Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 18.03.2011.
03:09 >> 03:29h
CNN, Beta A

Libijska vojska neće napadati Bengazi

Libijski lider Moamer Gadafi promenio je taktiku i više ne planira slanje vojske na pobunjeničko uporište u Bengazi, izvestio je CNN.

Prema najavama zvaničnika, Vojska Libije će zauzeti samo uporišta oko Bengazija

Dopisnik američke mreže istakao je da ga je kontaktirao Saif el Islam, jedan od Gadafijevih sinova, koji mu je rekao da vojska neće biti poslata u Bengazi.

"Rekao je da će promeniti taktiku, da vojska neće ići u Bengazi, već da će zauzeti pozicije oko uporišta", prenela je francuska agencija reči El Islama, koji je dodao da je razlog za takvu odluku "humanitarne" prirode.


Novinar CNN-a je dodao da vlada planira jedino da pošalje policiju i protivterorističke jedinice da razoružaju pobunjenike, ali da vojska neće napasti Bengazi, kako je to ranije najavio Gadafi.


Eksplozije u Bengaziju!

Jake eksplozije začule su se noćas u Bengaziju, gradu na istoku Libije, a zatim i vatra protivavionske artiljerije, javljaju novinari agencije AFP. Uzrok eksplozije nije bio odmah poznat, ali nisu se čuli avioni nad tim gradom sa 700.000 stanovnika.


Libijski vođa Moamer Gadafi je u četvrtak uveče najavio napad na uporište pobunjenika u Bengaziju, ali su se stvari delimično promenile pošto su Ujedinjene nacije usvojile rezoluciju kojom je uvedena zona zabrane leta nad Libijom.

Vlada spremna za prekid vatre

Libijska vlada je spremna za prekid vatre u sukobu sa pobunjenicima koji se bore protiv Moamera Gadafija, ali želi prethodno da raspravi kako bi to moglo da bude izvršeno, izjavio je u petak rano ujutru po našem vremenu zamenik ministra spoljnih poslova Libije Kaled Kaim.


"Spremni smo na tu odluku (prekid vatre), ali tražimo sagovornika sa kojim bismo raspravili kako da to sprovedemo", rekao je Kaim na konferenciji za novinare sazvanoj nedugo po usvajanju rezolucije Saveta bezbednosti UN o Libiji.


Kaim je nagovestio da bi vlasti mogle "da reaguju pozitivno na rezoluciju UN i da će dokazati tu spremost time što će garantovati zaštitu civila". On je istakao da je posle usvajanja rezolucije razgovarao sa izaslanikom Ujedinjenih nacija za Libiju Abdulom Ilah Katibom o toj temi.

NATO danas o Libiji

Predstavnici 28 zemalja-članica NATO razgovaraće danas o posledicama noćašnjeg donošenja rezolucije UN kojaodobrava upotrebu sile protiv snaga pukovnika Moamera Gadafija u Liiji, rekao je jedan diplomata u NATO.

 

"Predstavnici 28 zemalja-članica će se sastati da bi razgovarali o stavu NATO posle glasanja u Savetu bezbednosti. Sve odluke NATO će se zasnivati na tri uslova koja je u četvrtak je ponovio generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen: jasna potreba za intervencijom, postojanje jasnog pravnog mandata i podrška regionalnih organizacija", rekao je diplomata koji ne želi da mu se objavi ime.

 

Rezolucija koju je doneo Savet bezbednosti UN odobrava "sve neophodne mere" za zaštitu civila i nametanje prekida vatre libijskoj vojsci.

POVEZANE VESTI

Petak 18.03.2011. 07:28
UDRI BAGRU MUAMERE !!!!
Petak 18.03.2011. 09:22
NATO je već konstatovao da od zone zabranjenog leta nema mnogo vajde jer Gadafi je već završio posao. Najviše je zapad besan jer na obali su samo terminali za utovar, a izvore u pustinji čvrsto drži Gadafi. Tako da on može da nastavi proizvodnju i prodaju nafte još hiljadu godina preko ostalih terminala i bez Bengazija. Propao posao ako NATO ne upadne u Libiju, zato su i proširili rezoluciju da imaju pravo i na vojnu intervenciju iz "humanitarnih razloga". Sada se čeka Bili Voker da organizuje Račak, pa da krenu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online