Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Subota 19.03.2011.
22:06 >> 23:24h
Beta A

Rusija žali zbog napada na Libiju

Rusija je večeras izrazila žaljenje zbog strane vojne intervencije u Libiji, saopštio je potrparol ruskog ministarstva inostranih poslova Aleksandar Luačevič.

Rusija bila uzdržana kada se glasalo o rezoluciji u UN

"Izražavamo žaljenje zbog vojne intervencije izvršene u skladu sa rezolucijom 1973 Saveta bezbednsoti UN", navodi se u saopštenju. Uz apel za što skoriji prekid vatre u Libiji u saopštenju se dodaje da je Rusija uverena da je za stabilno rešenje unutrašnjeg konflikta u Libiji potrebno da se što pre zaustavi prolivanje krvi i da Libijci započnu dijalog.

Predsednik Venecuele Ugo Čavez ocenio je "neodgovornom" međunarodnu vojnu intervenciju koja je danas započeta protiv Libije i zatražio da odmah bude uspostavljen prekid vatre.

U izjavi koju je prenosila državna televizija, Čavez je osudio "vojnu akciju saveznika protiv Libije" koja, kako je rekao, predstavlja "mešanje u unutrašnje stvari jedne zemlje" i čiji je jedini cilj "dočepati se" libijske nafte.

"Mi tražimo prekid vatre i da se ponovo krene putem mira u severnoj Africi", izjavio je Čavez koji je vodeći latinoamerički saveznik libijskog lidera Moamera Gadafija.

Komitet Afričke unije protivi se stranoj vojnoj intervenciji u Libiji ma u kakvom vidu, izjavio je večeras predsednik Mauritanije Mohamed Ould Abdel Aziz na početku sastanka Komiteta o krizi u Libiji.

"Situacija zahteva hitnu akciju za afričko rešenje veoma teške krize kroz koju prolazi ta bratska zemlja - Libija", rekao je Ould Abdel Aziz. "To rešenje mora biti u skladu sa našom privrženošću poštovanju teritorijalnog integriteta i celovitosti Libije uz odbacivanje strane vojne interemcije ma u kom vidu", dodao je.

Hrvatska je danas pozdravila vojnu intervenciju u Libiji. "Hrvatska pozdravlja operacije u Libiji utemeljene na rezoluciji Saveta bezbednosti UN usmerene na sprečavanje stradanja civila i humanitarne krize", rekao je agenciji Hina portparol Ministarstva spoljnih poslova Mario Dragun.

Hrvatska je podržala i rezoluciju Saveta bezbednosti UN, usvojenu u noći između četvrtka i petka, kojom se odobravaju uspostavljanje zone zabrane letova nad Libijom i "sve nužne mere" za zaštitu libijskih civila od napada Gadafijevih snaga.

Hezbolah: Vraća se doba okupacije i kolonijalizma

 

Vojna operacija koju je u subotu pokrenula međunarodna koalicija protiv državnih snaga Libije, utire put za zapadno mešanje "u svakoj arapskoj zemlji", izjavio je večeras Hasan Nasrala, šef moćnog šiitskog pokreta Hezbolah.

"To što da većina arapskih i muslimanskih lidera nije ispunila svoje obaveze, utire put za zapadnu intervenciju u Libiji. Mi ne znamo do čega će to dovesti", rekao je Nasrala u govoru emitovanom na velikom ekranu tokom mitinga "u znak solidarnosti sa arapskom pobunom".

"Time se otvara put za strano mešanje u svakoj arapskoj zemljišto nas vraća u vreme okupacije, kolonizacije i podele", dodao je on i rekao da je "stanje u Libiji sada veoma iskomplikovano".

Lider Hezbolaha, koji je na američkoj list terorističkih organizacija, kritikovao je akciju Zapada protiv Libije, pozivajući pobunjenike da budu oprezni.

"Međunarodna intervencija može uvući Libiju u igru stranih sila. Ustanici toga moraju biti svesni", rekao je on.

Nasrala je pozvao na nastavak pobune u Libiji, kao i u Bahreinu i Jemenu, nudeći svoju pomoć. Međutim, on se nije izjasnio o stanju u Siriji koja je njegov veliki saveznik, gde su demonstracije razbijene poslednjih nekoliko dana.

Savet bezbednosti UN usvojio je u noći između četvrtka i petka rezoluciju kojom se uspostavlja zona zabranjenih letova iznad Libije i otvara put ka vojnoj intervenciji. Rusija je na glasanju o rezoluciji bila uzdržana.

Vojna intervencija počela je danas popodne, u 17.45 po srednjeevropskom vremenu kada je francuski borbeni avion gađao libijska vojna vozila.

POVEZANE VESTI

Subota 19.03.2011. 22:13
боље да су ћутали...
Nedelja 20.03.2011. 00:36
Руси су ме зарочарали, нека се стиде, у СБ-у кажу да су уздржани (значи ни за ни против интервенције 4. Рајха) и онда као ''жао нам је''... Мислио сам да Путин и Медведев могу да стану на пут Америчкој хегемонији, али опет ћуте, зна се, због нафте. Кина, и Индија нека се покрију ушима. Што се нас тиче, треба да се окренемо анти-глобалистичким државама попут Ирана и Венецуеле, а ове источне силе искористити САМО у економском смислу, а НЕ неки војни савез са њима...Стварно ми криво што НИ ЈЕДНА ЈЕДИНА сила неће да каже НЕ овој НАТО багри, стварно ми је жао, али искрено...
Subota 19.03.2011. 22:21
Ima nešto dobro u ovoj vesti, a to je da će putinizam da polako izumre u Srbiji. Kad se rešimo nerealnih opcija možda prihvatimo realne. Školstvo i religija su sledeći stupovi zatupljivanja sa kojima se moramo obračunati ili možemo i da ih preskočimo ali nas neće biti dosta za obračun sa bankarima. Ovo je (ja verujem) odista doba u kome će sve tajne biti otkrivene. Kako naučne tako i spiritualne. Tada čemo videti gde smo grešili i kako su nas varali, a nadam se i da ćemo imati dovoljno vremena da ispravimo greške.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online