Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 10.03.2011.
23:12
N. Jokić - Vesti A

Martijev okršaj u Evropskom parlamentu

U Evropskom parlamentu u Strazburu je danas, posle oštre rasprave, zaključeno da parlament EU mora prekinuti dugogodišnje ćutanje i imenovati izvestioca o organizovanom kriminalu na Kosovu i Metohiji, čiji su glavni šefovi u mnogim ključnim strukturama vlasti i na vodećim položajima.

Dik Marti se oštro sukobio na zatvorenom sastanku u Strazburu
 

To su srpskim agencijama preneli izvori Spoljnopolitičkog odbora EP, u kojem je "iza zatvorenih vrata" u Strazburu saslušano izlaganje izvestioca Saveta Evrope o zločnima i trgovini organima Srba na Kosovu i u Albaniji, bivšeg švajcarskog državnog tužioca Dika Martija.

Više poslanika EP su potvrdili da je, uprkos velikoj podeljenosti evropskih poslanika, žestokim napadima na Martija, ali i dosta stavova razložne podrške izvestiocu Saveta Evrope, preovladao stav da je nemoguće dalje "gurati glavu u pesak".

Marti je na sastanku zatvorenom za novinare ponovo oštro upozorio da se do istine nikako ne može doći bez ozbiljne međunarodne istrage, a pre svega pouzdanog sistema za zaštitu svedoka, što sada nije moguće obezbediti na Kosovu.

Jedan od bitnih metoda je bio da se zajamči potpuna zaštita svedoka, uz menjanje identiteta i smeštaj svedoka i u inostranstvu. Ključna poruka izvestioca Saveta Evrope bila je da nije rekao ništa što drugi ne znaju, već da je jedino novo to što je to rekao "glasno".

Tu su se "prepoznali", rekli su izvori koji su pratili raspravu, ne samo neki poslanici Evropskog parlamenta, često veoma pristrasno naklonjeni nezavisnosti Kosova, već je to shvaćeno i kao kritika vlada država EU i evropskim strukturama, koje su godinama dobijale obaveštajne i diplomatske izveštaje o upletenosti političkih vođa kosovskih Albanaca u organizovani kriminal i trgovinu organima zarobljenika. Marti je to vrlo izričito naveo i u svom izveštaju koji je usvojio Savet Evrope.

Arlaki predlaže imenovanje izvestioca

 

Pino Arlaki

"Čak i oni koji su kritični prema Martiju slažu se da je potrebno da se imenuje izvestilac o ilegalnim aktivnostima na Kosovu i načinu da se one spreče.

 

Predložiću to prvom sledećom prilikom koja se ukaže", rekao je za "Vesti" Pino Arlaki, italijanski poslanik iz grupe socijalista, po završetku sastanka.

Žestoka rasprava izbila je pošto je francuski poslanik Arno Danžan oštro kritikovao Martija, tvrdeći da je izvestilac SE optužio premijera Kosova i bivšeg šefa OVK Hašima Tačija, mada s njim nikada nije razgovarao, pa da tako "budi aveti prošlosti" i neopravdano vezuju navodnu trgovinu organima 1999 sa transplantacijom novijeg datuma na klinici "Medikus" u Prištini.

Marti je uzvratio da Arno Danžan, bivši francuski obaveštajac na Kosovu i u Bosni, "možda ima interesa da brani Tačija", što je od nekih poslanika ocenjeno kao neprihvatljivo vređanje evropskog parlamentarca.

Ko je bivši obaveštajac Arno Danžan?

 

Arno Danžan

Arno Danžan je profesionalnu karijeru počeo u francuskom Ministarstvu odbrane, u Direkciji za bezbednost Teritorije (DGSE).

 

Za šefa francuske obaveštajne agencije u Sarajevu postavljen je 1994. godine i na tom mestu ostao je četiri godine.

 

Imao je zadatak da prikuplja podatke, da kontroliše sprovođenje Dejtonskog sporazuma, da traga za ratnim zločincima...

 

Kažu da je dugo godina pratio trag Karadžića i Mladića. Deo svog mandata obaveštajca na Balkanu odradio je i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori.


