Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.03.2011.
11:33
Vestionline A

Dim u Fukušimi, radioaktivna voda u Tokiju

Crni dim se izdiže iznad trećeg bloka havarisane atomske centrale Fukušima 1 u Japanu, pa su radnici koji nastoje da uspostave kontrolu nad njom ponovo evakuisani, saopštila je danas uprava centrale. Područje Fukušime pogodio je zemljotres od 4,7 stepeni Rihterove skale, a za sada nema izveštaja o šteti.

U međuvremenu, guverner Tokija Šinaro Išihara posavetovao je roditelje da deci ispod jedne godine starosti ne daju vodu iz česme, jer je u njoj otkrivena dvostruko veća doza radioaktivnog joda od količine koja je dozvoljena za novorođenčad.

Prema rečima zvaničnika kompanije Tokio elektrik pauer, evakuacija iz centrale Fukušima 1 je privremena, a predstavnica nacionalne agencije za nuklearnu bezbednost Hidehiko Nišijama je izjavila da uzrok pojave dima nije poznat.

Dim iznad nuklearne elektrane
 

Uprava Fukušime 1 očajnički nastoji da ohladi pregrejane reaktore i bazene sa upotrebljenim nuklearnim gorivom nakon što su katastrofe od 11. marta - zemljotres i cunami - izbacili iz stroja sisteme za hlađanje u ovoj centrali na severoistočnoj obali Japana.

Zbog havarije, u reaktorima je dolazilo do požara, eksplozija nagomilanog vodonika i oslobađanja radioaktivnih materija. U međuvremenu radnici su uspeli da dovedu električnu energiju do svih šest reaktora i sinoć su upalili svetla u trećem bloku centrale - prvi put od 11. marta.

Uprava centrale želi da tokom sledećih dana pokrene sisteme za hlađenje reaktora, ali

Još jedan zemljotres u Japanu

 

Japanske vlasti saopštile su da je još jedan zemljotres od šest stepeni Rihterove skale pogodio severoistok zemlje.

štručnjaci upozoravaju na opasnost od požara jer je struja sprovedena kroz opremu koja je potencijalno oštećena u cunamiju. U međuvremenu, utvrđeno je da je koncentracija radioaktivnih materija u pijaćoj vodi u Tokiju dvostruko veća od nivoa koji je dozvoljen za novorođenčad, rekli su danas zvaničnici Biroa za vodoprivredu u glavnom gradu Japana.

U centru Tokija, koncentracija radioaktivnog joda-131 iznosi 210 bekerela po litru, što je više od dva puta od dozvoljenog limita za novorođenčad od 100 bekerela po litru. Bebe su izuzetno osetljive na radioaktivni jod koji može dovesti do raka štitne žlezde, kažu stručnjaci, ali zvaničnici su pozvali stanovništvo Tokija na smirenost i ukazali da male količine vode nisu škodljive za novorođenčad i da trenutni nivo joda nije opasan
po zdravlje dece i odraslih.

Ipak, guverner Tokija Šinaro Išihara posavetovao je roditelje da deci ispod jedne godine starosti ne daju vodu iz česme.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online