Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Ponedeljak 21.03.2011.
10:09 >> 13:43h
Vestionline A

Novi udar na Libiju, Gadafi se povlači

Zapadne sile počele su rano jutros drugi talas vazdušnih udara na Libiju sa ciljem da napadnu protivazdušnu odbranu i onemoguće libijske avione da patroliraju nebom. Libijske snage su se povukle na sto kilometara od Bengazija nakon što je u vazdušnim napadima uništen veliki deo tenkova. Snage odane Moameru Gadafiju su se povukle do grada Ajdabije, južno od Bengazija, ostavljajući za sobom na desetine uništenih tenkova.

Francuski vojni avion spreman da krene u misiju
 

Vladine snage sporadično granatiraju više stotina pobunjenika koji prate povlačenje i koji se nalaze 3-4 kilometara izvan Ajdabije. Tanak stub dima se uzdiže u gradu koji je raskrsnica istočnog puta ka Tobruku i egipatskoj granici i Bengaziju na severu.

Poginuo Gadafijev sin?

 

Prema izveštajima alžirskih medija, u samoubilačkom napadu izvršenom tokom vikenda ubijen je jedan od sinova Moamera Gadafija - Kamis.

 

Alžirski dnevnik "Šuruk", koji se poziva na internet stranicu "Al manar" libijske opozicije, navodi da je Gadafijev šesti sin podlegao povredama zadobijenim od eksplozije, nakon što je pilot libijskih snaga namerno udario borbenim avionom u kasarnu Bab al Azizija.

 

Kamis je bio smešten na odjeljenje intenzivne nege u bolnici u Tripoliju i nekoliko časova kasnije je preminuo. Ova vest nije potvrđenja u medijima lojalnim Gadafijevom režimu

 

Gadafijeve snage su zauzele Ajdabiju prošle sedmice posle čega su krenule u ofanzivu na Bengazi, podseća AFP.
 

Avioni Sjedinjenih Američkih Država zajedno sa avionima Velike Britanije, Francuske, Italije i Kanade izveli su bombardovanje, uz obrazloženje da se akcija nastavlja i da se odbacuje prekid vatre koji je libijska vojska objavila kasno sinoć, prenela je agencija Rojters.
 

Iz britanskog ministarstva odbrane saopšteno da je njihova podmornica kasno sinoć ispalila rakete "Tomahavk" kao deo drugog talasa napada na primeni Rezolucije 1973 Ujedinjenih nacija (UN), pošto su u subotu uveče i nedelju ujutru američki i britanski ratni brodovi i podmornice ispalile 110 "Tomahavk" raketa.
 

S druge strane, kasno sinoć libijski zvaničnici odveli su reportere sa Zapada u Gadafijevu rezidenciju u Tripoliju, gde se nalaze privatne odaje ali i vojna kasarna, protivavionske baterije i drugih vojna oprema kako bi videli "mesto raketnog napada dva sata ranije".

Skupovi podrške lideru Gadafiju
 


"To je varvarsko bombardovanje", rekao je portparol libijske vlade Musa Ibrahim pokazujući delove gelera koji su, kako je rekao, "deo raketa". On je dodao "da je to u suprotnosti sa američkim i zapadnim izjavama - da to nije cilj njihovog napada".
 

U strahovitoj eksploziji, sa zemljom je sravnjena jedna od zgrada Gadafijevog rezidencijalnog kompleksa Bab al Azizija u Tripoliju.
 

Četvorospratna zgrada na kojoj su vidljive dve ogrome rupe od krstarećih raketa nalazi se svega pedesetak metara od šatora u kojem je Gadafi obično primao goste, navode agencije. Britanska agencija navodi da izvan Bengazija još tinjaju pogođeni tenkovi i trupe Gadafijevih snaga na onom što je ostalo od glavnog puta.

Pobunjenici slave na tenku koji je pripadao Gadafijevim snagama
 


Ugljenisana tela, najmanje 14 vladinih vojnika leže razbacani po pustinji i postoje strahovanja da će preživeli pokušati da se probiju u grad i potraže sklonište od vazdušnih napada među civilnim stanovništvom.

Civili kao ljudski štit

Na zapadu, u grad Misrata ušli su Gadafijevi tenkovi pošto je pogođena vojna baza u udarima zapadnih snaga u subotu.

"Ima borbe između pobunjenika i snaga Gadafija. Njihovi tenkovi su u centru Misrata. Ima toliko mnogo žrtava i ne možemo ih prebrojati", potvrdio je Abdelbaset portparol pobunjenika u Misrati.

Snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju dovode civile u Misratu iz okolnih gradova i koriste ih kao ljudski štit, saopštile su pobunjeničke snage u toj zemlji, ali za sada nema nezavisne potvrde te informacije.


Stanovnici Misrate tvrde da su Gadafijeve snage ušle u grad odeveni u civilnu odeću i da sa zgrada snajperskim puškama pucaju u svakoga ko se kreće, prenosi agencija Rojters.
 

Predstavnik pobunjenika u Misrati, koji se predstavio kao Hasan, u telefonskoj izjavi je rekao da su stanovnici iz okolnih gradova nasilno dovedeni u Misratu da sa slikama i posterima iskažu podršku Gadafiju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.03.2011. 10:20
NATO zlocinci. vrse genocid. vijetnam, iark, afganistan, srbija, libija...zlikovacka NATO amercko teroristicka druzina ne podleze ni jednom sudu pravde. zato i ubijaju masovno civile. americkojevrejski lobi je svetsko zlo No1.
Ponedeljak 21.03.2011. 10:19
Ceo svet se okomio na jedan mali narod iskljucivo da im se otme nafta. Ne prezaju od nikavih zlocina i u stanju su potamaniti ceo narod samo da se domognu plena. To nisu ljudi,nego djavoli.
Ponedeljak 21.03.2011. 11:41
Sve u ime zaštite civilnog stanovništva, a u stvari su digli takav bes kod Gadafijeve vojske da teško onom ko im dopadne šaka. To više nije obračun sa pobunjenim sunarodnicima nego baš sa stranim plaćenicima. Njima više ni ne treba Gadafi da ih vodi, sada oni idu samo po glavu da osvete svoje, biće krvi do kolena. Ovo će da traje godinama, a Englezi i Francuzi će tek da plate cenu kad se prenese gerila na njihove teritorije. Sami su civilne ciljeve proglasili za legalnu metu ako služe neprijatelju. Onaj Musa što je onomad srušio avion iznad Lokerbi je pre dva dana napustio Tripoli i verovatno već budi "spavače" po Evropi. Nije Arif Uka bio sam, oni mučenici iz CIA sastavljaju po dve smene.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online