Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 18.03.2011.
09:40 >> 16:41h
Beta A

Japan: Stepen opasnosti na 5. nivou

Japanska agencija za nuklearnu bezbednost podigla je danas sa četvrtog na peti stepen opasnost od incidenta u nuklearnoj centrali Fukušima, rekao je jedan zvaničnik te agencije. I broj žrtava zemljotresa i cunamija povećan je na 17.000.

Skala ima ukupno sedam stupnjeva; četvrti stepen definiše da incident ima lokalne posledice, a podizanje na peti stepen znači da bi eventualna nuklearna katastrofa u Fukušimi imala dalekosežnije posledice.

Zvaničnik Agencije nije, međutim, želeo da da preciznija objašnjenja o podizanju stepena opasnosti za još jedan nivo.

Ponovo kulja dim iz Fukušime 1

Iz drugog bloka nuklearne centrale Fukušima 1 u Japanu od jutros izbija dim dok ekipe za vanredne situacije nastoje da u havarisano postrojenje dovedu struju kako bi se reaktivirao sistem za hlađenje nuklearnog goriva, javljaju svetski mediji. Nije jasno šta je uzrok dima, saopštila je agencija UN za atomsku energiju (IAEA).

Portparol japanske vlade Jukio Edano rekao je, međutim, da se radi o pari koja potiče od velike količine vode koja se baca iz helikoptera na oštećene i pregrejane reaktore.

Fukušima 1 izgleda prevelik problem za japansku vladu

Japanska javna televizija NHK javlja da će na Fukušimu 1 biti bačeno 50 tona vode, i to prevashodno na treći blok elektrane.

Veruje se da je u reaktoru trećeg bloka nivo vode za hlađenje šipki nuklearnog goriva opasno nizak i da postoji opasnost od njihovog topljenja a samim tim do velikog oslobađanja radioaktivnih materija.


Broj žrtava povećan na 17.000

 

Najmanje 17.000 ljudi poginulo je ili nestalo u razornom zemljotresu i cunamiju koji su pre sedam dana pogodili Japan, saopštila je policija.
Prema zvanično potvrđenim podacima, u zemljotresu i cunamiju poginulo je 6.911 ljudi, čime je premašen do sada najveći broj žrtava u potresu u Kobeu 1995. u kojem je život izgubilo 6.434 osobe.
Broj nestalih porastao je na 10.316, čime je ukupan bilans mrtvih i nestalih dostigao 17.227 ljudi, objavila je Nacionalna policijska agencija u poslednjem izveštaju, ddajući da je u nesreći povređeno 2.356 ljudi.
Zemljotres 11. marta trenutno je najsmrtonosnija prirodna katastrofa koja se dogodila u Japanu od 1923. godine, kada je u zemljotresu u Kantu poginulo najmanje 142.000 ljudi.

Regularni sistem za hlađenje isključio se u petak usled udara cunamija na centralu, a od tada u četiri od šest reaktora Fukušime 1 izbijali su požari, dolazilo je do eksplozija nagomilanog vodonika i do porasta nivoa radijacije iznad dozvoljenog.

Jukija Amano

Šef IAEA Jukija Amano je izjavio da japanske vlasti trenutno vode trku sa vremenom kako bi ohladile pregrejane reaktore.

Međutim, napredak je spor, kažu ekipe za vanredne situacije, a britanski BBC javlja da su čak iz Tokija mobilisana vatrogasna kola ne bi li se hlađenje ubrzalo.

Tokijski vatrogasci krenuli ka Fukušimi

Zvaničnici se nadaju će do kraja dana električni vodovi biti dovedeni barem do dva od šest reaktora i da će potom struja večeras biti uspostavljena u sistemu za hlađenje reaktora dva, javljaju japanske novinske agencije.

Verovatno do nedelje bila bi uspostavljena struja u reaktorima tri i četiri. Međutim, čak i da inžinjeri uspeju da povrate struju nije sigurno da će električne pumpe proraditi, jer su možda oštećene usled zemljotresa i cunamija i potonjim eksplozijama nagomilanog vodonika, javlja BBC.

Moguće zatrpavanje reaktora

 

Japanski inžinjeri priznali su da bi zatrpavanje oštećene elektrane Fukušima u pesak i beton možda bilo jedini način da se spreči širenje katastrofalnih nivoa radijacije, što je metod koji je upotrebljen u Černobilju 1986. godine.

 

Ovo je prvi put da je kompanija "Tepko", koja upravlja oštećenom nuklearnom elektranom, saopštila da je zatrpavanje velikog kompleksa jedna od mogućnosti pošto je zabeležen mali uspeh posipanjem vode iz vojnih helikoptera.

 

"Zatrpavanje reaktora betonom nije nemoguće. Međutim, trenutni prioritet je da pokušamo da ohladimo reaktore", rekao je zvaničnik "Tepka".

Šef američke regulatorne komisije za nuklearnu energiju Gregori Jacko (Gregory Jazcko) procenio je da će za hlađenje reaktora i vraćanje Fukušime 1 pod kontrolu "možda biti potrebne nedelje".
 

