Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 19.03.2011.
09:53 >> 14:07h
Vestionline A

Radijacija opasna po život, hrana ozračena

Posle više od nedelju dana od razornog zemljotresa i cunamija koji je 11. marta pogodio Japan i izazvao havarije i požare u nekoliko blokova nuklearne elektrane Fukušima, po pvi put je javnosti saopšteno da poledice ove katastofe postaju opasne po ljudske živote. Japanska Agencija za nuklearnu i industrijsku bezbednost priznala je da je opasnost od zračenja povećana na peti nivo, koji se definiše kao kriza koja dovodi do "smrtnih slučajeva prouzrokovanih radijacijom". Takođe, japanska vlada je danas saopštila da je pronađen povišen stepen radijacije u mleku i spanaću sa farmi udaljenih oko 30 kilometara od Fukušime.

Fukušima emituje veliki stepen radijacije
 

Generalni direktor Tokijske elektro-energetske kompanije TEPCO, koja upravlja havarisanom nuklearnom elektranom "Fukušima", vrlo je emotivno reagovao kada je Japan konačno priznao da je zračenje iz tog postrojenja opasno da može da ugrozi ljudske živote, piše "Dejli mejl".

List navodi da su Akio Komirija, nakon jučerašnje konferencije na kojoj je obavestio novinare o situaciji u Fukušimi, savladale emocije i da je počeo da plače.


Japanska Agencija za nuklearnu i industrijusku bezbednost priznala je da je opasnost od zračenja na lokaciji havarisane nuklearke, na skali od jedan do sedam, povećana na peti nivo, koji Međunarodna agencija za atomsku energiju definiše kao krizu koja dovodi do "smrtnih slučajeva prouzrokovanih radijacijom".

Broj žrtava i dalje raste

 

Prema najnovijim podacima, u zemljotresu i cunamiju je do sada poginulo 7.197 ljudi, dok se skoro 11.000 osoba vode kao nestale.

Broj poginulih i nestalih u zemljotresu premašio je 18.000.

Zvaničnici su rekli da je stepen opasnosti povećan pošto su shvatili kolika je zapravo količina radioaktivnih materija koje ističu iz postrojenja. Oni su, takodje, rekli da je tri odsto goriva iz tri reaktora u "Fukušimi" ozbiljno oštećeno, što ukazuje na to da su se jezgra ovih reaktora delimično istopila.


Glavni sekretar kabineta Jukio Edano je, nakon konferencije za novinare, rekao da je trebalo ranije priznati koliko je zapravo isticanje radioaktivnih materija opasno, piše list.


"Mogli smo brže da delujemo u proceni situacije i koordinisanju svih tih informacija i da ih brže dostavljamo", rekao je Edano.


Stručnjaci već nekoliko dana govore da Japan umanjuje ozbiljnost nuklearne krize.
Havarija u "Fukušimi" sada je zvanično na istom stepenu opasnosti kao ona koja se dogodila na ostvru Tri milje 1979. u SAD, kada je došlo do delimičnog topljenja reaktora i manjeg oslobadjanja radioaktivnosti. U toj nesreći nije bilo žrtava.

Ozračena hrana u Japanu
 

Portparol japanska vlade Jukio Edano rekao je danas da je pronađen povišen stepen radijacije u mleku sa farme udaljene na oko 30 kilometara od elektrane Fukušima oštećene u zemljotresu i cunamiju, koji je 11. marta pogodio Japan.

Prema njegovim rečima, pronađen je povišen nivo radijacije u mleku i spanaću u susednoj prefekturi Ibaraki i to je prvi slučaj kontaminacije.


Snažan zemljotres jačine 6,1 stepen Rihterove skale potresao je jutros prefekturu Ibaraki južno od oštećene elektrane, ali nije objavljeno upozorenje na cunami.

Inženjeri su nešto ranije uspešno povezali napojni kabal sa spoljneg izvora na oštećenu elektranu kako bi pokrenuli vodene pumpe za rashlađenje pregrejanih gorivnih šipki i spreče širenje radijacije.

Struja stiže u oštećenu nuklearku


Tokijska kompanija za električnu energiju (TEPCO) uspela je da poveže spoljnu dalekovodnu mrežu sa oštećenom nuklearnom elektranom "Fukušima Daiči" i potvrdila da je omogućen protok struje i da će ona "krenuti" najverovatnije danas.

"Planirano je snabdevanje prvo reaktora 2, zatim reaktora 1, pa reaktora 3 i 4, jer se očekuje da je reaktor 2 manje oštećen", navodi se u saopštenju komapnije, koje je prenela agencija Rojters.

Deo mreže za distribuciju električne energije u elektrani je oštećen razornim zemljotresom i pratećim cunamijem pre nedelju dana i TEPCO će zameniti oštećenu opremu.

Medjutim, zamenjena oštećena oprema će, verovatno, biti puštena u rad najranije danas, pošto "oprema treba da se proveri", naveo je TEPCO, a prenosi agencija Kjodo.
Četiri od ukupno šest reaktora u Fukušimi pretrpeli su požare, eksplozije, oštechenja struktura u kojima su smeštena jezgra reaktora, kao i delimično topljenje ili porast temperature u bazenima u kojima je skladišteno potrošeno nuklearno gorivo.

POVEZANE VESTI

Subota 19.03.2011. 10:28
Strahujemo i molimo se za Japan :(
Subota 19.03.2011. 10:16
Gde bi nam bio kraj da nije tako blizu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online