Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 22.03.2011.
09:40 >> 10:19h
dailymail.co.uk A

Ubijen Gadafijev sin Kamis?

Gadafijev sin Kamis (27) poginuo je, preneo je britanski list "Dejli mejl" pozivajući se na opozicione medije u Libiji. Libijske vlasti demantovale su ovu informaciju. Vazdušni napadi zapadnih zemalja na libijske gradove nastavljeni su i noćas.

Sin Moamera Gadafija, 27-godišnji Kamis

Kamis, sin libijskog lidera Moamera Gadafija, navodno je poginuo u samoubilačkoj vazdušnoj misiji. Kamis, inače pilot, predvodio je takozvanu "Kamis brigadu" koja je bila najaktivnija u obračunima sa pobunjenicima.

On je, navodno, poginuo u noći između subote i nedelje kada je poleto avionom i pored zabrane letenja, posle čega je pogođen projektilima zapadnih sila. Alžirska televizija je javila da je Kamisov avion oboren u predgrađu Tripolija, a od zadobijenoh opekotina preminuo je u bolnici. Libijske vlasti demantovale su ove informacije.

Libijske vlasti tvrde da je prestonica Tripoli izložena udarima "neprijateljskih krstaških snaga". Tokom noćašnjih napada stradalo je još civila, a eksplozije i dejstvo libijske odbrane čuli su se u blizini kompleksa pukovnika Muamera el Gadafija u prestonici, preneo je BBC.

Vazdušni napadi zapadnih saveznika onesposobili su više od 50 odsto libijske protivvazdušne odbrane, rekao je jedan visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane, a prenosi danas agencija Asošijeted pres. 

Prema rečima tog zvaničnika, koji je želeo da ostane anoniman, takav rezultat je omogućio zapadnim saveznicima da se ove nedelje usredsrede na proširenje zone zabranjenih letova na celu Libiju.

 

Ministar odbrane Robert Gejts (Gates) i drugi američki zvaničnici najavili su da će vojna uloga SAD u operacijama u Libiji početi da opada tokom predstojećih dana, s obzirom da druge zemlje sve više ulaze u akciju.

Prema njihovim rečima, prestaje potreba za ofanzivnim akcijama velikih razmera kao što su udari krstarećih raketa "tomahavk", koje su tokom vikenda ispaljivane u velikom broju, uglavnom sa američkih brodova i podmornica kod libijske obale.

Napad na Zintan

 

Snage libijskog lidera Moamera Gadafija napale su juče grad Zintan na zapadu Libije, zbog čega su stanovnici morali da pobegnu u planinski region, a žrtava je bilo na obe strane, prema rečima očevidaca.

Jedan od stanovnika izjavio je agenciji Rojters da su poslate nove snage i da je sada u podnožju planina blizu grada najmanje 40 tenkova, a da je u napadima srušeno nekoliko kuća i džamija.

Prema njegovim rečima, antivladine snage su uspele da zadrže Gadafijeve snage da ne uđu u grad, koji se nalazi na oko 140 kilometara jugozapadno od Tripolija. On je dodao da je lokalna bolnica slabo opremljena i pozvao međunarodne snage da intervenišu u toj oblasti.

 


Šef američke komande za Afriku, general Karter Hem, kazao je da očekuje postepeno smanjivanje broja udara na Libiju tokom narednih dana. "Moje viđenje je da ćemo, osim ako se nešto neočekivano ne dogodi, narednih dana biti svedoci smanjivanja učestalosti napada", kazao je Hem, koji koordinira akciju SAD u Libiji.


Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama najavio je sinoć da će napadu na Libiju biti ograničeni u prirodi, trajanju i obimu i da će njihova svrha biti podrška međunarodnoj koaliciji.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.03.2011. 09:43
nastavlja se genocid nad libijskim narodom. ne mogu sakriti ciljeve koje gadjaju a nemaju veze sa vojnim objektima. kroz to smo prosli. znamo. NATO zlocinci. djavolji segrti su ubice ne duznih civila. to je njihov strateski cilj. pobiti sto vise dece...
Utorak 22.03.2011. 09:46
Resili AGRESORI a mu uniste Familiju i Narod .Bombarduju sve bez selekcije.Saucesce Gadafiju i da vas bog cuva od DJAVOLJEG SVETSKOG PORETKA.
Utorak 22.03.2011. 09:50
Svašta...pa ovo je stara vijest, koja se pokazala lažnom...I to još jučer ili prekjučer. Malo kasnite...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online