Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Subota 19.03.2011.
16:56
Beta A

Svet ujedinjen protiv Gadafija

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je na samitu u Parizu izjavio da su savezničke snage krenule u akciju iznad Libije i sprečavaju snage Moamera Gadafija da napadaju pobunjeničko uporište Bengazi, prenosi Rojters. "Naši avioni već sprečavaju vazdušne napade na taj grad", rekao je Sarkozi, dodajući da bi se vojna akcija mogla zaustaviti ako Gadafijeve snage prestanu sa napadima.

Nikola Sarkozi i Hilari Klinton na samitu u Parizu

SAD počinju još jedan preventivni rat

 

Američki državni sekretar Hilari Klinton izjavila je danas u Parizu da će SAD podržati "sve neophodne mere" da se sprovede u delo rezolucija Ujedinjenih nacija o zoni neletenja nad Libijom. Ona je jasno stavila do znanja da SAD nemaju nameru da u Libiju šalju kopnene trupe. Prema njenim rečima, SAD će "iskoristiti svoje jedinstvene kapacitete" u Libiji.

Klintonova je ocenila da je ono što se događa na terenu drugačija priča od Gadafijevih tvrdnji o prekidu vatre. "Imamo sve razloge da strahujemo da će, ukoliko ostane van kontrole, Gadafi počiniti neprepričljive zločine", rekla je Klinton.

"To je teška odluka koju smo morali doneti", rekao je Sarkozi posle sastanka s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton i drugim liderima u Parizu.
 

"Zajedno sa našim arapskim, evropskim i severnoameričkim partnerima, Francuska je odlučila da odigra svoju ulogu u istoriji", dodao je on.
 

Francuski predsednik je naveo i da su se učesnici samita u Parizu složili da se moraju upotrebiti sve neophodne mere, posebno vojne, da se primene odluke Saveta bezbednosti UN.
 

"Mi intervenišemo u Libiji pod mandatom UN i činimo to sa našim partnerima kako bi zaštitili civile od ludila režima koji ubija svoj narod i koji je izgubio svaki legitimitet", rekao je Sarkozi.
 

On je dodao da još ima vremena da se izbegne najgore, ukoliko Gadafi bez odlaganja bude reagovao u skladu sa svim zahtevima međunarodne zajednice.

 

"Vrata međunarodne diplomatije ponovo će se otvoriti čim njegovi napadi budu prekinuti", zakjučio je on.
 

Arapski televizijski kanal "Al arabija", pozivajaći se na francuske vojne izvore javlja da su francuski lovci ušli u vazdušni prostor Libije

Italija daje baze, Nemačka neće da učestvuje

 

Italijanski premijer Silvio Berluskoni danas je izjavio da će Italija dati samo baze odakle bi krenuli avion u akciju na Libiju. Berluskoni je dodao da je predložio da centar za koordinaciju bude baza u Napulju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je posle samita u Parizu da je svet ujedinjen u mišljenju da nasilje u Libiji mora prestati, ali je potvrdila da njena zemlje neće učestvovati u vojnoj akciji.

Pozivajući se takođe na vojne izvore, agencija Frans pres javila je da je nekoliko lovaca "rafale" preletilo libijsku teritoriju u izviđačkoj misiji. Isti izvori navode da su avioni poleteli danas iz baze Sen Dizije u istočnoj Francuskoj.

Izviđačke misije biće okončane večeras, a avioni tokom nekoliko sati leta iznad Libije nisu imali problema.

U međuvremenu, ni druge zemlje ne zaostaju u pripremama za vojnu intervenciju pa je premijer Jens Stoltenberg najavio da će Norveška učestvovati sa šest borbenih aviona F-16 u međunarodnoj vojnoj operaciji protiv Libije.

Kasno u petak, parlament susedne Danske jednoglasno je podržao predlog vlade o slanju vojnih aviona u Libiju. Portparol Ministarstva odbrane rekao je Frans presu da su borbeni avioni napustili Dansku rano jutros i da se nalaze u bazi na Siciliji.

I Kanada je podržala ideju brze vojne akcije protiv Libije, ali će joj trebati dva dana da pripremi avione za operaciju, rekao je portparol vlade tokom međunarodnih razgovora u Parizu.

Britanija: Gadafi je kriv

 

Libijski lider Moamer Gadafi prekršio je primirje i suočiće se sa hitnom akcijom kako bi se sprečile dalje smrti civila, izjavio je danas britanski premijer Dejvid Kameron posle završenog samita u Parizu posvećenog situaciji u Libiji.
"Pukovnik Gadafi doveo je do ovoga, lagao je međunarodnu zajednicu, obećao je prekid vatre, što je prekršio", rekao je Kameron novinarima u Parizu, prenosi Rojters. Kameron je dodao da akcija mora biti hitna i da se mora primeniti volja UN kako se ne bi nastavio pokolj civila.

POVEZANE VESTI

Subota 19.03.2011. 17:07
izvidjacaki zlikovci. usput raketiraju bengazi. neka pocnu vise. neka pocnu da ubijaju americke teroriste. i vojnike ovog iskompleksiranog madjarskog jevrejina. mudro pukovnice. i strpljivo pripremi ovozemaljski pakao. samo jedan cilj imas. a to je da pobises sto je moguce vise placene zlocince americkojevrejskog lobija.
Subota 19.03.2011. 17:45
не вјерујем да ће окупација Либије ићи тако глатко, Гадафију желим све најбоље у очувању земље од агресије.
Subota 19.03.2011. 17:26
Svetska stampa pise kako je Gadafi napravio zamku posle uvodjenja zabrane leta. Pobunjenici su sami priznali da im je oborio avion nad Bengazijem u zoni zabranjenog leta. On definitivno nema potrebe da koristi avijaciju da bi jedan grad drzao pod opsadom. Francuski avioni mogu da izvidjaju pokrete trupa na zemlji ili da skinu neki pobunjenicki avion ili helikopter. Gadafi ce nocas da raspali da ce sve da tresti, silan narod je vec krenuo da se izvlaci za Tobruk. Znaju da ce sada biti svega jer Gadafi uvodi krvoloke iz Nigerije za nocni lov po ulicama.Njemu avioni vise ne trebaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online