Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
50
Petak 18.03.2011.
09:12 >> 21:20h
Beta A

Sve spremno za napad na Libiju

Ministar spoljnih poslova Francuske Alen Žipe izjavio je da je sve spremno za eventualno započinjanje vojnih udara na Libiju i da bi prekid vatre, koji je proglasio libijski lider Muamer el Gadafi, trebalo da bude primenjivan na celokupnoj teritoriji Libije. On je dodao da će predlog libijskih vlasti za prekid vatre biti razmotren na međunarodnom samitu o Libiji u Parizu. Kada je reč o mogućim vojnim udarima, Žipe je rekao da je "sve spremno", ali da za sada ne može davati dodatne detalje.

"Moramo da analiziramo uslove za prekid vatre. Ona mora da važi na celokupnoj teritoriji Libije, ne samo u Bengaziju, i mi mislimo da Libija mora da se saglasi s rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", kaže Žipe.
 

Portparol francuske vlade Fransoa Baoren kaže da ta vojna intervencija "nije okupacija libijske teritorije" već sredstvo vojne prirode za zaštitu libijskog naroda "koje će mu pomoći da ide do kraja u borbi za slobodu i time pad Gadafijevog režima".

Francuski vojni avioni - uskoro i nad Libijom

"Ono što se dogodilo noćas (usvajanje rezolucije UN) jeste jedna vrlo važna etapa u odnosu na rat u Libiji i masakr koji je počinio Gadafi nad sopstvenim narodom", rekao je Baroen.

On je istakao da u tome treba odati priznanje ulozi koju je odigrala Francuska i njen predsednik Nikola Sarkozi.


Norveška je takođe saopštila da će se pridružiti "međunarodnoj vojnoj akciji protiv Gadafijevih snaga u Libiji".

"Daćemo svoj doprinos operaciji. Međutim, previše je rano govoriti na koji način. Slanje vojnih vazduhoplovnih resursa je prirodno", rekla je ministar odbrane Grete Faremo norveškom dnevniku "Verdens Gang".

Ona je istakla da je slanje borbene letelica jedna od mogućnosti, pošto je za humanitarne operacije neophodan vazdušni prevoz.

Libija zatvorila vazdušni prostor


Libija je zatvorila svoj vazdušni prostor za sve latove, saopštila je organizacija za kontrolu vazdušnog saobraćaja "Evrokontrol".
 

Oragnizacija "Evrokontrol" je prenela, pozivajući se na informacije sa Malte, da su libijske vlasti saopštile da više ne primaju nijedan avion u svoj vazdušni prostor " do daljeg obaveštenja". "To je jedina informacija koju imamo u ovom trenutku ", saopštio je "Evrkontrol", a prenela agencija Rojters.


Posle ovog saopštenja nije jasno da li će Libija obustaviti i letove svojih borbenih aviona koji su poslednjih dana napadali položaje pobunjenika u Bengaziju i na istoku zemlje.


Vojska bombarduje Misratu?


Libijska vojska lojalna Moameru el Gadafiju bombarduje Misratu, uporište pobunjenika na zapadu Libije, nakon što se celu noć čula puščana paljba, rekao je predstavnik pobunjenika u gradu.


"Na desetine bombi svih vrsta su pale na grad od sinoć", rekao je on agenciji AFP, pod uslovom da mu se ne navodi ime.


Državna libijska televizija je juče javila da su oružane snage povratile kontrolu nad trećim po veličini gradom u Libij, ali su to pobunjenici demantovali.

Špindeleger: Presudio apel Arapske lige

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger pozdravio je donošenje rezolucije Saveta bezbednosti UN o uspostavljanju zone zabrane leta nad Libijom, ističući da vlade koje primenjuju nasilje protiv sopstvenog naroda moraju biti prekorene.

Mihael Špindeleger

"Nedelovanje u ovom slučaju nije bila nikakva opcija. Vlade koje primenjuju nasilje protiv sopstvenog naroda moraju biti prekorene.

Mi shvatamo rizike jednog takvog vojnog delovanja, ali je bila potrebna reakcija međunarodne zajednice.

Radi se o ciljanoj zaštiti libijskog stanovništva od sopstvenog nepravednog režima", zaključio je on, reagujući na donošenje rezolucije koja predviđa upotrebu svih potrebnih sredstava za zaštitu civilnog stanovništva Libije od napada snaga režima Moamera el Gadafija.


On je podvukao da je odlučujući doprinos arapskih država u postizanju dogovora oko Rezolucije.


