Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Sreda 02.03.2011.
18:19 >> 00:12h
AFP, DPA A

Šiptar ubio 2 američka vojnika

Kosmetski Albanac Arif Uka iz Kosovske Mitrovice usmrtio je danas dva američka vojnika, a dvojicu je teže ranio na aerodromu u Frankfurtu, javile su svetske agencije.

Nemačka policija na mestu zločina
 

Komanda američkog Ratnog vazduhoplovstva za Evropu je potvrdila da su dvojica pripadnika tih snaga danas poginula u oružanom napadu na aerodromu u Frankfurtu, a da su dvojica ranjena.

Nemačka agencija DPA navodi da je još uvek nejasno da li se radi o terorističkom napadu.

Privremeni kosmetski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi rekao je za AP da je napadač iz Kosovske Mitrovice i da se radi o 21-godišnjem mladiću po imenu Arif Uka.

"Ovo je strašan i tragičan događaj. Pokušavamo da utvrdimo da li je ovo bilo organizovano i koja je priroda napada", izjavio je Redžepi.

Nemačka policija je saopštila da je napad izveden na autobus američkog vojnog osoblja na Terminalu 2 aerodroma u Frankfurtu. Poginuli su vozač autobusa i jedan putnik, dok su su dve osobe ranjene.

Špigel: Uka ciljano pucao na vojnike SAD

 

Nemački istražni organi polaze od toga da je kosovski Albanac ciljano pucao na američke vojnike, saznaje večeras nemački nedeljnik ''Špigel'' u krugovima istražnih organa, navodeći da je osumnjičeni mladić kod sebe imao veću količninu municije.
 

Mladić je, kako navodi ovaj ovaj nedeljnik u onlajn izdanju, ušao u autobus sa američkim vojnicima i otvorio na njih vatru iz pištolja.


Svedoci ovog krvavog događaja kažu da je kosovski Albanac, pre nego što je počeo da puca, na arapskom uzviknuo ''Bog je veliki'', prenosi ''Miteldojče cajtung'', navodeći da, to, međutim, nije potvrđeno.


Sama činjenica da je on bio naoružan u blizini aerdoroma, i to frankfurtskog, koji je najfrekventniji nemački aerdrom, i polazna tačka za mnoge američke vojnike na putu za Ameriku ili za američke baze u drugim zemljama, predstavlja nešto što nije slučajnost.

Da li je kosovski Albanac sam izveo napad ili iza njega stoji organizovana grupa, za sada se još ne zna.

Oglasila se i nemačka kancelarka Angela Merkel koja je izjavila da se radi o "stravičnom događaju" i obećala temeljnu istragu.

U Nemačkoj je stacioniran veliki broj američkih vojnika, od kojih mnogi u vojnoj bazi Ramštajn, nedaleko od Frankfurta.

Obama užasnut i ožalošćen

 

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da njegova administracija neće štetedi napore da bi se rasvetlio incident na frankfurtskom aerodromu, u kome su dva vojnika SAD ubijena, a dva ranjena, kao i da će učiniti sve da se počinioci privedu pravdi.


"Nećemo štedeti nikakav napor da saznamo kako je do ovog užasnog čina došlo", rekao je Obama u kratkom obraćanju novinarima u Beloj kući.


On je istakao da još nema sve informacije i dodao da SAD sarađuju sa nemačkim vlastima kako bi se obezbedilo da se svi počinioci privedu pravdi.


"Užasnut sam i ožalošćen. Američki narod je ujedinjen u izražavanju zahvalnosti onima koji su nama služili i koje smo izgubili", rekao je predsednik SAD.


"Ovo je neugodno podsećanje na izuzetne žrtve koje naši muškarci i žene u uniformi čine širom sveta da bi sačuvali našu bezbednost, kao i na opasnosti sa kojima se širom planete suočavaju", rekao je Obama.

Kosovo uz SAD u ovom teškom trenutku

Privremena Vlada Kosova je na vanrednoj sednici najoštrije osudila ubistvo dvoje i ranjavanje još dvoje američkih državljana, koje je izvršio građanin Kosova u Nemačkoj.

Privremena Vlada Kosova izražava najdublje saučešće porodicama, američkom narodu, američkoj vojsci i Vladi SAD i smatra da je ovo individualni čin uperen protiv civilizacije i tradicionalnih vrednosti naroda Kosova, "koji će ostati večito zahvalan Sjedinjenim Državama za snažnu podršku nezavisnosti Kosova" - navodi se u vladinom saopštenju.

U saopštenju se ističe da ljudi sa Kosova ostaju solidarni u ovom teškom trenutku uz Američku ambasadu u Prištini, ubeđeni da će akteri ovog monstruoznog akta biti privedeni pravdi i dobiti zasluženu kaznu.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.03.2011. 18:28
AP navodi da je još uvek nejasno da li se radi o terorističkom napadu. Ma jok bre bio decko na ekskurziju,setao mozak po frankfurtu,pa kad ga dobro prosetao malkice se proveselio, nek si mi ziv i zdrav, kad izadjes opet da proslavis mozes u berlin brisel pariz gdeti volja !
Sreda 02.03.2011. 18:32
Косовар ?? Ваљда шиптар ?!
Sreda 02.03.2011. 19:46
Ko bi rekao da i Siptar moze nesto dobro da ucini. Pocinju da mi se svidjaju komsije, samo napred komsije!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online