi svega ovoga.
Utorak 22.02.2011. 00:47
ov libici se ponašaju kao i ni 90g. toliko dobro žive da im je dosadilo i sada žele da se pretvore u robove zapada .plakat će oni kad tad za gadafijem.
Utorak 22.02.2011. 00:49
a ovim proameričkim novinarima i kod nas koji šire histeriju da poželim da crknu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online