Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 17.03.2011.
14:42 >> 13:11h
A

Japanci počeli da napuštaju zemlju

Svetske avikompanije pojačale su danas napore prihvatanja hiljade putnika koji žele da izađu iz Tokija, zbog straha da bi se nuklearna kriza mogla pojačati, a sve više zemalja apeluju da njihovi državljani napuste zemlju, prenele su agencije.

Sve više ljudi napušta krizno područje: Gužve na japankim aerodromima

 
Sve veći broj vlada, od Britanije do Južne Koreje, savetuju svoje građane da napuste i da se uzdrže od nepotrebnih putovanja u Japan, što je drastično smanjilo potražnju za letovima ka "Zemlji izlazećeg sunca", a sve je veći broj onih koji žele da odu iz Tokija.


Japan preduzima očajničke mere da kontroliše nuklearnu krizu, nakon što je u

petak nuklerka Fukušima pogođena snažnim zemljotreesom i cunamijem.


Američka vlada objavila je da je zakupila avione kako bi se pomoglo Amerikancima da napuste Japan i odobrila dobrovoljni odalazak članova porodica diplomatksih službenika u Tokiju, Nagoji i Jokohami, oko 600 lica.


Bela kuća procenila je da se situacija pogoršala u danima posle zemljotresa i da se može očekivati veća šteta od posledica radijacije. Upozorava se i na probleme sa infrastrukturom u Japanu, na nizvesnost snabdevanja strujom, na probleme sa transportom, mnoge škole su zatvorene, kao i na seriju naknadnih zemljotresa.

I stranci odlaze iz Japana

Francuska takođe savetuje građanima da napuste zemlji ili da se kreću prema jugu, a od "Er Fransa" je zatraženo da pripremi avione za evakuaciju u slučaju većeg egzodusa francuskih državljana iz Japana.


Jedan broj zemalja je počeo da kontroliše nivo radijacije na putnicima koji se vraćaju iz Japana.

Gde su roboti kad su najpotrebniji?!

 

Japan je proizveo robote koji mogu da sviraju violinu, trče maraton i vode venčanja, ali nema nijedne mašine koja bi pomogla u popravci oštećenih reaktora u nuklearkama.

 

Analitičari navode da iako su roboti uobičajena pojava u nuklearnoj industriji i poznato je da evropski inženjeri razvijaju mašinu koja će se penjati po zidu kroz radioaktivna polja, kompanija "Tepko" u čijoj je nadležnosti oštećena japanska centrala Fukušima nema nijednog za vanredne situacije.

 

Umesto robota, tim stručnjaka dobio je nezavidan i možda smrtonosan zadatak da ohladi reaktore i potrošeno nuklearno gorivo uz povremene pauze da bi izbegli izlaganje radijaciji.

 

Neimenovani zvaničnik japanskog Ministarstva za nauku rekao je da je robot korišćen za detekciju nivoa radijacije kod postrojenja Fukušima, ali je zvaničnik Agencije za nuklearnu bezbednost Hidehiko Nišijama izjavio da nemaju nikakve podatke da je upotrebljena ijedna mašina.


Privatne aviokompanije kažu da su pretrpane zahtevima da pomognu u evakuaciji.
Veći broj redovnih letova ka Japanu je obustavljen ove sedmice zbog straha od radijacije iz nuklerane elektrane pogođene zemljotresom.


Ali, Udruženje azijsko-pacifičkih avioprevoznika, koje predstavlja 17 međunarodnih prevoznika koji imaju redovne letove u regionu, tvrde da se domaći letovi u Japanu odvijaju normalno.


Američki prevoznici "Junajted kontinental", "Delta" i "Ameriken erlajnz" kažu da rade po utvrđenom redu letenja.


Nemačka "Lufthanza" je prebacila letove iz Tokija ka Osaki i Nagoji, najmanje do ovog vikenda, a "Er Čajna" je otkazala letove za Tokijo od Pekinga i Šangaja, zbog nedostatka operativnih kapaciteta na aerodromima.


"Alitalija" je preusmerila letove iz Rima i Milana u Osaku, garantujući maksimalnu regularnost letova.
 

POVEZANE VESTI

Petak 18.03.2011. 09:51
Dobrodosli u Srbiju ako zele !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online