Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Petak 11.03.2011.
08:26 >> 11:36h
RTS A

Japan: Zemljotres podigao cunami

Prema poslednjim saznanjima u snažnom zemljotresu, jačine 8, 9 stepeni po Rihterovoj skali, koji je danas pogodio severoistočni deo Japana i izazvao nekoliko cunamija, nastradalo je oko 1.500 ljudi, a 88.000 se vodi kao nestalo. Sve pacifičke zemlje, od Kanade i SAD do Australije, izdale su upozorenje na cunami. Talasi visine 10 i četiri metra su na istočnoj obali Japana zbrisali vozila i kuće.

Mali cunami odneo automobile sa ulica

Japanski mediji izvestili su da je u najsnažnijem potresu koji je u poslednjih 140 godina pogodio tu ostrvsku državu život izgubilo preko 1.000 ljudi, a broj nestalih se povećao na 88.000, kako zvanično javlja agencija Kjodo.

Mediji su izvestili da je 10 metara visok cunami, najveći u Japanu u poslednjih sedam godina, pogodio lučki gad Sendaj, a pristižu i izveštaji o najmanje 20 povređenih u zemljotresu Tokiju i prefekturi Mijagi, na ostrvu Honšu. 

Rafinerija nafte u plamenu

 

Jak požar buknuo je u jednoj rafineriji u gradu Ičihara, u regionu Tokija, pokazali su snimci koje je emitovala televizija Nipon. Na snimcima se videlo da je industrijski kompleks, japanske naftne kompanije "Kosmo Ojl", u potpunosti u plamenu.

Japanska televizija prikazala je snimke štete koju su cunamiji pričinili duž pacifičke obale, uništivši desetine vozila, čamaca i kuća. Vlasti tek treba da procene štetu i ustanove broj žrtava.

Džinovski talas je u gradu Kesenuma u prefekturi Mijađi podigao jedan veliki brod i bacio ga direktno na lučki nasip, javlja agencija AP.

Japansko Ministarstvo odbrane uputilo je osam vojnih aviona i brodove da provere situaciju na terenu. Na snimcima iz helikoptera vide se poplavljeni priobalni gradovi i vozila i kontejneri koji plutaju u bujici prljave vode.

Posle prvog zemljotresa, koji se osetio čak i u 2.500 kilometara udaljenom Pekingu, usledio je niz potresa, među kojima je jedan bio jačine 7,4 stepena.

 

Japanska televizija izvestila je da su se u Tokiju tresle zgrade nekoliko minuta i da su iz objekata evakuisani milioni ljudi, kao i da je izbilo nekoliko požara.

Boris Tadić i srpska delegacija, koji su se nalazili u poseti Japanu, odleteli su iz te zemlje samo nekoliko sati pre zemljotresa, rečeno je u kabinetu predsednika. Tadić je danas doputovao u Beograd, a delegacija je tokom svog boravka u Japanu osetila prošli zemljotres koji se desio pre dva dana dok je predsednik Tadić bio na ručku sa japanskim carem.

Na severu Japana privremeno je obustavljen železnički saobraćaj, a u Tokiju su zaustavljeni vozovi i odloženi letovi, dok su putnici zamoljeni da napuste terminal međunarodnog aerodroma Narita.

Nuklearna postrojenja u prefekturama Mijagi i Fukušima automatski su zatvorena posle zemljotresa. Zatvoreno je ukupno 11 nuiklearnih elektrana, a nadležni su saopštili da nema nikakvih znakova curenja radioaktivnih materija. Agencija Kjodo je izvestila da je jedan od operatera u prefekturi Fukušima posle potresa prijavio anomaliju, ali nije precizirano o kakvom je problemu reč. U Fukušimi je prijavljen nestanak osmoro ljudi.

Epicentar potresa bio je 130 kilometara istočno od Sendaja, na dubini od 24 kilometra, naveo je Američki geološki institut. Upozorenje na džinovski talas izdale su i neke okolne zemlje, poput Filipina, Rusije i Marijanskih ostrva, dok druge pažljivo prate situaciju na otvorenom moru. 

Srpski državljani živi i zdravi

 

Niko od građana Srbije i zaposlenih u ambasadi u Tokiju nije povređen, rekao je službenik ambasade Srbije u toj zemlji Milan Tatalović, opisavši trenutnu situaciju u Tokiju kao "haos".

 

"Svi su živi i zdravi ... U ambasadi su svi živi zdravi, dijaspora nam se javlja, svi su živi i zdravi", rekao je Tatalović u telefonskoj izjavi agenciji Beta.

 

On je rekao da je saobraćaj u Japanu u prekidu i da mobilna telefonija ne funkcioniše i dodao da u ambasadi trenutno nema vode. Tatalović je rekao i da se ambasador Srbije u Japanu Ivan Mrkić nalazi u Kjotu, odakle je ispratio predsdnika Srbije Borisa Tadića, koji je do četvrtka boravio u četvorodnevnoj poseti toj zemlji i da ne može da se vrati u Tokio jer je železnički saobraćaj prekinut, ali da će krenuti čim proradi železnica.

Američka savezna država Havaji, Filipini i Kurilska ostrva, na koja polažu pravo i Rusija i Japan, naredili su evakuaciju ljudi. Vlasti na Havajima pozvale su meštane i turiste da se evakuišu sa obala i organizovale autobuski prevoz, a nameravaju i da otvore prihvatne centre. Vlada u Manili pozvala je meštane priobalnih područja da se izmeste dublje na kopno, pošto se kasnije tokom dana očekuje da obale zapljusnu talasi viši od metra.

Pacifičku obalu Japana u sredu je potresao zemljotres jačine 7,2 stepena po Rihterovoj skali. U zemljotresu snage 8,1 stepeni 1933. godine život je izgubilo više od 3.000 ljudi. Zemljotresi su česti u Japanu, koji se nalazi u jednom od seizmički najaktivnijih regiona.

Putnički voz nestao u cunamiju

Putnički voz sa nepoznatim brojem putnika nestao je u cunamiju izazvanim razornim zemljotresom koji je danas pogodio Japan.

Ovaj voz se u trenutku zemljotresa, koji je izazvao talase visine do deset metara, nalazio u blizini stanice Nobiru na liniji Sendai-Išinomaki.


Nije poznato koliko je putnika bilo u njemu, ali agencije javljaju da je u priobalnoj oblasti grada Sendai pronađeno 200-300 tela.


U međuvremenu došlo je do požara u petrohemijskom kompleksu u prefekturi Mijagi gde se čula i snažna eksplozija.

 

Japanska vlada je uputila 8.000 vojnika da pomognu ugroženim građanima.


Prema televizijskim snimcima, talasi cunamija stigli su do Havaja kod Vajkikija i do ruskih Kurilskih otoka, gde je stanovništvo evakuisano.


Havaje je takođe zatresao potres jaćine 4,5 Rihtera, a cunami visine 1,5 metara već je udario američko ostrvo Midvej i nastavio prema zapadnoj obali. Očekuje se da će stići do Aljaske. Upozorenje od cunamija je objavljeno za celu zapadnu obalu SAD, gde je već naređena evakuacija stanovnika iz priobalnih naselja.

 

POVEZANE VESTI

Petak 11.03.2011. 08:57
neka posalju budaletinu amerikancima. inace nestace japan. potonuce.
Petak 11.03.2011. 09:20
Glava suplja nece on potonuti ...
Petak 11.03.2011. 10:50
Dodje Boris i donese katastrofu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online