Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 14.03.2011.
08:09 >> 11:04h
Beta A

Japan: Eksplodirao i treći blok nuklearke Fukušima

Još jedna eksplozija na nuklearnoj elektrani Fukušima zabeležena je jutros, povređeno je 11 radnika, ali stručnjaci tvrde da je nivo radijacije u granicama normale.

Nuklearna elektrana Fukušima pre eksplozije 

Do hidrogenske eksplozije, ovoga puta u bloku broj dva, došlo je u 11 sati po lokalnom vremenu, ali sam reaktor nije oštećen i radijacija je i dalje u nivou dozvoljenog, tvrde zvaničnici kompanije koja upravlja Fukušimom.

"Neće biti novog Černobila"

Japanska Agencija za nuklearnu bezbednost isključila je mogućnost da bi u nuklearnoj elektrani Fukušima mogla da se dogodi nesreća kao u Černobilu, saopštilo je Ministarstvo za nacionalnu strategiju, a prenosi agencija Điđi.

"Apsolutno je isključena mogućnost novog Černobila", izjavio je Koićiro Genba člavnovima vladajuće partije, prenoseći tako mišljenje Agencije za nuklearnu i industrijsku bezbednost.

Nije još jasno da li je 11 radnika centrale, koji su povređeni u pomenutoj eksploziji, bilo izloženo radijaciji na bilo koji način, a svi su u svesnom stanju, saopšteno je iz japanske agencije za nuklearnu bezbednost.


Ovakav razvoj situacije usledio je uprkos velikim naporima vlasti da ohlade ugrožene reaktore u blokovima jedan i tri, pri čemu je u bloku jedan u subotu već došlo do hidrogenske eksplozije.


U nuklearnoj centrali Fukušima došlo je do pada sistema, kao i u nekoliko drugih centrala na severoistočnoj obali Japana, kao posledica najvećeg zemljotresa u istoriji Japana i potonjeg cunamija visokog 10 metara.


Iznad bloka tri diže se gust dim, a okolnom stanovništvu je naređeno da ostane u kućama, rekao je portparol japanske vlade Jukio Edano.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.03.2011. 10:01
Koliki je zaista nivo radijacije, to ce se "mozda" saznati tek za 20-30 godina, a mozda i nikada! Imamo Cernobil kao primjer koliko je moguce tacno procijeniti jednu katastrofu tih razmjera, i u prvim trenutcima! Sto vrijeme vise bude prolazilo, to ce se vise pokazati sta je zaista bilo, i kolike jacine... Za sve to je jos jako, jako rano, i jako neprocjenjivo, ma koliko se svi sada trudili da narod umire... Nazalost!
Ponedeljak 14.03.2011. 10:29
Bilo bi vrhunsko naučno otkriće kada bi stručnjaci "naučili" katastrofe da poštuju administrativne granice i međe iscrtane ljudskim konvencijama, ovako, ostaje nam nada da nesagledive posledice koje prete dalekom istoku ne pogode previše Evropski kontinent. Najgore je što moćna industrija neće da prihvati koncept jedinstvenog svetskog eko sistema zarad profita kojim ne ispunjava osnovne odredbe sporazuma u Kjotu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online