"Poziv Arapske lige UN za uspostavljanje zone zabrane leta je bila odlučujuća prekretnica. Od suštinske je važnosti sada da arapske zemlje budu tesno uključene u primeni Rezolucije UN“, poručio je šef austrijske diplomatije.

Savet bezbednosti UN usvojio je noćas rezoluciju o uvođenju zone zabrane letova nad Libijom. Savet je uz to odobrio "sve neophodne mere" za zaštitu civila od napada snaga lojalnih režimu Moamera el Gadafija.

NATO zaseda, Arapska liga možda uz Zapad

Zapadnim zemljama bi se u akciji mogle da pridruže arapske države, pošto je Arapska liga tražila od međunarodne zajednice da uvede zonu zabrane leta nad Libijom.


Katarsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će zemlje Zaliva "doprineti u naporima koji imaju za cilj da se zaustavi prolivanje krvi i zaštite civili u Libiji" i zatražile hitnu brzu akciju u uvođenju zone zabrane leta, prenela je državna agencija.


NATO je sazvao sastanak za danas na kome će razmotriti da li da ovaj vojni savez 28 država dorinese međunarodnim merama protiv Libije.


Za svaku NATO operaciju mora da se "pokaže da je neophodna, da postoji jasna pravna osnova i snažna regionalna podrška", saopštila je predstavnica NATO Oana Lungesku.
"Ako su ispunjena ta tri uslova NATO je spreman da učestvuje kao deo širih međunarodnih napora", rekla je ona.

Nemačka neće u rat


NATO saveznici su podeljeni oko intervencije u Libiji, sa Nemačkom i Turskom koje su izrazile neslaganje sa vojnom intervencijom.


Nemačka je bila i među pet zemalja, zajedno sa Kinom, Rusijom, koje su se uzdržave od glasanja za rezoluciju UN koju je Savet bezbednosti sinoć usvojio sa 10 glasova za i nijednim protiv. Nemačka je nestalna članica Saveta bezbjednosti.

Rizik prevelik: Gvido Vestervele

Nemački ministar odbrane Gvido Vestervele stao je u odbranu odluke svoje zemlje da se uzdrži tokom glasanja o rezoluciji za uvođenje zone zabranjenog leta iznad Libije, ističući da Berlin ne želi da učestvuje u ratu u severnoj Africi.

"Shvatamo one koji su doneli odluku iz časnih motiva u korist međunarodne vojne intervencije u Libiji. Međutim, nakon razmatranja rizika, došli smo do zaključka da ne želimo da sa nemačkim vojnicima učestvujemo u ratu, vojnoj intervenciji u Libiji", rekao je Vestervele.

Pakao u Sredozemlju kao odmazda za napad

 

Saif al Islam el Gadafi

Jedan od Gadafijevih sinova Saif al Islam rekao je arapskoj televiozijskoj stanici "Al Arabija" da se Libija ne boji rezolucije UN.

 

"Mi smo u našoj zemlji sa našim narodom. I ne plašimo se", rekao je Gadafijev sin iz Tripolija za američku televizijsku mrežu ABC.

 

"Krenite! Mi se ne plašimo... Nećete pomoći narodu ako bombardujete Libiju da biste ubili Libijce. Uništavate našu zemlju. Niko time nije zadovoljan", rekao je Saif al Islam el Gadafi.

 

Libijsko ministarstvo odbrane je upozorilo da će u slučaju bilo kakve vojne akcije protiv te zemlje ulediti brza odmazda - čak izvan granica Libije.

 

Kako prenosi britanski Dejli telegraf, ministarstvo je u saopštenju upozorilo da će "bilo kakva inostrana vojna akcija protiv Libije ugroziti sav vazdušni i pomorski saobraćaj u Sredozemnom moru, a civilna i vojna postrojenja postaće mete libijskog kontranapada".

Nafta poskupela u očekivanju napada


Sirova nafta je danas na berzi u NJujorku poskupela na blizu 103 dolara za barel, jer trgovci strahuju da bi "odobrenje Ujedinjenih nacija za napad na snage lojalne libijskom lideru Moameru el Gadafiju moglo da rezultuje produženjem konflikta i smanjenim izvozom nafte".


Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u aprilu je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 1,53 dolara na 102,95 dolara za barel, nakon sinoćnjeg poskupljenja od čak 3,44 dolara, dok je istovremeno evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupela za 1,11 dolara na 116,01 dolar za barel, prenela je agencija AP.

Usled žestokih sukoba je u Libiji onemogućen rad tamošnje naftne industrije, a gotovo potpuno je prekinuta proizvodnja "tečnog zlata" u toj članici Organizacije zemalja izvoznica nafte, koja je pre sukoba iznosila oko 1,6 miliona barela dnevno.

