Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.03.2011.
10:32
Vestionline A

Fukušima: Reaktor gase mesec dana?

Tokijska elektroenergetska korporacija TEPCO, koja radi na održavanju nuklearke Fukušima Daići, saopštila je da bi takozvano hladno gašenje svih reaktora u havarisanom postrojenju moglo da potraje mesec dana.

"Još procenjujemo štetu u postrojenju, tako da ne možemo da damo rok kada će operacije hlađenja ponovo početi. Za to bi moglo da bude potrebno mesec dana, ko zna", rekao je portparol kompanije za AFP.

Crne prognoze iz Fukušime

Hladno gašenje reaktora nuklearne elektrane podrazumeva spuštanje unutrašnjih temperatura na nivo ispod ključanja i vraćanje sistema hlađenja na atmosferski pritisak.

Temperature u jednom od reaktora ove nedelje su u jednom trenutku dostigle 400 stepeni Celzijusa, dok su temperature u reaktorima od jedan do četiri oko ključanja, rekao je zvaničnik iz japanske Agencije za nuklearnu i industrijsku bezbednost (NISA).

Radnici izloženi stravičnoj radijaciji

 

Japan je saopštio da su radnici, koji su zadobili opekotine prilikom pokušaja da ohlade oštećeni reaktor, bili izloženi 10.000 puta većoj radijaciji od očekivanog, što pruža dodatne dokaze da je ležište reaktora probijeno.

 

Analitičari navode da bi to moglo dovesti do ozbiljnog preokreta, nakon što je javljeno da je postignut stabilan napredak u pokušaju zadržavanja curenja radijacije iz elektrane Fukušima oštećene nakon potresa i cunamija pre dve nedelje.

 

Više od 700 inženjera neprestano radi u smenama na stabilizaciji elektrane sa šest reaktora, ali su se povukli iz pojedinih delova nakon što su tri radnika, koji su menjali kabl na trećem reaktoru, juče izložena većoj radijaciji.

 

Dvojica su prebačena u bolnicu sa mogućim opekotinama od radijacije, nakon što im se radioaktivna voda prosula preko čizama.

 

"Kontaminirana voda sadržala je 10.000 puta veću količinu radijacije od one koja bi bila u vodi koja u uobičajenim okolnostima cirkuliše oko reaktora. Moguće je da je reaktor oštećen", rekao je zvaničnik japanske agencije za nuklearnu bezbednost Hidehiko Nišijama.

 

Zvaničnici su prethodno govorili da su manje eksplozije u reaktoru možda izazvale oštećenja, ali veće isticanje radijacije moglo bi da nanese mnogo veću štetu od predviđene.

 

Reaktor broj tri je i jedini u kome se u mešavini koristi plutitonijum, koji je mnogo otrovnije od uranijuma iz ostalih reaktora.

Japanski ministar odbrane Tošimi Kitazava izjavio je da će američke snage obezbediti deo sveže vode koja će se upumpavati u reaktore i sudove sa potrošenim nuklearnim gorivom, što bi trebalo da počne početkom naredne nedelje. Kitazava je rekao da su SAD savetovale da se sveža voda koristi umesto morske za hlađenje reaktora, jer so dovodi do korozije opreme u nuklearki, javio je Kjodo.

S druge strane, vlada u Tokiju je preporučila ljudima koji žive u krugu od 20 do 30 kilometara oko havarisanog postrojenja da dobrovoljno napuste ovu oblast, navodeći kao razlog otežan svakodnevni život zbog zastoja u snabdevanju dobara. Vlada je predsednicima pogođenih opština rekla da će pružiti pomoć u raseljavanju ljudi iz ove oblasti koju su mnogi stanovnici već napustili.


U međuvremenu, Organizacija za sprovođenje ugovora o opštoj zabrani nuklearnih proba (CTBTO) saopštila je da su radiaktivne čestice iz Fukušime već dospele do SAD i Islanda i da se očekuje da će se po celom svetu rasuti u roku od dve do tri nedelje, ističući da je reč o količinama koje nisu opasne po ljudsko zdravlje.

Ozračeni japanski putnici hospitalizovani u Kini

 

Dva japanska putnika smeštena su u bolnicu u Kini sa ozbiljnim nivoom radijacije nakon što su doputovali komercijalnim letom iz Tokija, saopštile su danas kineske vlasti za karantin.


Nivo radijacije koji "ozbiljno premašuje granicu" zabeležen je kod dvojice Japanaca kada su u sredu doputovali u istočni grad Vusi, saopštila je Opšta administracija za inspekciju i karantin.


Dvojica ozračenih žive 200 do 350 kilometara udaljeno od oštećene nuklearne centrale Fukušima, kaže se u saopštenju.


Njihova odeća i prtljag je takođe izolovan, a stručnjaci veruju da oni nisu predstavljali nikakvu opasnost po druge putnike.


Kineske vlasti nisu objavile druge detalje, navodi agencija AFP.


Vlasti u Tajvanu su saopštile prošle nedelje da su registrovale radioaktivne čestice na 26 putnika koji su doputovali avionima iz Japana, ali su rekli da nivo zabeležen, uglavnom na cipelama i odeći, nije bio štetan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online