Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 21.03.2011.
22:14 >> 23:16h
Vestionline A

Bombe na bastion Gadafijevog plemena

Avioni međunarodne koalicije na čelu sa SAD, Velikom Britanijom i Francuskom bombardovali su južni libijski grad Sebu, bastion plemena Gededfa, kome pripada libijski vođa, pukovnik Moamer el Gadafi, izjavio je vladin portparol u Tripoliju.

"Od subote, neprijateljska koalcija izvršila je vazdušne udare i raketne napade na Tripoli, Zuvarah, Misratu, Sirt i Sebu, a najviše su gađani aerodromi", izjavio je na konferenciji za novinare portparol Musa Ibrahim.

Zlokobni prizori na nebu iznad Libije

On je potvrdio da je napad na Sebu izvršen danas. Ovaj grad nalazi se na 750 kilometara južno od Tripolija. On je dodao da je pored Sebe, na meti današnjih napada bila i jedna "mala ribarska luka", oko 35 kilometara zapadno od Tripolija.

Ibrahim je rekao da je u današnjim napadima poginuo veliki broj civila, naročito na "civilnom aerodromu" u Sirtu, Gadafijevom rodnom gradu, 360 kilometara istočno od prestonice.

Tripoli bombardovan treću noć zaredom

 

Očevici su izjavili da su se, nekoliko sati pošto je pao mrak, blizu kasarne Bab el-Azizija na jugu Tripolija čule nove eksplozije i dejstvo protivvazdušne odbrane. Još nije poznato šta je meta napada. Izveštač Frans presa iz Tripolija javio je da se u delu grada u kome
se nalazi Gadafijeva rezidencija čula PVO a potom su ođeknule eksplozije.

 

Bombardovana pomorska baza istočno od Tripolija

 

Jedna baza libijske mornarice, udaljena 10 kilometara istočno od Tripolija, bila je večeras meta bombardovanja, rekli su očevici koji navode da se iz baze vije dim.

Pomorska baza Buseta pogođena je nešto posle 21 sat (20 sati po srednjeevropskom vremenu), reklo je nekoliko očevidaca.

"Naš ciljevi su mir, stabilnost i jedinstvo Libije. Na kraju ćemo se odbraniti. Naoružavamo svoj narod. Imaćete naciju od šest miliona naoružanih ljudi i mi ćemo se boriti. U to nema sumnje", naglasio je Ibrahim.

Televizija Al Arabija javila je da su Gadafijeve snage preuzele kontrolu nad Misratom, na zapadu zemlje.

Portparol libijskih pobunjenika ranije je izjavio da je u akciji Gadafijevih snaga tokom dana u Misrati poginulo najmanje 40 ljudi, ali da vojska libijskog lidera još nije zauzela ovaj grad.

Vlada: Misrata oslobođena pre tri dana

 

Misrata, treći grad po veličini u Libiji, "oslobođena je pre tri dana", rekao je portparol libijske vlade Ibrahim Musa i dodao da "snage režima nastavljaju potragu za terorističkim elementima u tom gradu.

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je tokom posete Čileu da će u narednim danima NATO biti uključen u koordinaciju sledeće faze operacije u Libiji.

Obama je rekao da je primarni cilj prve faze eliminacija libijskih sistema protivvazdušne odbrane, a potom ostvarenje humanitarnog aspekta misije.

U četvrtak sednica Saveta bezbednosti na zahtev Libije

 

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se u četvrtak na zahtev režima Moamera el Gadafija, izjavio je neimenovani diplomata UN.


Odluka o hitnoj sednici UN doneta je na današnjem zasedanju te organizacije iza zatvorenih vrata, pošto je ministarstvo spoljnih poslova Libije uputilo zahtev zbog, kako je u njemu navedeno, "francusko-američko-britanske agresije na Libiju".


Diplomatski izvor je za agenciju Frans pres izjavio da će se na sastanku u četvrtak obratiti i generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.03.2011. 22:22
Ima li ko na SVETU da stane na kraj ovoj NATOVSKOJ agresiji na suverenu Libiju.Ovi zlikovci BOMBARDUJU civilne ciljeve strada nevin NAROD.
Ponedeljak 21.03.2011. 22:26
Eto bili su im amerikanci sa B 2 polupali aerodrome, Gadafi ne polece sta hoce vise. Sada napamet lupaju mesta gde sumnjau da mu je stab. Nikako da im goloruki saveznici osvoje naftna polja i terminale za naftu, morace da izgine i nesto Engleza i Francuza za otadzbinu.
Ponedeljak 21.03.2011. 22:31
Ta teroristika NATO masinerija radi kao svajcarski Sat. Uvek upotrebavaljaju isti Plan. Agenti infiltriraju Narod. Narod protestuje, a MUP reaguje, zato sto su unutrasnja pitanja suvererene zemlje. Onda krece propagandna masinerija Amerike, sa laznim informacijama, tako da se UNO uklucije. I sta me u ovom slucaju cudi, je, da su tako brzo ove vojne akcije poceli. Meni se cini, da je taj plam vec dugo u fioci bijo. Ajde Ameri, Francuzi i Englezi da vas nesta Pitam, vas koji ste tako angazovani, ovaj Libiski Narod da "oslobodite": "Sto neidete malo u Belorusiju, i pomgnete malo njima?". Oni su isto Godinama ispod diktature, i neznam koliko puta su demonstrilali!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online