Licemerne izjave Rusa i Kineza

 

Iako nisu glasale protiv rezolucije Saveta bezbednosti UN u kojoj stoji poptpuno neprecizna stavka da se "odobravaju sve neophodne mere za zaštitu civila od Gadafijevih snaga" kojom su praktično najavljeni vojni udari na Libiju, predstavnici Rusije i Kine licemerno su danas izrazili rezervu prema rezoluciji i neslaganje sa upotrebom sile.

 

Rusija izrazila "bojazan"...

 

"Rusija nije sprečavala usvajanje rezolucije. Međutim, uvereni smo da je najkraći put za pouzdanu bezbednost stanovništva i dugoroočnu stabilizaciju situacije u Libiji hitan prekid vatre“, rekao je stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin na sednici SB UN, preneo je Itar-Tass. Ruski ambasador u UN je naglasio da "rad na dokumentu nije odgovarao postojećoj praksi SB UN“.

 

Vitalij Čurkin: Uzdržano protiv napada

 

Rusija je izrazila bojazan da bi uvođenje zone zabrane leta nad Libijom moglo da dovede do intervencije širokih razmera i stradanja civilnog stanovništva.


Vitalij Čurkin je naveo da su bez odgovora ostavljena pitanja kako će se osiguravati režim zone zabrane leta i kakva će biti pravila i granice primene sile koje su postavili Rusija i nekoliko članica SB UN.

 

I više od toga, dodao je on, nacrt rezolucije je menjan doslovno “na licu mesta“, udaljavajući se od prvobitno saopštene koncepcije Arapske lige.


"U tekstu su se našle odredbe koje otvaraju vrata sprovođenju vojne intervencije širokih razmera“, podvukao je Čurkin a prenela je agencija RIA Novosti.


Ruski diplomata je rekao da su se tokom razmatranja nacrta čula uveravanja da takvih namera nema. "Primili smo ih k znanju“, rekao je Čurkin. Stalni predstavnik Rusije u svetskoj organizaciji je izrazio žaljenje što je "prevladala opsednutost nekih članica metodama sile.


"Odgovornost za neizbežne humanitarne posledice prekomerne primene sile spolja u libijskoj situaciji bila bi na onima koji bi pribegli takvim dejstvima. Ukoliko se to desi, ozbiljno će stradati ne samo civilno stanovništvo Libije, već i interes za osiguranje mira i bezbednosti u celom regionu severne Afrike i Bliskog istoka“, rekao je ruski diplomata.

Prema Čurkinovim rečima, neizmenjena je pozicija Moskve da je neprihvatljiva primena sile protiv civilnog stanovništva u Libiji.

 

"Svaki napad na civile, kao i drugo kršenje međuanrodnog humanitarnog prava i prava čoveka, treba hitno i bezuslovno obustaviti“, istakao je šef ruske misije u UN, dodajući da libijske vlasti treba u potpunosti i što pre da ispune zahteve iz jednoglasno usvojene Rezolucije 1.970 SB UN od 16. marta o mirnom rešavanju situacije u Libiji.


...a Kina "ozbiljne rezerve"

 

Kinesko ministarstvo spoljnjih poslova saopštilo je da Kina ima ozbiljne rezerve prema rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom je uvedena zona zabrane letova iznad Libije i odobrena upotreba "svih neophodnih mera" kako bi se civili zaštitili od napada snaga lojalnih Moameru el Gadafiju.


Kinesko ministarstvo je u saopštenju navelo da je Kina protiv upotrebe vojne sile u međunarodnim odnosima i da ima rezerve prema nekim delovima teksta rezolucije.

Kina stalno ističe značaj poštovanja suvereniteta, nezavisnosti, jedinstva i teritorijalnog integriteta Libije i neophodnost rešavanja krize dijalogom, istaknuto je u saopštenju koje prenosi AP.

POVEZANE VESTI

Petak 18.03.2011. 09:19
Pazi djubradi,vidjeli da ne ide scenario koji su planirali i sada odlucili silom! ``U ime demokratije hajmo napasti suverenu drzavu!`` Kakav amelj od savremenog drustva!
Petak 18.03.2011. 09:19
Nadam se da imas rakete S300 da vratis nazad ove ANDJELE PAKLA gde im je i mesto .Bog da cuva LIBIJU i njen NAROD.
Petak 18.03.2011. 09:32
Kome ste vi pomagali i doneli demokratiju ni pakao nece tesko pasti!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online