Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 22.02.2011.
18:53
Beta A

Srpski diplomata izvor "Vikiliksa": Gadafijevi sinovi se bore za vlast

Sinovi libijskog vođe Moamera Gadafija sukobljeni su oko ekonomskih interesa u tolikoj meri da bi mogli da ugroze ostanak porodice na vlasti posle odlaska sa scene njihovog oca, navodi se američkoj diplomatskoj depeši iz marta 2009. u kojoj se kao izvor spominje i srpski ambasador.

Moamer Gadafi odbija da preda vlast iako danima traju krvavi sukobi sa demonstrantima

U depeši koju je objavio Vikiliks detaljno se opisuju loši međusobni odnosi između Saifa al-Islama, Gadafijovog sina koji je najviše istaknut u javnosti i smatra se njegovim naslednikom, s jedne strane i s druge strane sinova Mutasima, Hanibala, Saadija, ćerke Aiše, ali i majke.

U depeši se navodi da su saradnici Saifa al-Islama hapšeni i zastrašivani, dok je drugi sin Mutasim pokušavao da zaokruži svoju ulogu u nabavkama vojne opreme što ukazuje na veliku neslogu među Gadafijevom decom.

Rivalstvo među Gadafijevom decom moglo bi igrati veliku, ako ne i presudnu ulogu, u tome da li će porodica moći da zadrži vlast posle odlaska Muamera Gadafija sa političke scene, navodi se u depeši američkog ambasadora u Tripoliju.

U depeši se navodi da brojne glasne o lošem zdravlju Muamera Gadafija podstiču pitanja ko će ga naslediti, posebno pošto Libija nema ustav i time pravni mehanizam koji bi regulisao tu oblast.

Najstariji sin i pretedent za naslednika Saif al-Islam
Sukob je eskalirao između Sailfa al-Islama, za kojeg se smatra da ima najveće šanse da nasledi oca i Mutasima za kojeg se takođe veruje da bi mogao biti naslednik, posebno pošto je imenovan za savetnika za nacionalnu bezbednost.

U opširnoj depeši ambasador SAD je naveo i da mu je srpski ambasador ispričao kako je Mutasim predsedniku komiteta za odbranu predložio više ugovora za nabavku oružja, opreme i obuku, ali da je ovaj to odbio.

Posle je Muamer Gadafi, prema predstavniku Srbije, sazvao posebnu sednicu komiteta za odbranu na kojoj je odlučeno da Mutasim vodi nabavke ne-vojne bezbednosne opreme, dok je odlučeno i da mlađi brat Hamis ima veću ulogu u vojnim nabavkama.

Mutasim, koga je predstavnik Srbije opisao kao "krvavog čoveka" i "ne strašno bistrog", verovao je da je Saif al-Islam stajao iza ovoga u nastojanju da ga potisne iz vojnih nabavki, što je pogoršalo njihove odnose.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.02.2011. 20:28
Ovaj Wikileaks ocigledno zeli da sakrije izvor informacija. Naime diplomatija ove nase jadne Srbije je do te mere nesposobna da ta vest nije moguca. Cak je i Siptari sa nekim priucenim diplomatskim kursevima siju na diplomatskom planu. Sa ovakvom nasom diplomatijom, vojskom i bezbednosnim sluzbama svi nasi neprijatelji su sigurni. Nazalost!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online