Učestvovao je u pregovorima u Rambujeu između Beograda i Prištine, 1999, a u junu iste godine postavljen je za savetnika prvog šefa Unmika Bernara Kušnera. Posle godinu dana vraća se u Pariz i postaje savetnik za Evropu i Rusiju tadašnjeg direktora francuske obaveštajne službe, ali 2005. postaje savetnik Fernanda Đentilija, Solaninog izaslanika.


Doživeo je saobraćajnu nezgodu u Kosovskoj Mitrovici, vratio se u Pariz i radio u kabinetima ministara spoljnih poslova Mišela Barnijea i Filipa Dust Blazija. Bavi se Balkanom i Avganistanom. Angažovan je u okviru kontakt grupe i na Kosovo, do 2007, putuje 60 puta. Blizak je sa intelektualcima na Kosovu, na primer sa Vetonom Suroijem, ali i sa liderima OVK. pre svih sa Hašimom Tačijem.


Postavljen je na čelo Specijalne komisije za pitanja odbrane u Evropskom parlamentu, koja nosi naziv "Bezbednost i odbrana".


Mediji su na Balkanu povezali Danžana sa Stankom Subotićem, koji je na srpskoj poternici, ali i sa Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem.

 

Navodno je Danžan ubedio svog partijskog šefa Nikolu Sarkozija da treba "pacifikovati" ultradesničarsku Srpsku radikalnu stranku, tako što će da se izdvoji krilo sa Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, a da će Francuska, preko jedne nove stranke desnog usmerenja, moći da ostvari veći uticaj na Balkanu. Naravno, podrška Francuske Srpskoj naprednoj stranci u Evropi, podrazumeva se.

Donedavna šefica grupe EP za jugoistočnu Evropu, nemačka poslanica Doris Pak, nekako je sažela sve nedoumice i raspravu u Spoljnopolitičkom odboru EP. Ona je zamerila Martiju da nema dokaze za optužbe o trgovini ljudskih organima, ali je podvukla da mu je zahvalna zato što je postavio tri nezaobilazna pitanja.

Najpre zato što je ukazao na ogromne propuste UNMIK-a, zatim da zaista mora da se nađe način za istinsku zaštitu svedoka kako bi mogla da se sprovede istraga.

Doris Pak je upozorila i da je nedopustivo to, na šta je ukazao i Marti, što je jedan bivši funkcioner UNMIK-a savetnik Ramuša Haradinaja, direktno navedenog kao učesnika u trgovini ljudskim organima, a koji je sad u zatvoru Haškog suda.

Ulrike Lunaček, izvestilac EP za Kosovo, koju i mnogi sami evropski parlamentarci smatraju više "lobistom Prištine", očigledno je preterala u napadima na izvestioca Saveta Evrope. Ona je dospela u krajnje nezavidnu situaciju jer je napala i osporila
jedan "navod" iz Martijevog izveštaja, za koji se ispostavilo da uopšte ne postoji.

Marti je samo uzvratio da ne može da prihvati da ga kritikuje neko ko nije ni pročitao izveštaj.

"Marti je lud!"

 

Bernd Poselt

Ponašanjem tokom "sukoba" sa Danžanom, Marti je razljutio još nekoliko evropskih poslanika u Odboru.

 

Najviše, izgleda, Nemca Bernda Poselta, koji je, izlazeći iz sale, uzviknuo: "Marti je lud!" Nemac Martiju zamera što se poslanicima obraćao na "neprihvatljiv i uvredljiv način".


- Ovo je ličilo na totalitarnu debatu. Marti ne prihvata kritike - požalio se Polset izveštaču "Vesti". - On je nama ironično objasnio da je čuo za Tačijeve veze sa kriminalom, a nama su potrebni dokazi - uzviknuo je Poselt više puta.

POVEZANE VESTI

Petak 11.03.2011. 09:03
samo neka on radi ono sto je naumio. uspece. neko mirno ne spava zbog martija. ne neko. mnogi. a morace da se pokrene sveopsta istraga. siguran sam da hoce.
Petak 11.03.2011. 08:50
Postovani Gospodine Marti,hvala vam na Vasem zalaganju za pravdu i istinu,i neka vam Bog da snagu i volju da istrajete do kraja,da pocinioci ovih zlodela budu pronadjeni i kaznjeni!
Petak 11.03.2011. 09:31
Treba spreciti na svaki nacin ulazak Srbije u tu monstruoznu tvorevinu koju zovu Eu....ruke su im krvave do lakata zavice nas u crno....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online