Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 16.03.2011.
04:56
Alo! A

Radioaktivni oblak za 14 dana u Evropi!

Zvaničnici u Japanu su priznali da je radijacija je 400 puta veća od dozvoljene, a evropske agencije za atomsku energiju ističu da bi, nošene vetrom, radioaktivne čestice lako mogle da stignu do Starog kontinenta za dve nedelje!

Radijacija u Japanu sve veća, radiaktivni oblak sve bliži starom kontinentu...
 

Naoto Kan, premijer Japana, priznao je da postoji veći rizik od radijacije i zamolio sve koji žive na 30 kilometara od nuklearke da ne izlaze iz kuća. U Tokiju vlada panika, hiljade ljudi žele da napuste grad. Aerodromi su zakrčeni, dok se u područjima koje je razrušio cunami oseća nedostatak hrane i vode za piće. Policija je saopštila da je broj žrtava cunamija i zemljotresa 10.000 i da su u ovaj bilans uračunati potvrđeni smrtni slučajevi i osobe koje se vode kao nestale.


U Vladivostoku, na istoku Rusije, koji se nalazi 800 kilometara od Fukušime, već je zabeležena pojačana radijacija. Nadležni tvrde da je spreman plan za evakuaciju stanovništva.


Švedska agencija za atomsku energiju je saopštila da će radioaktivni oblak iz Fukošime stići u Evropu za 14 dana, preko Severne Amerike. Slično predviđanje je dala i slovenačka agencija za atomsku energiju, a stručnjaci tvrde da se ne očekuju posledice kao prilikom katastrofe u Černobilju, pre više od dve decenije.


Međutim, situacija u četiri reaktora u japanskoj nuklearki je kritična. Ako njihovo hlađenje ne uspe i pregrevanje se nastavi, posledice će biti katastrofalne po ceo svet. U jučerašnjoj eksploziji oštećeno je dno kontejnera u kojem se nalazi reaktor. Oko 800 radnika povučeno je iz nuklearke. Samo njih 50 ostalo je u očajničkoj borbi da pokuša da očuva jezgra u reaktorima od topljenja.


Na hiljade stanovnika Tokija, koji se nalazi 270 kilometara od nuklearke, odlučilo je da napusti grad. Evakuaciju svojih državljana i zaposlenih u ambasadama su preporučile brojne zemlje. Osim hrane, najtraženija roba u Tokiju su radio-prijemnici, sveće, gas i vreće za spavanje.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.03.2011. 06:24
Neka im je Bog u pomoci da sprece katastrofu. Atomski lobi je jak,i sigurno nisu rekli pravu istinu,kao ni kada se desilo u Cernobilu,i dan danas se ne znaju tacno posledice. Na vestima CNN javise da je radioaktivnost veca 1000 puta od dozvoljene,pa posle javise 300 puta,drugi BBC 400 puta, HNK 1000 puta,kao da su na licitaciji.
Sreda 16.03.2011. 09:10
Сада је на реду даноноћно блебетање о облаку који стиже у Европу. Нико никада нас није обавестио о степену радиоактивности Србије после бомбардовања драгог нам НАТОа коме иста хрли. У Јапану је ова несрећа изазвана природним силама помогнута људском непромишљеношћу. У Србији је несрећа изазвана искљућиво људским безумљем. Сада ће данима да нас обавештавају о томе да смо окружени опасним нуклеарним постројењима а до јуче су нас убеђивали да је врло оправдано градити атомску центалу са Бугарима док и наше и бугарске реке служе искључиво да се у њих истоварује ђубре.
Sreda 16.03.2011. 10:37
Znači radioaktivni oblak će doći do Srbije tek kada pređe preko Severne Amerike i aerodroma Avijano.Možda bude i kiše usput pa nešto nauče o osiromašenom uranijumu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online