Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 17.03.2011.
12:00
Lj. Jakšić - Vesti A

Rusija gradi nuklearku u Belorusiji

Belorusija i Rusija nisu mogli da izaberu lošiji trenutrak da bi saopštili da će zajedničkim snagama podići novu veliku nuklearnu elektranu u Evropi! Kako je dogovoreno, biće podignuta na prostoru prve, a za novac druge istočnoevropske države.

Nuklearka će biti podignuta na "mirnom" tlu, uveravaju stručnjaci

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko i ruski premijer Vladimir Putin su se 15. i 16. marta susreli u beloruskoj prestonici, što je u izvesnom smislu bio i iznenađujući nagoveštaj otopljavanja u poslednje vreme neuobičajeno “mlakih“ odnosa između Moskve i Minska.

Ali su još veće iznenađenje dva državnika priredila „nepokolebljivim“ opredeljenjem da već od 2016. godine počnu da realizuju pozamašan zajednički energetski projekat, u vreme opšteg osporavanja nuklearne energetske strategije izazvanog aktuelnim događanjima u Japanu.


Čelnici dve države bili su veoma precizni i u određivanju termina kada će reaktori biti u punom pogodnu kao i mesta gradnje nuklearnog giganta. Gradiće se nepune četiri godine u blizini mesta Godno nedaleko od belorusko-poljske granice a takođe sasvim blizu svega 50 kliometara udaljenog litvanske prestonice Viljnjusa.


Energetičarti dve države uveravaju trenutno veoma uznemirenu svetsku javnost da će rusko-beloruska nuklearka biti podignuta sa najsvremenijom tehnologijom i imati najviše bezbednosne atribute osetno veće od havarisane japanske elektrane.


Osim toga seizmolozi dve države tvrde da lokalitet gde će nova nuklearka biti podignuta, a sa njihove tačke gledanja spada u "zemljotresno" najmirnije u ovom delu sveta.


Elektrana će biti projektovana tako da će moći da izdrži potres od osam stepeni rihterove skale što je prema mišljenju onih koji se protive ovom projektu nedovoljno jer je 1908. godine na prostoru Belorusije zabeležen potres od 7 stepeni.


Litvanske reakcije stigle su munjevito zajedno sa protivljenjem da se u blizini njihovog glavnog grada podiže opasno energetsko izvorište, ali sa poljske strane, iako se to takođe očekivalo, gotovo nikakvih nepovoljnih reakcija nema.


To ćutanje Poljaka je iznenađenje samo za one koji ne poznaju energetsku strategiju vlade Donalda Tuska koja se u najvećoj meri oslanja na nuklearnu enegiju odnosno gradnju "nuklearki" na poljskom državnom prostoru gde do sada nije izgrađena ni jedna elektrana ove vrste.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.03.2011. 12:11
Putin sigurno nije obavešten da su Belorusiji uvedene sankcije naših prijatelja, moraće Tadić da mu skrene pažnju da smo mi već reagovali. Ima dosta toga da se dogovore 23 marta, otprilike kao vrana i pile.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online