Japan ipak zatražio pomoć SAD

 

Japan je danas zatražio američku pomoć za rešavanje krize sa nuklearnom centralom Fukušima 1.

 

Portparol japanske vlade Jukio Edano rekao je jutros da je Tokio zatražio od Vašingtona pomoć i da japanska i američka vlada trenutno razgovaraju o detaljima te pomoći.

 

Vojna vatrogasna vozila su se jutros uključila u polivanje reaktora broj tri vodom kako bi se sprečilo topljenje nuklearnog goriva u njemu a samim tim i od oslobađanja radijacije.

 

Američki helikopteri već pristigli da pomognu

 

U pripravnosti su i jedna vatrogasna kola američke vojske, rekao je neimenovani zvaničnik japanske vojska i dodao da će vozilom, ako uđe u akciju, upravljati japanski radnici.

 

SZO: Opasnost, za sada, samo za Japan

 

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je rizik od radijacije iz Japana sveden na područje Azije i dodala da za sada nema opasnosti po druga područja.

 

"Do danas nemamo nikakve informacije o bilo kakvom značajnijem širenju radioaktivnog materijala izvan zone evakuacije", izjavio je direktor ogranka SZO u Kini Majkl O'Liri (Michael O'Leary).

 

O'Liri je dodao da je zbog toga napravljena zona za evakuaciju samo oko nuklearne centrale Fukušima, na severoistoku Japana, u kojoj je nakon razornog zemljotresa došlo do pregrevanja u četiri reaktora.

 

Zona za evakuaciju je prostor u prečniku od oko 20 kilometara od centrale, dok je onima koji žive na udaljenosti od 30-ak kilometara naloženo da ne izlaze iz svojih kuća.

 

Stručnjaci SZO procenjuju da postoji minimalan rizik da se radijacija oseti i u Tokiju, koji je oko 220 kilometara udaljen od reaktora u Fukušimi.

 

Ipak, Kina i druge zemlje u okruženju Japana pojačale su nadzor i kontrolu nivoa radijacije u strahu da bi mogla da se proširi i na njih.

 

Tako su građani u Pekingu, Šangaju i drugim kineskim gradovima masovno pokupovali svežu salatu iz supermarketa.

 

Kineski mediji javili su da proizvođači salate imaju još dva miliona tona te namirnice u rezervi, a vlasti poručuju građanima da nema razloga za zabrinutost.

 

Obećanje G7 da će podržati Japan zaustavilo rast jena


Vrednost japanskog jena je danas pala sa rekordnog nivoa nakon što je Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) obećala da će koordinisanom intervencijom na tržištu novca podupreti oporavak Japana od razornog zemljotresa i cunamija pre nedelju dana.


Obećanje G7 je dato nakon što je juče jen dostigao rekordnu vrednost u odnosu na dolar, što je pretilo da ugrozi japanski izvoz i ekonomski oporavak te zemlje od zemljotresa 11. marta, koji je doveo i do nuklearne krize, prenela je agencija AP.

 

Nakon objave saopštenja G7, dolar je na berzi u Tokiju ojačao na 81,26 jena sa 79,45 jena, ali ipak nije potpuno jasno da li je to posledica vladine intervencije na tržištu ubrizgavanjem novih sredstava ili reakcija na vesti G7. Dolar je juče u jednom trenutku tokom trgovanja pao na 76,53 jena, što je rekordno nizak nivo za američku i rekordno visok nivo za japansku valutu.


U zajedničkom saopštenju G7, objavljenom nakon hitnog sastanka, navodi se da će se SAD, Britanija, Kanada i Evropska centralna banka pridružiti Japanu u "usaglašenoj intervenciji" na tržištu novca. To će biti prvi put od kraja 2000. da vlade zajednički intervenišu na valutnom tržištu.


Japanska centralna banka je pozdravila inicijativu G7. Banka je ove sedmice nastojala da smiri nervozna tržišta novca pomoću injekcija gotovine od ukupno 38 biliona jena (470 milijardi dolara).

 

Ministar finansija te zemlje, Jošihiko Noda, najavio je da će vlada jutros intervenisati na tržištu po otvaranju berze, ali su kasnije portparoli Ministarstva odbili na potvrde da li je do toga stvarno došlo.

POVEZANE VESTI

Petak 18.03.2011. 09:45
Molim se za Japan !!
Petak 18.03.2011. 12:22
plasim se najgoreg scenarija,cela Srbija je uz Japan :(
Subota 19.03.2011. 13:38
Tragicno jeste,ali to ih bog kaznjava zbog monstruoznih testiranja na ljudima koje su vrsili da bi stvorili biolosko oruzije koje su kasnije iskoristili na kinezima gde je umrlo oko 27000 ljudi.Tako da ja ih zalim ali ovo je samo kazna.Zamisli te kad su zatvorenike zatvarali sa zarazenima da bi videli kako se bolest siri.E sad se zapitajte zasto im se ovo desava
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online