Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.03.2011.
15:14
Vestionline A

Ozračena voda za piće u Fukušimi

Tragovi radijacije pronađeni su u vodi za piće u japanskom gradu Fukušima, koji je 80 kilometara udaljen od oštećene nukelarke "Fukušima Daići", saopštile su su lokalne vlasti, navodeći da su u uzorku vode uzetom u sredu ujutru pronađeni radioaktivni elementi cezijum i jod, u količinama koje, kako tvrde, nisu opasne za ljude.

Provera nivoa ozračenosti stanovništva
 

Zemljotres i cunami koji su 11. marta pogodili Japan ostavili su najmanje 1,6 miliona ljudi bez vode, a u najgore pogođena područja poslato je više od 300 cisterni s vodom, javljaju svetske agencije.

Japan će pokušati da ohladi pregrejani bazen sa gorivom u reaktoru 4 nuklearke Fukušima ubrizgavanjem vode iz zemlje, najavio je državni sekretar Jukio Edano, dodajući da su pripreme za tu operaciju već u toku.

Koncern "Tokyo Electric Power" objavio je u sredu da se voda upumpava u peti i šesti reaktor te nuklearke.

Japanski helikopter nije uspeo da ispustiti vodu za hlađenje, verovatno zbog visokog nivoa zračenja, prenela je novinska agencija Kjodo, prenoseći reči japanskog ministra obrane.

Situacija se pogoršala nakon novog zemljotresa od 6 stepeni po Rihteru i daljeg radioaktivnog isticanja iz Fukušime, zbog čega je japanska vlada naredila radnicima koji gase požare u toj centrali da se povuku zbog opasnosti od povećane radijacije, javljaju agencije.

Time su, kako je izjavio Edano, privremeno obustavljeni radovi na hlađenju reaktora.

 

Sneg ometa spašavanje

Zaštita od radijacije u Fukušimi
 

Operacije spašavanja u područjima na severoistoku Japana opustošenih cunamijem ometaju hladnoća i snežne padaline. Temperature su pale na 0 stepeni u okruzima Ivate, Mijagi i Fukušima, najzahvaćenijima cunamijem izazvanim zemljotresom jačine 9 stepeni. Temperature bi mogle da se spuste i do -5 stepeni u četvrtak, prema meteorološkim izveštajima.

Takvi vremenski uslovi otežavaju posao 80.000 japanskih vojnika, policajaca i spasilaca kojima priskaču u pomoć brojne inostrane ekipe stručnjaka.

Otežani su i životni uslovi 500.000 osoba koje su evakuisane jer su izgubile krov nad glavom ili su stanovale u okrugu od 20 kilometara oko nuklearne centrale Fukušima, oštećene potresom i cunamijem. Oni su već suočeni sa nedosttkom pijaće vode, namirnica i goriva kao i nestankom struje i telefonskih veza.

Nakon zemljotresa u petak, 11. marta, Japan su pogodile stotine slabijih naknadnih potresa, među kojima je dvadesetak bilo jačih od 6 stepeni Rihtera.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online