Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.03.2011.
01:38 >> 08:08h
smedia.rs, Vestionline A

Uspešno hlađenje reaktora u Fukušimi

Akcija japanskih vatrogasaca koji su vodenim topovima bacili veliku količinu vode da bi ohladili bazen sa iskorišćenim nuklearnim gorivom oštećenog reaktora 3 nuklearnog kompleksa Fukušima bila je efikasna, saopštila je Tokijska korporacija za električnu energiju (TEPCO).

Operacija polivanja vodom bila uspešna, do elektrane dovedena i struja, pa se očekuje da će biti pokrenuti i sistemi za hlađenje

Takođe, japanski inženjeri uspešno su spojili električni kabl sa reaktorom 2 nuklearne elektrane "Fukušima 1", koji će omogućiti ponovno pokretanje sistema za hlađenje tog reaktora, javio je BBC.



TEPCO je u međuvremenu saopštio da je nivo radijacije oko upravne zgrade reaktora 1 povećan na 4.000 mikrosiverta na sat, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) da je, usled incidenata u japanskom nuklearnom postrojenju Fukušima, 20 osoba ozračeno, 23 su povređene, a dva lica se vode kao nestala.


Pet vatrogasnih kamiona izbacilo je 30 tona vode na reaktor 3 kako bi sprečili topljenje plutonijumskog goriva ili požar, koji bi doveli do ispuštanja radioaktivnih čestica u atmosferu.


U operaciju su bili uključeni i helikopteri koji su ranije izbacili na reaktor broj tri na tone vode, ali je cela akcija izvedena kasnije nego što se očekivalo zbog visokog nivoa radijacije, javio je Kjodo.

Tužne brojke - više od 15.000 žrtava

 

Nacionalna policijska agencija potvrdila je da za sada ima više 15.000 žrtava zemljotresa i cunamija - od toga je 5.692 ljudi poginulo, a 9.522 njih se vodi kao nestalo. Nažalost, očekuje se da će ta brojka rasti.

  

Odbijena tehnička pomoć SAD-a

List "Jomiuri šimbun" piše u današnjem broju da je Japan odbio tehničku pomoć Sjedinjenih Američkih Država za saniranje oštećenih reaktora u nuklearnoj elektrani "Fukušima - Daići".


SAD su pomoć ponudile odmah pošto je zemljotres praćen cunamijem uzrokovao štetu na nuklearnom postrojenju "Fukušima 1", naveo je list, pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika Demokratske partije Japana.

Šef IAEA zatražio tešnju saradnju Japana


Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukia Amano zatražio je danas od Japana tešnju saradnju sa tom organizacijom oko nuklearne krize izazvane oštećenjima na nuklearki Fukušima koja je izazvala međunarodnu zabrinutost.

Amano je rekao da će tim IAEA nadgledati radijaciju do koje je došlo posle havarije u nuklearnoj elektrani Fukušima.

Generalni direktor IAEA, koji je jutros stigao u Japan iz Beča, dobio je uveravanje premijera Naoto Kana da će Japan saopštiti više podataka o nuklearnoj krizi i da će učiniti sve što može da je prevlada, javila je japanska agencija Kjodo.


Amano se jutros sastao i sa ministrom spoljnih poslova Japana Takeakijem Macumotom koji je istakao značaj potrebe da se narodu Japana i svima u svetu na transparentan način objasni trenutna situacija vezana sa problemima u nuklearnim elektranama.

Iako i sam Japnac, bivši visoki zvaničnik japanskog ministarstva spoljnih poslova, Amano do sada nije uspeo od japanskih vlasti da izdejstvuje ubrzanje priliva informacija u IAEA i članice te agencije.

Japan je u utorak zatražio od te agencije Ujedinjenih nacija za nadzor atomske energije, sa sedištem u Beču, pomoć u nadgledanju čovekove okoline i uticaja radijacije na ljudsko zdravlje.

Amano će u Japanu boraviti jedan dan nakon čega će se vratiti u Beč. On je uoči puta u Japan izjavio da Japan nije ostao usamljen i da međunarodna zajednica stoji uz njega.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online