Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 23.03.2011.
22:48 >> 22:59h
Beta, Vestionline A

Gadafi napao bolnicu u Misrati

Novi vazdušni napadi koalicionih snaga izvedeni su večeras u Tripoliju, gde su se čule i eksplozije, dok je, prema tvrdnjama očevidaca, bolnica u Misratiju bila meta napada snaga libijskog lidera Moamera Gadafija.

Libijski predsednik neumoljiv: Moamer Gadafi
 


Prema izveštaju arapske televizije, meta vazdušnih napada bilo je sedište Gadafija u Tripoliju, gde se sinoć obratio svojim pristalicama, a očevici kažu da se snažna eksplozija čula u vojnoj bazi 32 kilometara istočno od glavnog grada.

Libijska državna televizija javila je, pozivajući se na vojni izvor, da su zapadne snage izvele nove vazdušne napade na vojne i civilne mete u Tripoliju, ne dajući druge detalje.

Bombardovana vojna baza 30 kilometara od Tripolija

 

Snažna eksplozija čula se večeras kod baze libijske kopnene vojske udaljene oko 30 kilometara istočno od Tripolija, rekli su očevici agenciji Frans pres.

 

Iz vojne baze smeštene u regionu Tadžur, 32 kilometra istočno od prestonice, vije se dim nakon eksplozije, navode očevici. Ta baza već je bila meta bombardovanja međunarodne koalicije koje je počelo u subotu, 19. marta.

 

Državna libijska televizija javila je, putem kajrona, da su "bombardovanja kolonijalnih krstaša pogodila nekoliko civilnih i vojnih ciljeva u Tadžuru".

 


U istočnom delu libijske prestonice se, prema rečima lokalnih stanovnika, čulo osam eksplozija i video dim iznad grada.


"Čuli smo četiri eksplozije, a posle pet minuta još četiri. Posle toga smo videli dim i vatru", izjavio je agenciji Rojters stanovnik gradske četvrti Tadžura.


U trećem po veličini libijskom gradu Misrati, koji je pod kontrolom pobunjenika, očevici tvrde da su snage libijskog lidera napale glavnu bolnicu, preneo je AFP.

"Gadafijeve snage bombarduju bolnicu u Misrati", rekao je očevidac. Portparol pobunjenika izjavio je da vladine snage koriste tenkove i da granatiraju bolnicu i kuće i da je situacija "veoma loša i veoma ozbiljna".


Gadafijevi tenkovi, prema izveštaju arapske televizije, pozicionirani su i na istočnom i zapadnom ulazu u grad Adždabiju.


Kanadski vojni zvaničnici saopštili su danas da su borbeni avioni te zemlje sinoć prvi put učestovali u bombardovanju u Libiji i da je prva meta njihovog napada bilo skladište oružja u Misrati.

 NATO idalje bez dogovora o preuzimanju komande u Libiji

 

Države članice NATO-a ni danas nisu uspele da se dogovore o preuzimanju komande od Sjedinjenih Država nad vojnim operacijama protiv snaga libijskog lidera Moamera Gadafija, uglavnom zbog uzdržanosti Turske, saopštili su diplomatski izvori.


Nakon što su ambasadori 28-člane Alijanse završili treći dan rasprava u Briselu, jedan diplomata je rekao da "nema odluke ni oko čega", javio je Rojters.


Turska je saopštila da ne želi da NATO preuzme odgovornost za ofanzivne operacije koje bi mogle da prouzrokuju civilne žrtve, niti da predvodi sprovoĐenje zone zabrane letova pod mandatom UN dok avioni koalicionih snaga bombarduju libijske snage.

Turski diplomata u Briselu rekao je da će se razgovori u okviru NATO nastaviti sutra.


Neimenovani izvor iz Alijanse rekao je da Turska želi da zapadne koalicione snage okončaju vazdušne napade pre nego što NATO preuzme kontrolu, tako da ne snosi krivicu za eventualne nesreće.


Drugi izvor iz NATO-a je rekao da su SAD želele da Alijansa komandu preuzme u subotu, nedelju dana nakon poccetka operacija u Libiji, ali to se verovatno neće dogoditi jer je potrebno 72 sata da NATO ovakvu odluku sprovede u praksi.


Vašington, London i Pariz su se juče dogovorili da NATO treba da ima ključnu operativnu ulogu u Libiji, ali je neophodno da se oko toga složi svih 28 članica, koje su podeljene i oko toga da li Alijansa treba da ima političku kontrolu nad operacijama.

Hilari Klinton: Gadafi može da ode i tako da okoča krizu


Hilari Klinton

Američki državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da libijski lider Moamer Gadafi može da okonča krizu u svojoj zemlji na najbrži mogući način, tako što će napustiti vlast.


Ona je rekla da Gadafi i njegovo okruženje treba da se odluče.


SAD žele da oni donesu pravu odluku, tako što će uspostaviti prekid vatre, povući snage iz gradova i pripremiti se za tranziciju iz koje bi Gadafi bio isključen, kazala je ona.


Klintonova nije rekla šta bi moglo da usledi ukoliko to ne bude učinjeno.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.03.2011. 23:12
Dok se ZLOnAMERI, NATO, Turska i ostali iskusuraju i dogovore hoće li ili neće u ofanzivu, pukovnik će do tada sam rešiti situaciju u svoju korist! Ako libijska diplomatija ne zakaže još će mu se i izvinjavati do kraja godine što su ga napali!
Sreda 23.03.2011. 23:25
Ova Klinton što više laže, to je sve ružnija i ružnija. Kao ona crna Riža (Rice) u vrijeme Busha. Oba dvje bi trebalo objesiti ili strijeljati zbog širenja mržnje i napada na suverene države.
Sreda 23.03.2011. 23:38
eh, da barem Rusi za promjenu uposle četrdesetak svojih TU-160 pa da malo bombardiraju američke gradove, civilne i vojne ciljeve..I to s bombama od najmanje 20 megatona... Bio bi to onda neki drugi, poštenij svijet.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online