Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 24.03.2011.
15:20 >> 16:50h
Vestionline A

Gadafi stavio Misratu pod kontrolu

Snage lojalne libijskom vođi Moameru el Gadafiju uspostavile su kontrolu nad Misratom, poslednjim velikim uporištem pobunjenika na zapadu Libije, javio je danas Rojters, pozivajući se na izjave očevidaca.

Libijska vojska opkolila položaje pobunjenika u Misrati

Vesti koje stižu iz te luke nije, međutim, moguće proveriti zato što libijske vlasti ne dozvoljavaju pristup novinarima, napominje britanska agencija.


Jedan očevidac rekao je Rojtersu telefonom da su Gadafijeve snage juče uspostavile kontrolu nad tom lukom.


"Oni su poslali dva ratna broda i još neke brodove i opkolili su nas sa mora", kazao je očevidac.

Francuzi srušili libijski avion

 

Francuski borbeni avion oborio je libijsku letelicu zbog ulaska u zonu zabranjenog leta iznad Libije, javila je američka medijska kuća ABC.

 

Prema izveštajima, libijski avion leteo je iznad grada Misrate kada su ga oborile francuski borbeni avioni.

 

Nešto ranije su francuski vojni zvaničnici izjavili da su njihovi borbeni avioni napali bazu libijskih vazdušnih snaga duboko u unutrašnjosti te severnoafričke zemlje

On je rekao da je u luci izbila humanitarna kriza zato što se tu nalazi više od 6.000 egipatskih radnika sa porodicama, kao i radnici iz nekih drugih afričkih zemalja, koji čekaju da po njih dođe brod, ali niko ne dolazi, naveo je Rojters.


"Gadafijeve snage koje su nas opkolile još nisu napale, ali ako napadnu, strani radnici će biti prve žrtve", dodao je očevidac.


U vazdušnim napadima zapadnih koalicionih snaga juče su uništeniteni tenkovi Gadafijevih snaga u pregrađu Misrate, ali tenkovi u samom gradu još nisu bombardovani, tvrdi ovaj očevidac.

"Neki tenkovi na obalskom putu noćas su bombardovani, ali tenkovi koji bombarduju grad još su tu i netaknuti su", rekao je on.


Stanovnici tvrde da, iako vazdušni napadi koalicionih snaga na Gadafijeve vojne mete u tom gradu traju već nekoliko dana, ti napadi nisu uspeli da zaustave bombardovanje koje vrše Gadafijeve snage, kao ni njegove snajperiste, naveo je Rojters.


Prema tvrdnjama samih stanovnika, u napadima Gadafijevih snaga poginulo je više desetina ljudi, dok je na stotine ranjeno.


Misrata je treći libijski grad po veličini, sa 300.000 stanovnika, koji se nalazi oko 200 kilometara istočno od Tripolija.

 

Egipat neće da ratuje u Libiji

 

Vlasti u Egiptu danas su još jednom potvrdile da ne žele da se mešaju u libijski sukob, izražavajući zabrinutost za sudbinu brojnih sunarodnika u Libiji, rekli su američki diplomatski izvori.

 

Libijska kriza bila je jedna od glavnih tema jučerašnjeg sastanka u Kairu američkog državnog sekretara za odbranu Roberta Gejts sa egipatskim zvaničnicima. Vašington i američki saveznici na Zapadu pokušavaju da dobiju što veću podršku u arapskom svetu za svoje operacije protiv režima libijskog vođe Moamera Gadafija.

 

Egipatski sagovornici nisu imali primedbi na operacije u Libiji, ali su izrazili bojazan za sudbinu pripadnika brojne egipatske zajednice u Libiji, rekao je portparol američkog sekretara odbrane Džef Morel.

 

"Oni su vrlo svesni da u Libiji živi veliki broj njihovih sunarodnika i jasno su dali do znanja da su zabrinuti za situaciju u kojoj se nalaze ... ali ne u kontekstu naših operacija, već zbog mogućeg nasilja Gadafijevih snaga", rekao je novinarima Morel.

 

Gejts je juče razgovarao sa premijerom Esamom Šarafom kao i glavnokomandujućim egipatskih snaga i ministrom odbrane, maršalom Huseinom Tantauijem. Od kako je Hosni Mubarak 11. februara svrgnut s vlasti, državom privremeno rukovodi vojska.

 

Jedan zapadni diplomata koji nije želeo da otkrije identitet, takođe je potvrdio da Egipat ne želi da učestvuje zajedno sa Vašingtonom, Parizom i Londonom u međunarodnoj vojnoj intervenciji sa ciljem da se nadgleda poštovanje zabrane vazdušnog saobraćaja iznad Libije i da se zaštite libijski civili.

 

"Po mom mišljenju, Egipćani su bili vrlo jasni i nemaju nameru da se mešaju u libijski sukob", rekao je taj diplomata, ponovivši da je sudbina Egipćana u Libiji "glavna briga" Kaira.

 

Isti izvor je naveo i da nema saznanja da egipatske vlasti oružjem snabdevaju pobunjenike koji se bore protiv režima Moamera Gadafija.

 

Vol strit džornal je u petak pisao da Egipat snabdeva lakim oružjem pobunjenike u Libiji uprkos embargu na izvoz oružja u tu zemlju koji je uveden rezolucijom Ujdinjenih nacija od 26. februara.

 

Šed egipatske diplomatije prošle sedmice je izjavio da njegova zemlja ne želi da učestvuje u vojnim operacijama u Libiji zbog, kako je rekao, humanitarnih razloga.

 

Egipat procenjuje da je u Libiji pre izbijanja pobune živelo oko 1,5 miliona egipatskih državljana. Na desetine hiljada njih se poslednjih sedmica vratilo u zemlju.

 

U operacijama prvi put i norveški avioni


Oružane snage Norveške saopštile su da su njihovi borbeni avioni tipa F-16, koje je ova zemlja poslala da učestvuju u operacijama koalicionih snaga u Libiji, danas izveli svoju prvu misiju.


U okviru operacije "Odisejeva zora" pod komandom Sjedinjenih Država, dva od šest norveških aviona, koji su stacionirani na Kritu, poletela su oko podne ka Libiji, javio je AFP.


"Iz bezbednosnih razloga za sada ne možemo da otkrivamo koliko će misija trajati i koji su detalji operacije", izjavio je portparol združenog generalštaba norveških snaga potpukovnik Jon Espen Lijen.


Norveška je saopštila da će svoje letelice staviti pod američku komandu, ali da će zadržati pravo da ispita prirodu zadataka koji joj se povere.


Norveška ministarka odbrane Grete Feremo rekla je da njena zemlja zadržava tu mogućnost da "pokaže crveni karton" ukoliko se misije koje joj se dodele budu kosile sa njenim principima, kao recimo u slučaju ugrožavanja civilnog stanovništva.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.03.2011. 15:27
Svaka cast PUKOVNICE isteraj IZDAJICE i agresore iz LIBIJE.
Četvrtak 24.03.2011. 15:27
gazi pukovnice. gazi, melji americke teroriste. svrati do garaze po hemiju. baci im otrova da ubrzas unistavanje NATO gamadi.
Četvrtak 24.03.2011. 15:32
Либијску "демократску" опозицију треба послати на дужи боравак у Србију, да уживају док им очи не побеле од демократије...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online