Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 21.03.2011.
03:26 >> 18:28h
Vestionline A

"Bombardujemo vas jer vas podržavamo"

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je danas izjavila da Unija sve poteze u vezi Libije povlači "radi podrške narodu Libije".

Sukobi u Libiji se nastavljaju
 

Ketrin Ešton je pred sastanak ministara spoljnih poslova članica EU rekla da će Brisel sve akcije vezane za Libiju - ekonomske sankcije, planiranje, humanitarnu podršku, zasnovati na Rezoluciji broj 1973 Saveta bezbednosti UN, uz koordinaciju sa NATO.


"Sve što radimo je zbog podrške narodu Libije", izjavila je Ketrin Ešton.


Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele je rekao da Berlin neće angažovati svoje vojnike u opercijama u Libiji, ali da to ne znači da Nemačka ima bilo kakve simpatije prema libijskom lideru Moameru el Gadafiju.


"To ne znači da smo neutralni ili da imamo bilo kakve simpatije prema diktaroru Gadafiju, već da vidimo rizike", izjavio je Vestervele.

 

Embargo na uvoz oružja i ekonomske sankcije

 

Ambasadori zemalja NATO usvojili su operativni plan koji predviđa uključenje alijanse u sprovođenje embarga na prodaju oružja Libiji, saopštio je NATO.

Neimenovani zvaničnik NATO-a kazao je da su neophodne dodatne rasprave o drugom planu, koji se tiče mogućeg uključivanja NATO snaga u primenu zone zabrane letenja iznad Libije, preneo je Rojters.


Diplomata je rekao i da je Turska, koja se protivi vojnoj intervenciji u Libiji, prethodno blokirala dogovor ambasadora.

Delegati iz 28 zemalja NATO u  Briselu, kako bi se saglasili o primeni plana za embargo na prodaju oružje, koji predviđa uklučivanje avijacije i brodova alijanse, sa ciljem sprečavanja dostave oružja snagama libijskog lidera Moamera Gadafija.


Nekoliko zemalja NATO, predvođenih Francuskom, Velikom Britanijom i Sjedinjenim Američkim Državama, započelo je u subotu udare na Libiju. NATO, u kojem se odluke donose konsenzusom, za sada je podeljen po tom pitanju.

Šefovi diplomatija zemalja Evropske unije dogovorili su se danas da režimu libijskog lidera Moamera Gadafija uvedu nove ekonomske sankcije na čijoj će meti biti kako pojedinci, tako i privredni subjekti.


Prema rečima neimenovanih diplomatskih izvora, očekuje se da će nove restriktivne mere početi da se primenjuju tokom ove sedmice na 11 Gadafijevih saradnika i devet privrednih subjekata, javio je AFP.


Isti izvori su kazali, ne navodeći imena tih entiteta, da je reč o "investicionim kompanijama, fondacijama, bankama i državnim grupama" i istakli da će se o sledećem, četvrtom krugu restriktivnih mera koje bi EU uvela Gadafijevom režimu razgovarati sledeće nedelje u Briselu.


Prvi krug sankcija EU, uvedenih 28. februara, obuhvatio je zabranu izvoza oružja, municije i sličnog materijala u Libiju, kao i zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za 26 osoba koje se smatraju odgovornim za nasilno gušenje antivladinih demonstracija u ovoj zemlji.


Savet Evropske unije je 10. marta proširio restriktivne mere protiv Libije na još "pet ključnih finansijskih entiteta" i još jednu osobu.
 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.03.2011. 09:57
Radi se o čistoj vojnoj intervenciji, patroliranja uz obalu da mogu da otvaraju vatru sa brodova na Gadafijeve snage na obali. Onda će pobunjenici iz Bengazija polako da krenu obalom da "oslobađaju" grad po grad odnosno terminale za utovar nafte. Koje naoružanje bi stizalo brodovima u sred rata, kada Libija ima oko sebe sve same islamske zemlje. I kojom brzinom bi išao taj brod da ne mogu da ga zaustave silni avioni, podmornice, helikopteri, razarači i čuda Božja što su dovukli tamo. Uključujući naravno i satelit velikog brata. Borba za naftu je sve očiglednija.
Četvrtak 07.04.2011. 08:21
tragedija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online